Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Paradižnik 2014
Na vrtu konec sezone, od rastlin ni ostalo skoraj nič razen stebel in nekaj črnih plodov. Vse, kar je bilo 'uporabno', sem pobrala, to vključuje tudi nezrele plodove, ki so dosegli končno velikost, ti bodo pozoreli še notri na toplem. Nekaj malega še bo za pojesti, okus je itak bolj ali manj bleh, ker ni bilo nič sonca.
Na balkonu dwarfi še vedno šopajo na polno, ti so celo dobrega okusa, če ne zaradi drugega, pa zato, ker jih ne zalivam redno, zato vsaj vodeni niso. Balkončkarji pa so se tudi že poslovili.
Sezona, ko potegnem pod črto, je bila porazna. Drugo leto vsekakor zmanjšam ne le število sort, tudi število rastlin na vrtu, ker bom kar nekaj sadilnih mest pustila praznih.
Nekako se bom res morala potrudit, da bom čim manj menjavala z Američani letos, da ne bo preveč novih sort za probat. No, pa saj ne bo časa za menjave z novorojenčkom na rokah...
Problem je le v tem, da je moj brat službeno trenutno v Ameriki (v Pensilvaniji, kasneje nadaljuje v Georgio in morda še na Florido) in je že uspel izvohat semena za neko Amiško sorto ogromnega oranžnega paradižnika, ki naj ne bi imel nič kisline, je pa baje mesnat in ima malo semen, kupit se ga baje ne da nikjer in res ga na internetu zaenkrat nisem še zasledila. Imenuje se Pennsylvania Dutch...
Pa gredo moji plani k _________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Na balkonu dwarfi še vedno šopajo na polno, ti so celo dobrega okusa, če ne zaradi drugega, pa zato, ker jih ne zalivam redno, zato vsaj vodeni niso. Balkončkarji pa so se tudi že poslovili.
Sezona, ko potegnem pod črto, je bila porazna. Drugo leto vsekakor zmanjšam ne le število sort, tudi število rastlin na vrtu, ker bom kar nekaj sadilnih mest pustila praznih.
Nekako se bom res morala potrudit, da bom čim manj menjavala z Američani letos, da ne bo preveč novih sort za probat. No, pa saj ne bo časa za menjave z novorojenčkom na rokah...
Problem je le v tem, da je moj brat službeno trenutno v Ameriki (v Pensilvaniji, kasneje nadaljuje v Georgio in morda še na Florido) in je že uspel izvohat semena za neko Amiško sorto ogromnega oranžnega paradižnika, ki naj ne bi imel nič kisline, je pa baje mesnat in ima malo semen, kupit se ga baje ne da nikjer in res ga na internetu zaenkrat nisem še zasledila. Imenuje se Pennsylvania Dutch...
Pa gredo moji plani k _________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Ne vem, koliko semen bo dejansko privlekel s seboj. Bom videla in z veseljem delim viške _________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Krasno Ivčk, ti si naš navdih in mentor.... lp D_________________Uživajmo v dobroti narave
https://picasaweb.google.com/home
https://picasaweb.google.com/home
Če bo lepa jesen, bo paradižnik v rastlinjaku delal še daleč v november, le ob prvih slanah bo treba vzdrževati temperaturo nad ničlo. Tile , ki zdaj cvetijo, bodo rabili zaradi nižjih temperatur več kot dva meseca do zrelosti. Ob ugodnih pogojih pa vseeno lahko takrat pobereš vsaj zelene.
Če so rastline zdrave in te ne "baše" prostor za zimske posevke, jim pusti še kak teden, nato pa necvetoče umakneš. Vsako leto posejem nekaj semen šele na začetku poletja in nato tri, štiri sadike ali zalistnike (Matina, kak samosejanec, češnjevec...) v loncih malo prenašam jeseni po rastlinjaku, v hišo, nastavljam soncu in če ima sreča mlade,jih za božič jemo in kljub bledemu okusu hvalimo vrtnarja. Vseeno se mi zdi, da so za odtenek boljši kot zeleno pobrani.
Lep pozdrav
Če so rastline zdrave in te ne "baše" prostor za zimske posevke, jim pusti še kak teden, nato pa necvetoče umakneš. Vsako leto posejem nekaj semen šele na začetku poletja in nato tri, štiri sadike ali zalistnike (Matina, kak samosejanec, češnjevec...) v loncih malo prenašam jeseni po rastlinjaku, v hišo, nastavljam soncu in če ima sreča mlade,jih za božič jemo in kljub bledemu okusu hvalimo vrtnarja. Vseeno se mi zdi, da so za odtenek boljši kot zeleno pobrani.
Lep pozdrav
- lpmami
- Prispevkov: 8383
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Jaz sem lani imela na balkonu en paradižnik, ki je ujel najboljše od mile jeseni in lepo zorel še novembra. Zadnjega sem tri dni zorela na pultu v kuhinji in ga pojedla 1. decembra. Na moje veliko presenečenje je imel poln, čisto "poletni" okus._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Zadnji paradižniki zorijo na pultu. Presenetljivo so se najdlje ohranili zelenci, izstopala sta Cherokee Green in Green Giant, nekaj je bilo tudi Cherokee Lime. Nobeden izmed njih ni bil kašast, kot se to dogaja pri Malakhitovaji Shkatulki. Na pultu je še nekaj plodov neznane sorte, rdeče, ki je bila ali zamešana, rojevala je pa neprestano.
Večina češnjevcev je šla rakom žvižgat zadnje tedne, vsem pa je bilo skupno, da se niso ozirali na slabo vreme in so bili zadnje tedne še bolj sladki, izrednega okusa.
Presenetili so me rumeno oranžni bicolorji, rastli so zunaj na gredi, in lepo v večini tudi dozoreli. Sorte so bile v rodnosti izenačene, dozoreli plodovi pa veliki in čvrsti. Seveda so bili med njimi tudi oboleli.
Črne sorte so bile povečini zadnje tedne tudi bolj izrazito sladke kot na začetku sezone.
Rdeče sorte pri mami pa so tako ali tako pokazale, da se niso zastonj prenašala semena iz roda v rod. Bolezen jih je le oplazila, uspelo nama jih je rešiti s samo enim škropljenjem s Quadrisom.
Sama se na začetku sezone, ko so začeli obolevati, škropila s ffs, na koncu še enkrat z bakrom zunanje paradižnike, in vmes tiste najbolj obolele še enkrat s ffs (par rastlin). Sodinega pripravka zavestno nisem uporabila niti enkrat, ker sem menila, da ne bi še bolj močila že tako vsakodnevno opranih rastlin. Tolikokrat je deževalo, da bi sproti spiralo pripravek.
Plodov smo imeli za sproti, nekaj malega sem uspela vkuhati, nekaj posušiti. Skrbno sem si zapisala vse sorte, ki so odlično rodile in bile hkrati tudi izrednega okusa navkljub groznemu vremenu. Seznam mi bo smernica za naslednjo sezono. Napišem ga ob priliki._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Večina češnjevcev je šla rakom žvižgat zadnje tedne, vsem pa je bilo skupno, da se niso ozirali na slabo vreme in so bili zadnje tedne še bolj sladki, izrednega okusa.
Presenetili so me rumeno oranžni bicolorji, rastli so zunaj na gredi, in lepo v večini tudi dozoreli. Sorte so bile v rodnosti izenačene, dozoreli plodovi pa veliki in čvrsti. Seveda so bili med njimi tudi oboleli.
Črne sorte so bile povečini zadnje tedne tudi bolj izrazito sladke kot na začetku sezone.
Rdeče sorte pri mami pa so tako ali tako pokazale, da se niso zastonj prenašala semena iz roda v rod. Bolezen jih je le oplazila, uspelo nama jih je rešiti s samo enim škropljenjem s Quadrisom.
Sama se na začetku sezone, ko so začeli obolevati, škropila s ffs, na koncu še enkrat z bakrom zunanje paradižnike, in vmes tiste najbolj obolele še enkrat s ffs (par rastlin). Sodinega pripravka zavestno nisem uporabila niti enkrat, ker sem menila, da ne bi še bolj močila že tako vsakodnevno opranih rastlin. Tolikokrat je deževalo, da bi sproti spiralo pripravek.
Plodov smo imeli za sproti, nekaj malega sem uspela vkuhati, nekaj posušiti. Skrbno sem si zapisala vse sorte, ki so odlično rodile in bile hkrati tudi izrednega okusa navkljub groznemu vremenu. Seznam mi bo smernica za naslednjo sezono. Napišem ga ob priliki._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë