Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Sejati ali saditi - kdaj uporabiti posamezni izraz

Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

mfranc je napisal/a:
[V praksi pa imam vedno dileme ko napišem, da seme graha, fižola, boba v zemljo dajem ...

Evo, točno pri teh gre pa meni tudi težko z jezika, se ne morem odločit ne za eno ne za drugo Wink , noben postopek ne sede prav. V Bohinju vse to dajo v zemljo, ne sejejo in ne sadijo, ampak dajo v zemljo Wink .
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Pri nas pa kar "pomakamo" Laughing .
Ko je bila hčerka še majhna in je capljala za mano po vrtu in me opazovala, je rekla: "mami, jaz bi tudi pomakala". Laughing
Interna fora se je prijela in sedaj pomakamo!
slavc

Odgovor Napisal/-a slavc »

seba993 je napisal/a:
No bom jast povedal kar so nas naučili v šoli....

Marsikaj so nas učili v šoli... Že kakšnih 100 let je, kar je Francl povedal:
"Slovenski jezik potujčvavši je kriv, da kolne kmet molitve bravši.."

Pri nas fižola, koruze, boba nismo nikoli sejali ampak sadili; solate smo sejali, sadike solat sadili.
Muhina definicija je kar dober odraz izrazoslovja v mojem okolju.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

mfranc je napisal/a:
Bobolino, sejančki Jalapena Kalia bodo vsak čas dobili prve prave listke

Muha, problem imava Laughing , čeprav sem "sadil" čili seme, so mi zrastli sejančki Wink . Malo za hec.

Problem je, ko iz lokalnega okolja pridemo na "državnega". V mojem kraju, ko rečeš da si nabral sivke, je vsem kristalno jasno kakšne gobe si nabral Cool - na širšem področju pa izvem, da sem nabiraj golobice Embarassed .

Se ni zdi, da je tudi Seba993 s kmetovalskega pogleda kaj razčistil, z opombo, da imamo sejalne in sadilne stroje, o njihovem namenu celo Google precej ve ...

Hočem reči, lokalno lahko rečete, da ste sadili makovo seme in je vsem jasno, kaj ste delali Wink - na ravni našega foruma se zakomplicira.

Izgleda, da je sejanje/sajenje hud problem, takoj za problemom "ali kura, ali jajce" Laughing in se pride na agroforumih rado do debate:

http://traktor.mojforum.si/traktor-about9968-0-asc-240.html

http://www.kmetija.com/forum/viewtopic.php?t=361&start=105&sid=187a2c2da22538982e1ba6b1e89f6a37

Vidim pa ravno tu zgoraj, da je SSKJ kar precej jasen

sétev -tve ž (ẹ̑) 1. delo, dejavnost, povezana z dajanjem semena v zemljo,

sadíti -ím nedov. (ȋ í) 1. dajati sadike v zemljo

in bi se strinjal s popravkom SSKJ (če se tega ne omenja) o sajenju debelih semen npr. fižol, grah, bob, koruza ....

Ki pa niso samo seme, so prvenstveno končni produkt rastline, plod za prehrano!

Houk, govoril sem Very Happy ._________________mfranc
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

In plod je z drugo besedo sad in sadimo, če gre za plodove, sadove (krompir, fižol, koruza, grah...). Plodove, sadove, ki so hkrati tudi semena. Ker ne pride ''saditi'' o sadik, ampak pridejo sadike od ''saditi'', vse pa od sadu. Zdaj smo pa že skoraj blizu ''sadja'' in je nevarno, da se odpre še eno polje problemov Wink .
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

mfranc je napisal/a:

Ki pa niso samo seme, so prvenstveno končni produkt rastline, plod za prehrano!

Nak, to smo si mi izmislili, semena so primarno mlade rastline (opremljene z rezervno hrano, večinoima in z zaščitno lupino, nadaljevanje vrste. Res je, da mnogim rečemo semena, pa so plodovi (semena žit so že, botanično, plodovi), ampak, to stanja ne spremeni.
Semenom ljubkovalno rečem, da so to dojenčki, opremljeni s flaško in dekco. Embarassed Wink Very Happy
Sanjarka Ana

Odgovor Napisal/-a Sanjarka Ana »

Semenom ljubkovalno rečem, da so to dojenčki, opremljeni s flaško in dekco.

Tale mi je pa zmagoslavna. Saj dojenčki so seme/plod(tudi tu je izrazoslovje zelo pokrajinsko deljeno) običajno ljubezni. Tako na kratko.

Sicer se ne oziram na SSKJ, ampak običajno tudi pravim za semena kot so grah, fižol ... da ga sadim. Pri meni gre to po preprosti logiki: če je potrebno narediti vrstni kanalček sejanja solate ali korenja-je to sejanje, ali pa če je treba zemljo obdelati bolj globoko za grah fižol, koruzo ... Tako pri meni. Je to prav gotovo vse skupaj setev.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

metuljc je napisal/a:
[quote="mfranc"...Semenom ljubkovalno rečem, da so to dojenčki, opremljeni s flaško in dekco. Embarassed Wink Very Happy

Tale je res ljubka, da ne rečem cort al pa kjut Laughing In odraža odnos marsikoga tu na Gartlcu do semen oz. sadov._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Hja, take imam, pedagoški prostopi so različni, a ne? Da se le obnesejo. victory
Odgovori