Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2013

Odgovori
pika

Odgovor Napisal/-a pika »

Koliko pa je to premera, če je 20l prostornine? (saj vem, da je mogoče neumno vprašanje, ampak za litre nimam nobenega občutka)
Gringo

Odgovor Napisal/-a Gringo »

labia je napisal/a:
Me zanima koliko zalivate čilije, ki so v loncih. Poleg tega me zanima ali zalivate v podstavek ali zgoraj.

V primerjavi s paradižniki v loncih imam občutek, da rabijo čiliji več vode.
Nikakor ne morem določiti pravi režim, nebi pa jih rad utapljal.

Osebno zalivam od zgoraj in to toliko da voda gre malo ven. Vso odveč vodo iz postavka vržem in ponovim ko so listi povešeni.

Uporabljam pa tudi rešitev:
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Ja, labia, skozi tako obsežno listno površino seveda izhlapi veliko vode, v 20 l prsti pa ni bogve kakšne zaloge, zato je pogosto zalivanje nuja, tu ni druge možnosti. Vedeti je treba še, da so rastline letos bistveno manj prilagojene (pravzaprav sploh nsio) na sušne razmere in njihovi lsiti imajo (še) malo kutikule na površini in je zato izhlapevanje večje tudi skozi celotno listno površino (ne le skozi listne reže) kot je to v običajno namočenih pomladih/zgodnjih poletjih.
Indigogirl

Odgovor Napisal/-a Indigogirl »

Zdravo,

Pojavil se je pa nek problem na vrtu pri dveh rastlinah. Na steblu ni teh pik na listih pa so, na mladih listih (na vrhu) ni tako hudo napikano. Kaj bi to bilo?

Zgornja stran

Spodnja stran lista:
labia

Odgovor Napisal/-a labia »

Heh, pika. Saj tudi jaz nimam nekega občutka. Sem pa šel izmeriti premer in je 40 cm. Je pa lonec opazno večji od zalivalke, ki premore 12 litrov. zato sem tako na pamet rekel 20 litrov.
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Indigogirl, v temi bolezni in škodljivci čilijev sem ti nalepil par linkov (na žalost vse v angleščini), če boš mogoče lahko kaj identificirala.
Indigogirl

Odgovor Napisal/-a Indigogirl »

hej TwityPity,

hvala, sem prečesala celoten splet, pa še zmeraj točno ne vem. Smile Upam, da je zaradi tretiranja z neem škropivom+neugodno mrzlo vreme (ki je vladalo do pred kratkim).

Lep pozdrav, Maja
orhy

Odgovor Napisal/-a orhy »

Indigogirl je napisal/a:
...Upam, da je zaradi tretiranja z neem škropivom+neugodno mrzlo vreme (ki je vladalo do pred kratkim)...
Tudi pri mojih čilijih se pojavlja nekaj podobno na listih. Tudi jaz sumim, da je to posledica dolgotrajnega slabega vremena, ko mi jih je burja "šibala" sem in tja in, da so to posledice tega premetavanja rastlinic in sodre, ki je padala po njih ._________________Nazadnje urejal/a orhy 16 Jun 2013 13:45; skupaj popravljeno 1 krat
labia

Indigogirl te tvoje slike prizadetih listov čilija so kar trd oreh.
Najprej bi rekel, da je krivo špricanje s premočnim pripravkom, potem bi celo pomislil na nek herbicid ali poškodbe od kakšne kemikalije.

Ko malo bolj raziskuješ je zadeva še bolj zamotana. Začel bi z boleznijo Target spot, kar je v bistvu Alternaria leaf spot in se obravnava podobno bolezni Septoria leaf spot. Veliko jih v začetnem stadiju vse skupaj zamenjuje z early blight.
Začetek bolezni je na listih videti drugačen ( in se težko razloči kaj je vzrok), kot pri že močno okuženi rastlini ( ko se da bolj zagotovo določiti).

Ko vse skupaj prestaviš na čilije ugotoviš, da je bolezen Bacterial spot tista, ki napada paradižnike in čilije enako pogubno in je celo najbolj razširjena pri čiliju.
Kaj je vzrok? Hja- največkrat že okužena semena. Pri paradižniku se semena fermentirajo, namakajo nekaj dni, pri čiliju jih pa kar sušimo.
Zato se priporoča, da jih pred sušenjem splaknemo z varikino ali pa peroksidom in nato čez par minut speremo z vodo.

Tisti, ki imajo tako bolezen na rastlinah naj nebi shranjevali semen, ker so večinoma kužna. Tudi na vrtu naj nebi sadili teh kultur vsaj 2 leti.

Če pa je bolezen že tu: priporočajo tretiranje z bakrovimi pripravki.

Bolezen se najraje razvija, ob dolgem mokrem obdobju (visoka vlažnost) z nekaj nižjimi temperaturami. Ne priporoča se trganje listov, ker skozi te rane se bolezen še hitreje širi.
Čim manj se dotikati rastline, da nebi prenašali bolezen na druge rastline in špricati po vsakem dežju. To bakterije v rastlini ne ubije prepreči pa širjenje in vstop novih v rastlino.
Pa upajmo , da ni to in bo ostalo samo pri teh manjših pikicah.
labia

Ravno včeraj, v največji vročini- no ja zvečer sem presadil čilije v večje lonce. Sem jih imel po več v enem loncu in je bil čas, da jih malo osamosvojim.
Danes zjutraj so me pričakali brez pobešenih listov:

Nekaj jih je pa tudi lanskih, ki sem jih prezimil. Ti imajo seveda že plodove, nekateri celo rdečijo (Jalapeno):

Sezona bo očitno pekoča Twisted Evil

lp
Odgovori