Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Kaj in kako iz Šipka
Dario Cortese:
1. Šipkov sirup
1 kg šipkovih plodov
50 dkg sladkorja
3 l vode
Plodove opereš, narežeš ali zmečkaš in daš v 2 l vrele vode, ko ponovno zavre jo odstaviš in pustuiš 20 min., sama pustim, da vrejo 5min, odstavm in pustim 30 min, ker delam z 2x količino plodov.
Maso precedimo skozi krpo, tekočino shranimo, maso pa ponovno prelijemo z litrom vrele vode, zavremo in pustimo stati 10 min, jaz ponovno pustim vreti minuto ali dve in stati 15 min.
Precedimo in združimo oba dela vode, na šibkem ognju grejemo, da ostane le liter tekočine (pustim 1,5 l na navedeno količino )
Dodaš sladkor in kuhaš še 5 min., potem naliješ v steklenice, jih zapreš in steriliziraš v vodi 5 min, jaz sem sirup nalila v vroče steklenice, brez sterilizacije.
Sirup je res super, prvič sem sočila plodove v sokovniku znamke Metalac, bil je popolnoma brez okusa, ta pa ima čudovit okus in vonj po šipku.
2. Šipkovo vino in kis
1 kg šipkovih plodov
1 kg sladkorja
3 l vode
Šipek opereš, odstraniš muho in prerežeš ali nekoliko pomečkaš, sladkor raztopiš v vreli vodi, ohladiš in naliješ na šipek v steklenici, polna mora biti približno 3 prste pod robom, odprtino prevežeš s čisto krpo, na toplem prostoru pustiš, dokler šipek ne pade na dno in se tekočina zbistri.
Meni so vinogradniki svetovali, da namestim veho, v agrotrgovini sem kupila 10 l flaškon z ozkim grlom, plastično oblogo sem snela in dala steklenico na omaro, Cortese piše, da dobiš vino v 4 tednih, je trajalo precej več časa. Potem vino odtočiš v steklenice in ga lepo zapečatiš, je res dobro desertno vino, samo močno za vola ubit. Steklenico sem spraznila in oprala, šipek sem preložila nazaj v steklenico, belo usedlino, ki je ostala na dnu, pa sem kar zavrgla. Ponovno sem prelila s sladkano vodo, pustila nekaj dni prekrito z gazo in nato dodala 3 dcl domačega jabolčnega kisa. Čez nekaj časa se je naredila goba, ko je začela padati proti dnu, sem jo odstranila, nekaj drobcev pa dala nazaj v tekočino. Nastal je božanski kis, žal pa mi naslednje leto ni uspelo, že pri vinu se je zalomilo, postalo je nekoliko grenko. Letos bom ponovno poiskusila, v ta namen hranim gobo malinovega kisa.
Za čaj pa šipek vedno le zamrznem in ga po potrebi dajem v že vrelo vodo. Tudi drnulje in plodove gloga ter bezga zamrznem.
Če mi kdo svetuje kako odpreš novo temo, bom napisala tudi kako pripraviš drnulje in kakšen preverjeno dober liker.
Lp Nauta
1. Šipkov sirup
1 kg šipkovih plodov
50 dkg sladkorja
3 l vode
Plodove opereš, narežeš ali zmečkaš in daš v 2 l vrele vode, ko ponovno zavre jo odstaviš in pustuiš 20 min., sama pustim, da vrejo 5min, odstavm in pustim 30 min, ker delam z 2x količino plodov.
Maso precedimo skozi krpo, tekočino shranimo, maso pa ponovno prelijemo z litrom vrele vode, zavremo in pustimo stati 10 min, jaz ponovno pustim vreti minuto ali dve in stati 15 min.
Precedimo in združimo oba dela vode, na šibkem ognju grejemo, da ostane le liter tekočine (pustim 1,5 l na navedeno količino )
Dodaš sladkor in kuhaš še 5 min., potem naliješ v steklenice, jih zapreš in steriliziraš v vodi 5 min, jaz sem sirup nalila v vroče steklenice, brez sterilizacije.
Sirup je res super, prvič sem sočila plodove v sokovniku znamke Metalac, bil je popolnoma brez okusa, ta pa ima čudovit okus in vonj po šipku.
2. Šipkovo vino in kis
1 kg šipkovih plodov
1 kg sladkorja
3 l vode
Šipek opereš, odstraniš muho in prerežeš ali nekoliko pomečkaš, sladkor raztopiš v vreli vodi, ohladiš in naliješ na šipek v steklenici, polna mora biti približno 3 prste pod robom, odprtino prevežeš s čisto krpo, na toplem prostoru pustiš, dokler šipek ne pade na dno in se tekočina zbistri.
Meni so vinogradniki svetovali, da namestim veho, v agrotrgovini sem kupila 10 l flaškon z ozkim grlom, plastično oblogo sem snela in dala steklenico na omaro, Cortese piše, da dobiš vino v 4 tednih, je trajalo precej več časa. Potem vino odtočiš v steklenice in ga lepo zapečatiš, je res dobro desertno vino, samo močno za vola ubit. Steklenico sem spraznila in oprala, šipek sem preložila nazaj v steklenico, belo usedlino, ki je ostala na dnu, pa sem kar zavrgla. Ponovno sem prelila s sladkano vodo, pustila nekaj dni prekrito z gazo in nato dodala 3 dcl domačega jabolčnega kisa. Čez nekaj časa se je naredila goba, ko je začela padati proti dnu, sem jo odstranila, nekaj drobcev pa dala nazaj v tekočino. Nastal je božanski kis, žal pa mi naslednje leto ni uspelo, že pri vinu se je zalomilo, postalo je nekoliko grenko. Letos bom ponovno poiskusila, v ta namen hranim gobo malinovega kisa.
Za čaj pa šipek vedno le zamrznem in ga po potrebi dajem v že vrelo vodo. Tudi drnulje in plodove gloga ter bezga zamrznem.
Če mi kdo svetuje kako odpreš novo temo, bom napisala tudi kako pripraviš drnulje in kakšen preverjeno dober liker.
Lp Nauta
Bolj ko gledam tole knjigo od none,bolj mi je všeč.
Za kaj bi se uporabljal spodnji shranek nisem čisto prepričana.
Računam da bo kdo napisal kaj več o uporabi le tega.
Piše samo pasterizacija šipka.
Šipek,sladkorna raztopina-na 1 liter vzamemo 750g sladkorja
Šipek,ki pa ne sme biti mehak operemo,mu odstranimo peclje in muhe,razpolovimo,z ostrim nerjavečim nožem očistimo seme in dlačice,ponovno operemo in odcedimo.
Za pasterizacijo polovičke zložimo v kozarce ,jih zalijemo s sladkorno raztopino in nato pasteriziramo.
80 stopinj,30 minut
Metuljc tistega imena "hečapeč" tule v knjigi še nisem zasledila._________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
Za kaj bi se uporabljal spodnji shranek nisem čisto prepričana.
Računam da bo kdo napisal kaj več o uporabi le tega.
Piše samo pasterizacija šipka.
Šipek,sladkorna raztopina-na 1 liter vzamemo 750g sladkorja
Šipek,ki pa ne sme biti mehak operemo,mu odstranimo peclje in muhe,razpolovimo,z ostrim nerjavečim nožem očistimo seme in dlačice,ponovno operemo in odcedimo.
Za pasterizacijo polovičke zložimo v kozarce ,jih zalijemo s sladkorno raztopino in nato pasteriziramo.
80 stopinj,30 minut
Metuljc tistega imena "hečapeč" tule v knjigi še nisem zasledila._________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
Felicita Kalinšek ima v svojih bolj zgodnjih izdajah, recimo pred 2. sv. vojno, zanimive reči. Mislim, da so tako vložen šipek uporabljali tudi kot dekoracijo. Po moje je bil pa tudi uporabljan za razna peciva.
Verjamem, da ne, knjiga je "premlada", take reči se najdejo v izdajah okoli leta 1930, recimo. Recimo tukaj.
Verjamem, da ne, knjiga je "premlada", take reči se najdejo v izdajah okoli leta 1930, recimo. Recimo tukaj.
Šipkov sok
Po sliki sodeč je narejen na sokovnik
5kg šipka,3 l vode 3/4 kg sladkorja
Očiščen šipek operemo in odcedimo,nato ga zmeljemo na mesoreznici.
Zalijemo z vodo in primešamo sladkor.
Vse skupaj pustimo pokrito čez noč na hladnem.
Dobimo približno 4 l soka.Vsebuje precej vitamina C.
**********************************
pripis
Iz ostankov sadja po sočenju lahko naredimo tudi marmelado._________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
Po sliki sodeč je narejen na sokovnik
5kg šipka,3 l vode 3/4 kg sladkorja
Očiščen šipek operemo in odcedimo,nato ga zmeljemo na mesoreznici.
Zalijemo z vodo in primešamo sladkor.
Vse skupaj pustimo pokrito čez noč na hladnem.
Dobimo približno 4 l soka.Vsebuje precej vitamina C.
**********************************
pripis
Iz ostankov sadja po sočenju lahko naredimo tudi marmelado._________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
- lpmami
- Prispevkov: 8375
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
notranjka je napisal/a: |
Metuljc tistega imena "hečapeč" tule v knjigi še nisem zasledila. |
V Kalinškovi Slovenski kuharici, 18., posodobljeni in na novo dopolnjeni izdaji od Cankarjeve založbe iz leta 1980, je hečapečni liker:
Kg šipkovih jagod (najboljše so od slane oparjene) operi, odstrani zrnje in kar je kosmatega, stolci in deni v steklenico s širokim vratom. Prideni 3 klinčke, košček cimeta in malo limonine ali pomarančne lupine, zalij z litrom slivovke ali vinskega žganja, zamaši in postavi za 8 dni na sonce, če je, sicer na kak topel prostor. Potem precedi in prideni 1/2 kg s 1/4 l vode politega in izčiščenega mrzlega sladkorja, precedi čez nekaj dni še enkrat skozi gosto flanelo in shrani v zamašenih steklenicah._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
- lpmami
- Prispevkov: 8375
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Nauta je napisal/a: |
Optimist, veliko receptov je objavil Dario Cortese v knjigi Divja hrana I, mislim pa. da je razprodana. |
Vsi ti recepti - za vino (tudi šampanjec), kis in sirup so tudi v Praktični kuharici Pavle Zakonjšek Žagar, 12. izdaja, izšla pri Cankarjevi založbi l. 1974. Kaže, da so še po 2. vojni šipek pri nas kar precej nabirali in uporabljali, pa ne le za čaje._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
pri nas že 100letja (ha) delamo za čaj takole, da nabrani šipek čez papir pomečkamo z valjarjem ali flašo, da popokajo. damo na prepišno sušit in potem skupaj s posušenim črnim trnom (cele bobice) v papirnato vrečko. nekaj bobic tega in onega damo v vodo, kuhamo do vretja prvič kratko, naslednjič iz že prokuhane sestavine kuhamo cca 15 min in v 3-tič še malo dlje. je super čaj poln kislega osvežilnega okusa.
marmelada iz šipka za katero pravijo, da je bogovska in jo delamo že 100letja (vse mamini recepti) na tak način: nič ne čistim "dlačice-saj te v marmeladi naredijo specijalen okus", torej stresem plodove v lonec in dodam dec vode (od oka) ter nekaj sladkorja. ko mal povre s peštalnikom za krompir pomečkam plodove v loncu in kuham naprej. ko se mi zdijo dovolj mehki jih pasiram na jušno cedilo ter dam v čisti lonec in dodam ostalo količino sladkorja, ter kuham do prave gostote. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
marmelada iz šipka za katero pravijo, da je bogovska in jo delamo že 100letja (vse mamini recepti) na tak način: nič ne čistim "dlačice-saj te v marmeladi naredijo specijalen okus", torej stresem plodove v lonec in dodam dec vode (od oka) ter nekaj sladkorja. ko mal povre s peštalnikom za krompir pomečkam plodove v loncu in kuham naprej. ko se mi zdijo dovolj mehki jih pasiram na jušno cedilo ter dam v čisti lonec in dodam ostalo količino sladkorja, ter kuham do prave gostote. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
- lpmami
- Prispevkov: 8375
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
voda je napisal/a: |
...marmelada iz šipka za katero pravijo, da je bogovska ... lpvoda |
Jaz tudi pravim, da je (bila) "bogovska". Kot otroci smo na kruhu jedli samo doma skuhan slivov džem, le zelo poredko pa smo dobili šipkovo ali marelično marmelado. Kupljeno, ampak skuhano brez želina in podobnih bližnjic. In je bil okus temu primeren mljask _________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje