Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Čili 2014
aljaž je napisal/a: |
Mhm, sem že videl link, pa so mi preveliki. Imajo samo za 0,75l ali 1l steklenice, manjših ne poznajo. Bom se moral sam znajt, škarje in fen v roke pa gremo |
Hmmm... močno me zanima, če bo izpadlo estetsko. Upam, da boste objavili fotografije.
Ko sem kupoval stekleničke za omake, mi je trgovec svetoval nakup 100 ml stekleničk, ki imajo dulec enakega premera kot literske steklenice (in enak navojni zamašek!), češ da je iz njih nalivanje lažje. Imel je prav, res se lažje naliva. Pa ne samo to - ob enem tudi nimam težav z nabavo novih navojnih zamaškov (imajo jih v vsaki trgovini kjer prodajajo steklenice), niti z nabavo okrasnih tulcev iz termofolije, saj lahko uporabim kar tiste za buteljke. Nikoli nisem niti pomislil na to, da malenkost, kot je steklenička, lahko povzroči ali reši kar nekaj dodatnih težav, zato sem trgovcu zelo hvaležen za dober nasvet.
LP
Plamenka je napisal/a: |
MFranc, vsekakor poročaj o omaki iz Pimenta Da Nayde. |
Evo, danes sem odprl zadnji lanski kozarček čili omake in letošnjo s Pimenta da Neyde čilijem. Poštena primerjava, sestavine in količina precej enaka. Približno kila paradižnika, dve kile paprike, štiri čebule, korenčki, glavica česna in začimbe. Lani cca 40 kosov Scotch Bonnet Red, letos nekaj preko 60 kosov Pimenta. Sem jih opredelil kot 30 kosov Habanera, pa sem se zmotil, pasta peče kot sam hudič .
Razlika; letošnja je čisto užitna, in če bi še gojil Pimenta, bi na podlagi izkušenj napravil še boljšo omako. Pa vendar, Scotch Bonnet so kljub vsem bolj okusni, aromatični kot Pimenta, čeprav jih tudi nisem preveč maral. Izgleda, da sem čisto razvajen z mojim starim, dobrim Habanero red. Pa tudi letošnji Habaneri Black, Green, Chocolate Long imajo lepo zaokrožen sadni okus, pa ne preveč, kot ga lahko imajo Aji čiliji.
Sem pa prvo naredil to omako, potem sem se lotil Harissa omak. Harissa 1 me ni prepričala, nisem se držal recepta (ker sem jo napravil preveč za presno uporabo), sem jo zakisal z limono in dal v kozarčke. Mogoče še letos probam točno originalni recept .
Prijetno me je presenetila Harissa 2, čisto po mojem okusu. Bil sem "zmerno oprezen" kar se začimb tiče, kumina mi nikoli, nikjer ni bila všeč - ponekod pa prav nagraužna . Ampak kombinacija koriander, orientalska, laška kumina in navadna kumina da res lep okus, nevsiljiv, in ne prekrije okusa čilija. Hja, če sem pošten, ob primerjavi harissa, navadna čili omaka, ga tudi recimo korenček hudo prekrije .... . Je pa vse stvar osebnega okusa , in bom še vedno naredil kaj omake s korenčkom, za spremembo; pa mogoče z manj skovili, samo s par habaneri. Družinski paket.
Harissa 2, pa bo drugo leto glavna, izgleda, da so se tudi ostale komponenete lepo ujele, zato naslednje leto ostane na gredi Ring of fire, ki je bil že odpisan.
Tako v naslednjem letu ne bo novih sort čilija, da si malo predahnem od skrbi, kako v malem vrtičku najti prostor za testne čilije.
No ja, čisto malo razmišljam o nabavi čilija Mirasol, ki je posušen zelo znan kot Guajillo čili, med najbolj uporabnimi v mehiški kuhinji _________________mfrancNazadnje urejal/a mfranc 30 Sep 2014 08:27; skupaj popravljeno 1 krat
mfranc je napisal/a: |
Imam pa vrtne, dvojne Ring of Fire in Queen Laurie še polne mladih plodov in sem zainteresiran, da jih dam čimprej notri; in moram še pogruntati prenos s čim manj motenj. Poskusil bom iz zemlje dobiti nepoškodovano grudo, in jih previdno dati v tako velike lonce da gruda tudi ostane čimbolj nepoškodovana. Šele po obiranju (srčno upam, da mi uspe) jih pripravim na zimovanje, po potrebi verjetno zopet izlončim. Očiščeni, obrezani, dobijo manjše lonce. LP |
če te prav razumem, te sadike z manjšimi plodovi boš vlončil in prenesel v hišo na zimovanje, in upal, da ti plodovi dozorijo. Se pravi, ne boš jih ob prenosu v hišo potrgal. In šele ko in če dozorijo, boš obrezal in poštimal rastlino na zimovanje?_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Evo, Queen Laurie je že v loncu in na toplem , je res še precej zelenih plodov, ampak nekateri tik pred farbanjem
"Ironija", po presaditvi so še vedno v šoku in malo trepetam za njih; če bi vedel da bo tako toplo, bi jih še pustil na vrtu, in bi sigurno že zorele .
Ja, za velike sem siguren, da bodo dozorele, grm pa sem močno počistil praznih, notranjih poganjkov, pa cvetove in zelo drobne papričice.
Sedaj sem odvisen od vremena, in optimistično čakam ugodnih vremenskih napovedi .
Za pripravo na zimovanje pa je še dovolj časa.
Ring of Fire je zaenkrat še zunaj.
LP_________________mfranc
"Ironija", po presaditvi so še vedno v šoku in malo trepetam za njih; če bi vedel da bo tako toplo, bi jih še pustil na vrtu, in bi sigurno že zorele .
Ja, za velike sem siguren, da bodo dozorele, grm pa sem močno počistil praznih, notranjih poganjkov, pa cvetove in zelo drobne papričice.
Sedaj sem odvisen od vremena, in optimistično čakam ugodnih vremenskih napovedi .
Za pripravo na zimovanje pa je še dovolj časa.
Ring of Fire je zaenkrat še zunaj.
LP_________________mfranc
mfranc je napisal/a: |
Mimogrede, seme sem prvič dal v dnevni sobi na visoko omaro, tik pod stropom, kjer je bila skoraj konstantna temperatura 22, 23 °C. Jalapenčki so vskalili v 5 dnevih ... . |
In to vseh 10 semen .
Pa še malo kontrasta , 17. 9. sem posejal še 4 semena Jalapeno TAM; pod istimi pogoji. Prvi je pogledal na svetlo po desetih dnevih, drugi še čakajo ...
In to seme, kupljeno lani, kot letnik 2013. Trgovci lažejo kot pes teče .
Škoda da Kalia nima večje izbire, veliko semena je v vrečki, za relativno malo denarja.
LP_________________mfranc
mfranc, rastlinam v šoku pomagajo preparati iz alg, da hitreje in uspešneje "pridejo k sebi".
Recimo tole: http://www.cvetal.si/?id_podmeni=4001&id_ppd=142
To je edini preparat, ki sem ga kupila, ker nimam kje nabrati ne alg ne morske solate ali kake druge morske zelenjave. Mogoče bi bilo za poskusit namakanje ali kakšno drugo procesiranje alg, ki se kupijo za prehrano - a to je snov za eno drugo mapo .
Recimo tole: http://www.cvetal.si/?id_podmeni=4001&id_ppd=142
To je edini preparat, ki sem ga kupila, ker nimam kje nabrati ne alg ne morske solate ali kake druge morske zelenjave. Mogoče bi bilo za poskusit namakanje ali kakšno drugo procesiranje alg, ki se kupijo za prehrano - a to je snov za eno drugo mapo .