Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Zelena solata - Lactuca sativa
Jeseni solate, radiča in endivije nič ve ne porežem. Oberem le zunanje liste čisto do srčka, tega pa pustim, da se ponovno obraste. Sicer ne naredi več tako lepih glavic, kot so prve, vendar daje pridelek še vse tja do tazaresnega mraza. Copatka: eno majčkeno ti zavidam tole prekrasno endivijo .
Letos sem po dolgih letih spet poskusila s pozno setvijo pomladanske solate. Sejala sem Canasto. Jesenski pridelek je v primerjavi z radičem in endivijo zelo slab. Pri vsem crkljanju, kolikor ga je bila deležna, daje zelo malo od sebe. Saj ne, da ne raste, a dokaj počasi, zunanji listi pa pospešeno propadajo, tudi zaradi grizočih škodljlivcev. To je moj zadnji poskus, pri meni lega in prst očitno nista primerni za tako vzgojo. Škoda prostora zanjo.
Letos sem po dolgih letih spet poskusila s pozno setvijo pomladanske solate. Sejala sem Canasto. Jesenski pridelek je v primerjavi z radičem in endivijo zelo slab. Pri vsem crkljanju, kolikor ga je bila deležna, daje zelo malo od sebe. Saj ne, da ne raste, a dokaj počasi, zunanji listi pa pospešeno propadajo, tudi zaradi grizočih škodljlivcev. To je moj zadnji poskus, pri meni lega in prst očitno nista primerni za tako vzgojo. Škoda prostora zanjo.
Veš, Muha, pri nas je tazaresni mraz lahko kaj kmalu, smo le na 800 metrih . Zato uživam nezimske solate, dokler jih lahko . Jih imam precej in škoda, da bi jih mraz "pojedel" .
Jaz liste obrezujem le tržaškemu solatniku, nisem vedela, da lahko tudi drugim. Torej lahko tudi palla rossi obrezujem zunanje liste in pustim samo tiste, ki se zvijajo v glavice?
A pri prezimnih solatah je tudi treba obrezovati liste? Jaz si naivno predstavljam, da kadar je mraz, pač ne raste, zmrzne pa ne. Zato se mi je zdelo, da večja kot je pred zmrzaljo, več solate bo, ko jo sredi zime odrežem ..._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Jaz liste obrezujem le tržaškemu solatniku, nisem vedela, da lahko tudi drugim. Torej lahko tudi palla rossi obrezujem zunanje liste in pustim samo tiste, ki se zvijajo v glavice?
A pri prezimnih solatah je tudi treba obrezovati liste? Jaz si naivno predstavljam, da kadar je mraz, pač ne raste, zmrzne pa ne. Zato se mi je zdelo, da večja kot je pred zmrzaljo, več solate bo, ko jo sredi zime odrežem ..._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Copatka, ko je dovolj minusa, vsi listi zmrznejo. Važno je samo, da listnim celicam zmrzal ne škodi in si po odtajanju opomorejo.
Pozimi grem na vrt rezat radič, zelje, ohrovt,..., že zjutraj, ker so pobrane glave zmrzneje in se morajo do kosila še lepo počasi (na sobni temperaturi) odtajat. Potem otrebim kakšen slab zunanji list, ostalo pa je odlično.
Endivje pa ponavadi pojemo do zmrzali. Res zdržijo tudi nekaj minusa, vendar ob večjem mrazu listi nepopravljivo zmrznejo (nekako posteklenijo in, ko odmrznejo so kako kuhani in hitro zgnijejo)
Imam pa letos prvič endivjo Malan za katero mi je prijateljica rekla, da jo ima na vrtu celo zimo in ne propade...
He, he, Muha - tudi jaz podaljšujem življenje solat/radičev na ta način kot ti - z obtrgavanjem zunanjih listov, se kar obnese. Nekaj sadik Canaste pa sem zadnjič posadila kar v cvetlična korita. Zdaj so na terasi (južna stran) in kar lepo rastejo._________________naredimo svet lepši
Pozimi grem na vrt rezat radič, zelje, ohrovt,..., že zjutraj, ker so pobrane glave zmrzneje in se morajo do kosila še lepo počasi (na sobni temperaturi) odtajat. Potem otrebim kakšen slab zunanji list, ostalo pa je odlično.
Endivje pa ponavadi pojemo do zmrzali. Res zdržijo tudi nekaj minusa, vendar ob večjem mrazu listi nepopravljivo zmrznejo (nekako posteklenijo in, ko odmrznejo so kako kuhani in hitro zgnijejo)
Imam pa letos prvič endivjo Malan za katero mi je prijateljica rekla, da jo ima na vrtu celo zimo in ne propade...
He, he, Muha - tudi jaz podaljšujem življenje solat/radičev na ta način kot ti - z obtrgavanjem zunanjih listov, se kar obnese. Nekaj sadik Canaste pa sem zadnjič posadila kar v cvetlična korita. Zdaj so na terasi (južna stran) in kar lepo rastejo._________________naredimo svet lepši
copatka, obtrgavanje zunanjih listov ni nuja za razvoj rastline, ampak za skledo solate . Meni je škoda lepo glavico nepovratno odrezat, ker potem iz štora zraste cel kup micenih neuporabnih novih listkov, zato raje liste oberem skoraj do golega, potem se pa, odvisno od vremena, lepo še enkrat obraste - če ne jeseni, pa spomladi . Ne porežem, tako kot pri tržaškem solatniku, ampak odtrgam ali odrežem vsak list posebej, tudi tiste, ki so že zviti v glavico.
To počnem zato, ker imam majhen vrtiček in ga poskušam čimbolj izkoristiti. Če bi imela viška rastlin, se s tem gotovo ne bi trudila .
To počnem zato, ker imam majhen vrtiček in ga poskušam čimbolj izkoristiti. Če bi imela viška rastlin, se s tem gotovo ne bi trudila .
Se moram malo pohvalit - danes smo jedli prvo letošnjo zeleno solato - lansko jesen sem v cvetlična korita posadila sadikice Canaste, Vegorke in Zimske rjavke. V topli gredi na terasi so vse odlično prezimile in do danes zrastle do te mere, da sem jim lahko potrgala zunaje liste...
Priznam, da tako zgodaj še nikoli nismo jedli dmače zelene solate. Ravno v tem obdobju leta je pri nas največje pomanjkanje domače zelenjave - lanska ja pojedena, letošnje pa še ni. No, letos pa je malce bolje - tale današnja skleda solate se je prav prilegla (po vseh radičih, endivjah, zeljih, ki smo jih jedli celo zimo)._________________naredimo svet lepši
Priznam, da tako zgodaj še nikoli nismo jedli dmače zelene solate. Ravno v tem obdobju leta je pri nas največje pomanjkanje domače zelenjave - lanska ja pojedena, letošnje pa še ni. No, letos pa je malce bolje - tale današnja skleda solate se je prav prilegla (po vseh radičih, endivjah, zeljih, ki smo jih jedli celo zimo)._________________naredimo svet lepši
To sta moji dve sorti prezimne solate. Mi lahko kdo določi sorto, lepo prosim?
Če se prav spomnim, mi je branjevka na trgu za eno rekla, da je posavka, za drugo pa ne vem več .
_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Če se prav spomnim, mi je branjevka na trgu za eno rekla, da je posavka, za drugo pa ne vem več .
_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)