Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Ameriška borovnica - Vaccinium corymbosum - I.
Ja, sorodne duše, ki nam diši lubje, iglice, hosta, ... Precej zanimivih in koristnih napotkov sem skupaj z borovnicami, gnojilom,... pripeljal domov - mogoče se enkrat celo vržem na sajenje borovnic v lonce.
Škoda samo, da nisem naredil takega obiska k tebi, Ferdotu ali komu podobnemu že pred leti, ko sem posadil prve borovnice, seveda skoraj povsem narobe ...
Škoda samo, da nisem naredil takega obiska k tebi, Ferdotu ali komu podobnemu že pred leti, ko sem posadil prve borovnice, seveda skoraj povsem narobe ...
Jaz ravno pripravljam jarek za ameriške borovnice:
Globina 30-40 cm
Dolžina 8m - razdalja med sadikami 1,5 m
Zmešal bom 1/3 izkopane zemlje (ilovnata prst zaradi vezave kalija in fosforja), 1/3 gozdne zemlje izpod smreke, bora z iglicami, drobnimi vejicami, dodal bom 2 žaklja šote ter nekaj vreč smrekovega žaganja oz. oblancev.
Je travno rušo izkopano za zmešati ali je boljša samo prst?
Bo to ok?
Ne bi rad kupoval kremenčevega peska ter ogromno šote.
Globina 30-40 cm
Dolžina 8m - razdalja med sadikami 1,5 m
Zmešal bom 1/3 izkopane zemlje (ilovnata prst zaradi vezave kalija in fosforja), 1/3 gozdne zemlje izpod smreke, bora z iglicami, drobnimi vejicami, dodal bom 2 žaklja šote ter nekaj vreč smrekovega žaganja oz. oblancev.
Je travno rušo izkopano za zmešati ali je boljša samo prst?
Bo to ok?
Ne bi rad kupoval kremenčevega peska ter ogromno šote.
Vlado in ostali....
Obstaja veliko pogledov in načinov priprave substratov. Po ogromno prečitanih dipl.nalogah in raznoraznih spletnih forumih in straneh, sem se zase odločil pripraviti substrat "od vsakega nekaj".
Torej... osnova je vedno žaganje. Dodane so borove/smrekove iglice(sekanci), šota, lubje(borovo/smrekovo). Originalne zemlje ne uporabljam.
Razmerje pri meni varira. Ni točno določeno, ampak je pogojeno s trenutno razpoložljivostjo materijalov. V grobem je nekako tako: 4 dele žaganja, 3 dele iglic, 2 dela lubja, 1 del šote, malo žvepla. Šote dodajam zelo malo. 10 do največ 20%. Vendar to ne priporočam vsakemu, ker je kasnejša oskrba (Ph) takega substrata problematična. Zato raje dodajajte več šote!
Uporaba perlita je pri meni omejena na trenutno razpoložljivost. Ga uporabljam, vendar ne vedno.
Že nekaj časa, nameravam testirati tudi neke druge substrate, npr. na osnovi vinskih tropin ipd.
Uporabe gnoja živalskega izvora ne prakticiram, vendar bom testno posadil nekaj vzorčnih sadik, pa da vidimo. Nekateri ta način uspešno prakticirajo. Letos sem opazoval rast posajenih sadik v substratu z dodanim dolgoročnim gnojilom in brez njega. Razlika v višini je skoraj 50%. Torej... vzgoja AB v odsotnosti gnojila zna biti zelo problematična.
Obstaja veliko pogledov in načinov priprave substratov. Po ogromno prečitanih dipl.nalogah in raznoraznih spletnih forumih in straneh, sem se zase odločil pripraviti substrat "od vsakega nekaj".
Torej... osnova je vedno žaganje. Dodane so borove/smrekove iglice(sekanci), šota, lubje(borovo/smrekovo). Originalne zemlje ne uporabljam.
Razmerje pri meni varira. Ni točno določeno, ampak je pogojeno s trenutno razpoložljivostjo materijalov. V grobem je nekako tako: 4 dele žaganja, 3 dele iglic, 2 dela lubja, 1 del šote, malo žvepla. Šote dodajam zelo malo. 10 do največ 20%. Vendar to ne priporočam vsakemu, ker je kasnejša oskrba (Ph) takega substrata problematična. Zato raje dodajajte več šote!
Uporaba perlita je pri meni omejena na trenutno razpoložljivost. Ga uporabljam, vendar ne vedno.
Že nekaj časa, nameravam testirati tudi neke druge substrate, npr. na osnovi vinskih tropin ipd.
Uporabe gnoja živalskega izvora ne prakticiram, vendar bom testno posadil nekaj vzorčnih sadik, pa da vidimo. Nekateri ta način uspešno prakticirajo. Letos sem opazoval rast posajenih sadik v substratu z dodanim dolgoročnim gnojilom in brez njega. Razlika v višini je skoraj 50%. Torej... vzgoja AB v odsotnosti gnojila zna biti zelo problematična.
Kakšno zemljo imaš? Vsebnost karbonatov? Če je takšna, kot si predstavljam, je 1/3 izkopane zemlje malce preveč....
40 cm luknje je preveč. Lahko greš samo do 20cm. Pomembno je, da narediš greben iz substrata višine 40-50cm. Upoštevaj, da se substrat skozi leta posede do nivoja zemlje!
Koliko rastlin boš posadil? 5? Upoštevaj, da morata končni dve rastlini imeti tudi nekaj "zemlje".... Probaj jih posadit na 1,2 in jih gre komot 6 na 8m.
Vidim, da želiš ekonomizirati šoto. Probaj samo okrog sadike dodat substrat z več šote (fi 60-70cm), ostalo pa naj bo žaganje, lubje ipd.
Predno sadiš, preberi celotno temo AB!
40 cm luknje je preveč. Lahko greš samo do 20cm. Pomembno je, da narediš greben iz substrata višine 40-50cm. Upoštevaj, da se substrat skozi leta posede do nivoja zemlje!
Koliko rastlin boš posadil? 5? Upoštevaj, da morata končni dve rastlini imeti tudi nekaj "zemlje".... Probaj jih posadit na 1,2 in jih gre komot 6 na 8m.
Vidim, da želiš ekonomizirati šoto. Probaj samo okrog sadike dodat substrat z več šote (fi 60-70cm), ostalo pa naj bo žaganje, lubje ipd.
Predno sadiš, preberi celotno temo AB!
igorrogi je napisal/a: |
Jaz ravno pripravljam jarek za ameriške borovnice: Globina 30-40 cm Dolžina 8m - razdalja med sadikami 1,5 m Zmešal bom 1/3 izkopane zemlje (ilovnata prst zaradi vezave kalija in fosforja), 1/3 gozdne zemlje izpod smreke, bora z iglicami, drobnimi vejicami, dodal bom 2 žaklja šote ter nekaj vreč smrekovega žaganja oz. oblancev. Je travno rušo izkopano za zmešati ali je boljša samo prst? Bo to ok? Ne bi rad kupoval kremenčevega peska ter ogromno šote. |
Prst je kisla, po analizi je bil ph 4,5. Je pa rjava izprana glinena prst.
Tudi sam razmišljam da bi v substrat dodal tropine od tepk (ki jih imam še od lanske zime).
Je razdalja 1,2m ok? Priporoča se okrog 1,5 m.
Grebena visokega ne bom delal, mogoče 5- 10 cm v višino, tako da bo globina malo večja. Planiram saditi 6 sadik.
Tudi sam razmišljam da bi v substrat dodal tropine od tepk (ki jih imam še od lanske zime).
Je razdalja 1,2m ok? Priporoča se okrog 1,5 m.
Grebena visokega ne bom delal, mogoče 5- 10 cm v višino, tako da bo globina malo večja. Planiram saditi 6 sadik.
Igor... Gledano samo na PH 4,5 je idealno. Dodajanje organske mase v zemljino je kljub temu skoraj obvezna. Torej 1/3 zemlje je OK!
1,2 ali 1,5m ni neke grozne razlike. Sadilna razdalja v vrtičkarstvu je odvisna tudi od bujnosti in načina rasti sorte. Profiji sadijo tudi na manj kot 1m. Če boš imel več sort, jih pomešaj večja-manjša.
Greben je zelo pomemben! Teh 5-10cm je premalo (vsaj ob saditvi). Če danes narediš greben 40cm, ga ostane čez dve leti 0cm! To velja za organske substrate.
1,2 ali 1,5m ni neke grozne razlike. Sadilna razdalja v vrtičkarstvu je odvisna tudi od bujnosti in načina rasti sorte. Profiji sadijo tudi na manj kot 1m. Če boš imel več sort, jih pomešaj večja-manjša.
Greben je zelo pomemben! Teh 5-10cm je premalo (vsaj ob saditvi). Če danes narediš greben 40cm, ga ostane čez dve leti 0cm! To velja za organske substrate.
izbet je napisal/a: |
Igor... Gledano samo na PH 4,5 je idealno. Dodajanje organske mase v zemljino je kljub temu skoraj obvezna. Torej 1/3 zemlje je OK! 1,2 ali 1,5m ni neke grozne razlike. Sadilna razdalja v vrtičkarstvu je odvisna tudi od bujnosti in načina rasti sorte. Profiji sadijo tudi na manj kot 1m. Če boš imel več sort, jih pomešaj večja-manjša. Greben je zelo pomemben! Teh 5-10cm je premalo (vsaj ob saditvi). Če danes narediš greben 40cm, ga ostane čez dve leti 0cm! To velja za organske substrate. |
Izbet, kaj točno pomeni greben; ali je to višina nad okoliškim terenom ali samo nadvišanje "osnovnega" substrata. Stvar je v tem, ker imam že v osnovi dvignjeno gredo cca 25-30cm nad terenom, obdano z impregniranimi plohi ter zaščiteno s folijo in do te višine imam substrat. Ali je potrebno sedaj še dodatno nadvišanje za 40cm, ali je dovolj 15-20cm nadvišanja.
JernejZ je napisal/a: |
MFranc: pri sebi bom posadil le eno Hano, - da ne bo prehudih skomin - tudi pri meni zmanjkuje placa |
Jernej, odkar sem se prebudil iz zamaknjenosti , me tudi skomine ne mučijo več - ne glede na sorte!
Meni placa ne zmanjkuje; ga je že zdavnaj zmanjkalo
Ah ja, pogojno me mika Chatincleer, kot zelo zgodnja in če bi jo dal spomladi malo na toplo, bi obiral borovničke nekaj tednov prej ... .
Vse skupaj malo za gušt; še dobro da je ta sorta precej močne rasti in jo ne bi mučil v premalem loncu.
Razdalja med borovnicami:
Vsi, ki jih sadite samo v eno vrsto, ne pozabit, da so grmi lahko bolj skupaj, ker so grmi dobro osončeni z dveh strani. Torej med 0,8 do 1,2 m, odvisno od sorte, je čisto dovolj.
LP_________________mfranc