Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Blitva - Beta vulgaris L.

metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Ja, seveda, je dvoletnica, kot je tudi rdeča pesa. Rastlinam, ki prezimijo, se splača čimbolj obtrgovati liste spomladi, ko poženejo, razen, če hočeš seme, potem pač eno pustiš, da gre v cvet in ji pustiš liste, da so semena bolje prehranjena.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17337
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Letos sem namesto sorte Mangold sejala zelenolistno (seme mi je poslal Svetloba) in še rdečelistno (donatorja si žal nisem zapisala).

Primerjave:

Mangold: da največji pridelek stebelne mase.

Zelena špinača "Svetloba": da največji pridelek listne mase. Listi so mehkejši, več jih je, stebla nežna in jih ni treba rezati stran pri pripravi listov. Ostane tudi za bodoče, poskrbela bom za lastno seme.

Rdeča blitva: pridelek neprimerljivo manjši, vsaj pri meni. Na mojem vrtu zanjo ne bo več prostora.
voda
Prispevkov: 2615
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a voda »

Rdeča blitva je izredno dekorativna, tako je lahko primerna tudi med cvetjem, a žal izredno občutljiva oz. bolj zahtevna. zato jo je težje vzgojiti.

katerokoli blitvo sej na redko, ker vsako seme naredi po dve ali več šopov. jaz jo sicer redko a zaman, ker je vseeno zelo gosta in potemtakem so tudi listi manjši.

odlično je tako majhne liste s peclji vred po čiščenju kar mokre vrči na segret puter in malo oljčnega olja, popra in soli ter čez česen. cca 5-8 min je jed pripravljena. mladi listin so zelo dobri surovi v mešani solati. kot dodatek k nečemu pa daš v lonec veliko narezane blitve, tudi peclje. primerno količini blitve ( ta se "stisne" ) nekaj krompirja razrezanih na večje kose, sesekljan česen, olivno olje, sol, poper, list lorberja in 1 dcl vode. dušiš (spusti veliko vode) in večkrat premešaš. na koncu še mal olja in dodatek k mesu, jajcu ali kar tako je gotov. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17337
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Letos sem dobila v dar celo prgišče semen "dalmatinske blitve" . Ne vem, ali je to sorta, ali pa jo tako imenujejo samo zato, ker je rastla na tistem koncu. Ve kdo?

Sprašujem tudi zato, ker imam semen zase veeeliko preveč, da bom spomladi v menjavah vedela, kaj ponujam.

Voda, jaz blitvo vedno predvzgojim v lončkih in potem šele posadim na vrt v taki razdalji, da ima vsaka sadika več kot dovolj prostora.
voda
Prispevkov: 2615
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a voda »

jaz jo kar posejem in potem populim. mlade rstline vržem na olje ali naredim zelenjavno juhico. če bi bila pozorna pri rasti bi to lahko večkrat naredila in bi blitvi imela velike liste, ter dosti prostora za dihanje, a tako... lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
figula
Prispevkov: 3103
Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a figula »

Če katero zanima: tukaj se nahaja recept za fermentiran shranek blitvinih stebel. Sama ga še nisem naredila - ker - sem letos pozabila blitvino seme v zemljo dati Laughing Laughing
http://foodpreservation.about.com/od/Fermenting/r/Fermented-Swiss-Chard-Stems-Recipe.htm
metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Glasujem za to, da je iz Dalmacije (vsaj po izvoru, če ne direktno) in se priporočam za semena, četudi morda ne bom v zmagovalnem taboru po koncu glasovanja. Blitva je ena od mojih naj zelenjav.
Letos imam rdečo in rumeno pecljato na gredi med rožami in je ogromna, sadike v vrtu so pa v moči kar preminile, revice.
copatka
Prispevkov: 2301
Pridružen: To Maj 13, 2014 2:00 am
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Nekaj blitve bi rada prezimila. Ji moram pred zimo porezati vse večje liste in pustiti samo srček?_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Ne pretiravaj z rezanjem, nekaj malček večjih listov pusti, da zaščitijo srček, one ogromne pa le pospravi, jih je škoda, suh mraz jim škodi, se izsušijo.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17337
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

metuljc je napisal/a:
Glasujem za to, da je iz Dalmacije (vsaj po izvoru, če ne direktno) in se priporočam za semena, , revice.


Dobiš ob prvi priliki.
Odgovori