Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Bokaši kompostiranje

Odgovori
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Njih smrt je neizbežna.
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Saj vem, da ne paše sem - pa vseeno Smile
enkrat sem z levim ušesom poslušala nek prispevek, kako so te mušice ravno zaradi svoje kratke življenske dobe koristne v znanstvene namene, za razna testiranja. Že veliko njih je smrt storilo, da bi bilo nam ljudem lažje Cool
.... od takrat jih gledam z lažjim in usmiljenim srcem ....
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Ja, od začetka 20. stoletja so objekt razsikovanj v klasični genetiki, mislim, da so med prvimi imele mapirane gene na kromosomih, še v časih, ko je to bilo megalomansko garaško delo. Do marsikaterega spoznanja so prišči pri njihopvem razsikovanju, predvsem tudi zato, ker imajo le 8 krmomosomov in je bilo že pred 115 leti možno povezati zunanje znake in dognanaj o kromosomoih oz. genih na njih. Zanimiva tvarina, seveda (vsaj za ene od nas Embarassed ), itak jo vsako leto pridno obnavljam. Wink (dosti bolj pridno kot poznavanje rožic)
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Medtem sem našla odgovor na eno od svojih vprašanj - na Organkovi spletni strani Wink :

V Organka lahko odlagate vse olupke citrusov in ostalega tropskega sadja, ki je v času transporta tretirano z fitofarmacevtskimi sredstvi in pesticidi, saj mikrobiologija, ki je v posipu, zadevo v fazi fermentacije predela in higienizira vaše odpadke. Če imate veliko takšnih odpadkov, priporočamo, da dodaste kak gram posipa več kot običajno.

Ko postane citrus biološki odpadek, ki ga posipamo s posipom, v katerem je dobra mikrobiologija, le ti opravijo higienizacijo in predelavo patogenih materialov skozi svoj metabolizem. Produkti metabolizma skozi različne mikroorganizme niso več patogeni oziroma analize pokažejo, da jih ni zaznati niti v sledeh.

Upam, da je to res Rolling Eyes !_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Copatka, to je bil tudi eden od odločilnih razlogov pri meni - kompostiranje olupkov citrusov in banan, pa še kurjih kosti. Razen kakšne stegnenice ob presejanju (uh, SSKJ nima ustreznega glagolnika Confused )komposta ni najti nobenih kosti.
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Včeraj sem odprl bokashi vedro, ki sem ga napolnil v decembru 2013.
V vedru so se kompostirali pomarančni olupki.
Ko sem odprl vedro je zadišalo po kislem in močno po pomarančah! Very Happy
Vsebino večih veder sem premešal y dokončanim presejanim lesnim kompostom.
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

zuf, da nisi odkril kakšnega novega načina za izdelavo parfuma z vonjem po pomarančah Laughing Laughing
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

zuf je napisal/a:
Vsebino večih veder sem premešal y dokončanim presejanim lesnim kompostom.

Kako pa si delal tale lesni kompost? Si uporabil žaganje ali kaj drugega?
Jaz imam trenutno nekaj žaganja in nekaj obrezanega in zmletega ligustra. Eno vrečo sem ga stresla na vrh polnega kompostnika, da ne bi mušice imele prostega dostopa, preostalo še čaka v vreči._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

lpmami, glej tukaj - kompostiranje.
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

figula je napisal/a:
zuf, da nisi odkril kakšnega novega načina za izdelavo parfuma z vonjem po pomarančah Laughing Laughing

Pomarančni parfum s pridihom kislega zelja... Very Happy Very Happy
Odgovori