Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Česen 2014
Da se še jaz vtaknem. Andreja preveri ali je res en sam strok in ali je to zgolj slučaj pri tem vzorčnem. Če so tudi taki, k imajo več stročkov, jih je priporočljivo razstočkati in ponovno posaditi.
Za vse te, ki si jih posadila lani pa velja, da naj bo med njimi primerna razdalja. Če ji sedaj pustiš notri in so preblizu skupaj, bo naslednje leto velika gneča in glavice ne bodo posebej velike, saj ne bodo imele dovolj hrane oz. si bodo hodili s koreninami "v zelje". Računaj: en enoletni strok = ena glavica naslednje leto. Tipično zarodne čebulice posadimo na gosto, jih naslednje leto poberemo, po potrebi razstročkamo in ponovno posadimo na večji razdalji, da v dveh letih dobimo normalno velike glavice.
Saj ni panike, če jih pustiš notri, le glavice ne bodo prav velike, če so preblizu skupaj. To je glavni razlog zakaj se jih vedno pobere ven. No pa v na novo razrahljano zemljo s premešanimi hranili gredo. Na istem mestu pa so se hranila delno že počrpala.
Za vse te, ki si jih posadila lani pa velja, da naj bo med njimi primerna razdalja. Če ji sedaj pustiš notri in so preblizu skupaj, bo naslednje leto velika gneča in glavice ne bodo posebej velike, saj ne bodo imele dovolj hrane oz. si bodo hodili s koreninami "v zelje". Računaj: en enoletni strok = ena glavica naslednje leto. Tipično zarodne čebulice posadimo na gosto, jih naslednje leto poberemo, po potrebi razstročkamo in ponovno posadimo na večji razdalji, da v dveh letih dobimo normalno velike glavice.
Saj ni panike, če jih pustiš notri, le glavice ne bodo prav velike, če so preblizu skupaj. To je glavni razlog zakaj se jih vedno pobere ven. No pa v na novo razrahljano zemljo s premešanimi hranili gredo. Na istem mestu pa so se hranila delno že počrpala.
Vse kot pravi Bicikel.
Čeprav sem jaz lansko leto pozabila eno glavico česna v zemlji - res je bila to velika glavica, ki sem jo pri pobiranju zgrešila. Pa je letos iz te glavice zrastlo 5 čisto spodobno velikih glavic (sliko sem prilapila na str.37). tudi sicer iz pozabljenih rastlin zrastejo lepi česni - je pa res, da pri meni rastejo tu in tam kakšen in ne na gosto skupaj.
Kar se tiče pa hranljivosti tal, pravijo, da česen potrebuje sicer humuzna, vendar ne gnojena tla. Tudi kompost dodamo samo, če je zemlja zelo siromašna (tako pravi literatura).
Jaz sem se letos odločila, da bom najmanjše sadilne glavice sadila sicer na razdaljo 15cm, vendar cele glavice - jih ne bom razstročkala. Pri opazovanju zgoraj opisane pozabljene glavice sem namreč ugotovila, da se med rastjo stroki nekoliko razmaknejo in si tako naredijo prostor za oblikovanje glavice...._________________naredimo svet lepši
Čeprav sem jaz lansko leto pozabila eno glavico česna v zemlji - res je bila to velika glavica, ki sem jo pri pobiranju zgrešila. Pa je letos iz te glavice zrastlo 5 čisto spodobno velikih glavic (sliko sem prilapila na str.37). tudi sicer iz pozabljenih rastlin zrastejo lepi česni - je pa res, da pri meni rastejo tu in tam kakšen in ne na gosto skupaj.
Kar se tiče pa hranljivosti tal, pravijo, da česen potrebuje sicer humuzna, vendar ne gnojena tla. Tudi kompost dodamo samo, če je zemlja zelo siromašna (tako pravi literatura).
Jaz sem se letos odločila, da bom najmanjše sadilne glavice sadila sicer na razdaljo 15cm, vendar cele glavice - jih ne bom razstročkala. Pri opazovanju zgoraj opisane pozabljene glavice sem namreč ugotovila, da se med rastjo stroki nekoliko razmaknejo in si tako naredijo prostor za oblikovanje glavice...._________________naredimo svet lepši
Ali ni za česen še prezgodaj?
Nekako sem ga planiral saditi šele v novembru, še najraje v drugi polovici, ker mi pred zimo rad odganja.
Kaj menite izkušenejši? Je tako pozno sajenje še sprejemljivo, ali je pač že preveč kratek čas do pravega mraza, ko verjetno zaključi z rastjo korenin?
Namreč slišal sem že, da ga nekateri sadijo še decembra, če je le zemlja dovolj osušena in nezmrznjena, da je saditev sploh možna.
Nekako sem ga planiral saditi šele v novembru, še najraje v drugi polovici, ker mi pred zimo rad odganja.
Kaj menite izkušenejši? Je tako pozno sajenje še sprejemljivo, ali je pač že preveč kratek čas do pravega mraza, ko verjetno zaključi z rastjo korenin?
Namreč slišal sem že, da ga nekateri sadijo še decembra, če je le zemlja dovolj osušena in nezmrznjena, da je saditev sploh možna.
jaz ga vedno sadim v drugi polovici oktobra. Tudi Anka pokuka na plano šele februarja, razen lansko letzo, ko je del grede (še vedno ostaja srivnost ) odgnal že konec novembra. Ta je bil do pomladi že kar velik in moram reći, da je bil pri pobiranju najdebelejši - no mogoče je bilo to le naključje.
Povsod pravijo in pišejo, da je česen, ki odžene pred zimo in ga potem mraz in zmrzal "mrcini " bolj občutljiv za razne okužbe in bolezni. Če je pretoplo tudi prej začne delati zelenje kot korenine, ki v tem primeru ostanejo manj razvite in potem ne morejo zagotavljati dovolj hranil. Zemlja naj bi imela cca 8st. To je moje teoretično vedenje.
Praktično pa lahko povem, da so preteklo zimo tiste odgnale česne rade kljuvale ptice in so izgledali prav ubogo, vendar se na pridelku ni poznalo._________________naredimo svet lepši
Povsod pravijo in pišejo, da je česen, ki odžene pred zimo in ga potem mraz in zmrzal "mrcini " bolj občutljiv za razne okužbe in bolezni. Če je pretoplo tudi prej začne delati zelenje kot korenine, ki v tem primeru ostanejo manj razvite in potem ne morejo zagotavljati dovolj hranil. Zemlja naj bi imela cca 8st. To je moje teoretično vedenje.
Praktično pa lahko povem, da so preteklo zimo tiste odgnale česne rade kljuvale ptice in so izgledali prav ubogo, vendar se na pridelku ni poznalo._________________naredimo svet lepši
brbr ali potem, ko posadiš česen namestiš še kakšno zastirko?
Mislim, oziroma teoretiziram, da bi le ta lahko v jesenskem času lahko igrala vlogo izolatorja pred opoldanskim soncem in tako morebiti zadrževala česen na hladnem. No, kakor koli že, letos mu bom vsekakor namestil debelejši "nastilj" in videl, če bo kaj tovrstnega efekta.
Do sedaj mi je česen praviloma kar ozelenel pred zimo. Sicer ne močno, a vseeno. No, spomladi in kasneje v letu ni bilo opaziti kakšnih usodnejših težav zaradi tega, zato tudi ne dramatiziram pretirano. Sprašujem pa, ker se to izpostavlja.
Vsekakor hvala za odgovor in pojasnilo brbr.
Mislim, oziroma teoretiziram, da bi le ta lahko v jesenskem času lahko igrala vlogo izolatorja pred opoldanskim soncem in tako morebiti zadrževala česen na hladnem. No, kakor koli že, letos mu bom vsekakor namestil debelejši "nastilj" in videl, če bo kaj tovrstnega efekta.
Do sedaj mi je česen praviloma kar ozelenel pred zimo. Sicer ne močno, a vseeno. No, spomladi in kasneje v letu ni bilo opaziti kakšnih usodnejših težav zaradi tega, zato tudi ne dramatiziram pretirano. Sprašujem pa, ker se to izpostavlja.
Vsekakor hvala za odgovor in pojasnilo brbr.