Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
prvič bom delal "čilijevo olje". Imam posušen Habanero in Jalapeno. Koliko gramov bi dal enega in drugega na količino olja? Razmerje me zanima, da bi bilo zmerno oz. tak močno kot ponavadi dobiš v restavracijah/pizzerijah po Italiji, Franciji,....
Pri tem ti pa nemorem pomagati. jaz jih namečem po ubčutku.
Še nekaj receptov za jalapenote z druge strani.
sisemen je napisal/a:
Jalapenote odbijes pri peclju, izdolbes semena, napolnis s skuto (in začimbami), daš zadevo na protfan in pečeš 15-20 minut na 200, zraven pa malo polijes s stopljenim maslom. Odlicen snack.
ali3n je napisal/a:
Tkole se grem jest tole filanje (filam z mešanico zdenka sir + nariban parmezan; dobri so tudi kozji siri itd.); lahko oviješ s slanino:
- obešeni na žici (kolesarske šprikle) Jalapeno on a stick]
- al pa kar direktno na žaru (paziš na to kako so obrnjeni, da ne steče vse ven) jalapeno zar]
Vprašanje za izkušene: je nujno dodati v čili omako (tako s paradižnikom in papriko) kis? Vsepovsod berem, da je v receptu tudi kis, jaz pa se pri najboljši volji ne morem spomniti, če sem ga lani dodala ali ne. Kako sem delala, sem opisala pri čili 2014 (stran 94), bilo je zelo dobro, a kot rečeno, ne vem, če s kisom ali brez. Hvala za potrpljenje in morebitni nasvet. lp_________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
stara postaja sem bolj amater ampak kolikor mi je znano sta sol in kis naravna konzervansa. Dokler me Metuljc ne popravi._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Dokler gre za majhne količine, kis ne more igrati neke velike vloge. Kis bi bil v funkciji konzerviranja, če bi zaradi njega pH padel precej nizko, ker v tako kislem okolju večina bakterij in gliv ne more živeti. Enako velja za sol, kmi je v večjih količinah ovira, ker v slanem okolju bakterije in glive (in vsa druga živa bitja enako, seveda, razen slanoljubih/halofilnih posebnežev). Vendar v naših shrankih ni toliko kisa (razen v kislih kumaricah,...) ali soli. Po mojem mnenju torej je tako: kis lahko podkrepi okus, bi šlo pa tudi brez. Moja naravoslovna plat pa pravi: naredi nekaj z in nekaj brez kisa, označi in potem kasneje preveri. Ugotovitve si zapiši, naslednje leto se potem drži ustreznega recepta. (pajo, si zadovoljen?)
Hvala Pajo in metuljc! Razmišljam kot metuljc: tista mala količina nima vloge konzervansa, zato ga bom opustila, saj tako vse še pasteriziram. Ja, metuljc, pametni pišejo, posebno če je spomin luknjičav kot švicarski sier (menda naravni proces pri mojih letih )._________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)