Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Semena zelene
-
- Site Admin
Semena zelene
(Prenos iz arhiva)
Jaz vsako leto puščam, da zelena naredi seme. Lansko leto sem ga pridelala cca 1kg. Latos ga še nisem očistila, zato ne vem, koliko ga bo... Imam pa tudi redne odjemalce...
Koliko pa bi ga potreboval?
Ko sem gledala na spletu, seme zelene prodaja Hiša začimb in sicer je uvožen iz Egipta.
Je pa zelena in predvsem seme, še bolj pa eterično olje res zelo zdravilno in koristno. Deluje diuretično, protimikrobno, protivnetno (pravijo, da je odlično pomagalo pri ohrenjanju zdravih sklepov, pa tudi v boju z boleznimi povezanimi s sklepi), ugodno vpliva tudi na prebavila. Seme zelene, še bolj pa eterično olje, znižuje krvni pritisk in tudi holesterol. Ugotovili so tudi, da vsebuje sestavine, ki učinkujejo v boju proti Alzheimerjevi in Parkinsonovi bolezni. Eterično olje naj bi delovalo pomirjevano in celo preprečevalo epileptične napade... in še marsikaj je zapisano na temo zelena (povzela sem iz knjge "Ščepec rešitve - zamolčane zdravilne moči začimb")
Jaz seme dodajam krušnemu testu, zimskim solatam (radič, endivija), super se poda tudi k pradižniku. Seveda se iz nejga lahko pripravi tudi čaj._________________naredimo svet lepši
Koliko pa bi ga potreboval?
Ko sem gledala na spletu, seme zelene prodaja Hiša začimb in sicer je uvožen iz Egipta.
Je pa zelena in predvsem seme, še bolj pa eterično olje res zelo zdravilno in koristno. Deluje diuretično, protimikrobno, protivnetno (pravijo, da je odlično pomagalo pri ohrenjanju zdravih sklepov, pa tudi v boju z boleznimi povezanimi s sklepi), ugodno vpliva tudi na prebavila. Seme zelene, še bolj pa eterično olje, znižuje krvni pritisk in tudi holesterol. Ugotovili so tudi, da vsebuje sestavine, ki učinkujejo v boju proti Alzheimerjevi in Parkinsonovi bolezni. Eterično olje naj bi delovalo pomirjevano in celo preprečevalo epileptične napade... in še marsikaj je zapisano na temo zelena (povzela sem iz knjge "Ščepec rešitve - zamolčane zdravilne moči začimb")
Jaz seme dodajam krušnemu testu, zimskim solatam (radič, endivija), super se poda tudi k pradižniku. Seveda se iz nejga lahko pripravi tudi čaj._________________naredimo svet lepši
Citiram: |
Jaz vsako leto puščam, da zelena naredi seme. .... |
Kako pa shranjuješ rastline čez zimo? Namreč za 1kg semena je potrebno že nekaj rastlin.
Pri meni jih ta čas prične pospešeno pospravljati voluhar in jih moram zato izkopati ter posaditi v lonce. Nato je spomladi težava, če nisem dovolj zgoden in prično odganjati pred menoj. (ko jih presadim nazaj na vrt) Vsekakor mi je to opravilo zoprno.
Sicer pa jaz zmleto seme (zelene in peteršilja) dodajam v zelenjavne sokove.Mi je všeč okus.
Hvala za idejo o kruhu.
@bojanpet, na žalost nimam dovolj semena za prodajo in upam, da bo odgovor brbr uporaben tako in drugače. Uspešno zdravljenje ali okrevanje.
Junglans, prčitaj si kaj več o semenih peteršilja - naj bi bilo strupeno!!!!
Semena pobiram s sadik stebelne zelene. Rastline pustim čez zimo na gredi, za sprotno rabo trgam liste. Spomladi, ko pženejo stebla pa jih pustim na miru. Ponavadi imam cca 20 rastlin. je pa res, da v hudih zimah zelena zmrzne, zato jo zdaj, ko želim pridelati semena, zadekam v seno.
Zelena v kruhu pa naj bi naredila škrob lažje prebavljiv. To je pri meni pomembno, ker jo dodajam kislemu kruhu, ki ga pečem samo iz ržene moke...
Ker so semena zelene malo slana, lahko v jedeh zmanjšujejo potrebo po soljenju._________________naredimo svet lepši
Semena pobiram s sadik stebelne zelene. Rastline pustim čez zimo na gredi, za sprotno rabo trgam liste. Spomladi, ko pženejo stebla pa jih pustim na miru. Ponavadi imam cca 20 rastlin. je pa res, da v hudih zimah zelena zmrzne, zato jo zdaj, ko želim pridelati semena, zadekam v seno.
Zelena v kruhu pa naj bi naredila škrob lažje prebavljiv. To je pri meni pomembno, ker jo dodajam kislemu kruhu, ki ga pečem samo iz ržene moke...
Ker so semena zelene malo slana, lahko v jedeh zmanjšujejo potrebo po soljenju._________________naredimo svet lepši
Citiram: |
Junglans, prčitaj si kaj več o semenih peteršilja - naj bi bilo strupeno!!!! |
Ooo! Sem kaj spregledal, napačno si prečital.
Se v krivi lek zagledal, si skoraj temni raj očital.
V strahu na strica gugla sem prišibal, tipkal peteršiiilj.
Iz morja nasvetov sliko si uštimal, zaključil, da nikakor preveč grešil.
Življenje te preizkušati želi, zato po znanju hrepeniš .
S semeni ledvica lahko očistiš si, še prebavo, revmatizem urediš.
A, kot vsaka medalja ima dve plati, za hiteti tudi tu nikakor ni.
Za opozorilo brbr obvezno zahvaliti se želim, saj "preveč" nikoli dobro ni.
Šment dišeči kot mesto Petra, kjer le še kamen je prav pristen .
Za preobčutljiva jetra, ter bodoče mamice nič koristen ni.
Zato v ritmu in previdno.
celemu svetu vidno.