Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Čebulna muha, česnova muha, porova muha
Do zdaj tako, da sem por do začetka septembra pospravila - porabila.
Če bom letos imela septembra v zemlji še majhne sadike, bodo deležne rabarbarinega čaja. Letos spomladi se mi je obnesel (tudi na česnu in čebuli).
Mogoče bom za preskus na gredi pustila kakšen por in ga škropila z rabarbarinim čajem._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Če bom letos imela septembra v zemlji še majhne sadike, bodo deležne rabarbarinega čaja. Letos spomladi se mi je obnesel (tudi na česnu in čebuli).
Mogoče bom za preskus na gredi pustila kakšen por in ga škropila z rabarbarinim čajem._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
lpmami je napisal/a: |
Če bom letos imela septembra v zemlji še majhne sadike, bodo deležne rabarbarinega čaja. Letos spomladi se mi je obnesel (tudi na česnu in čebuli). |
Pa jo imam spet
Skuhala sem čaj iz posušenega rabarbarinega lista, razredčila v zalivalki in krepko zalila. Upam, da bo enako uspešen, kot je bil spomladi. Takrat si je ves por, ki je bil v zelo podobnem stanju, popolnoma opomogel in odlično uspeval.
Pri sebi sem zalila včeraj, danes sem pa isto žalostno stanje ugotovila še pri hčerki na Gorenjskem. Že kuham čaj, tokrat iz sušečega se lista rabarbare z vrta. A kdo kaj ve, koliko ima rabarbara oksalne kisline v tem času - v primerjavi z listom, odrezanim v rastni dobi?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
lpmami je napisal/a: |
A kdo kaj ve, koliko ima rabarbara oksalne kisline v tem času - v primerjavi z listom, odrezanim v rastni dobi? |
Glede na to, da rastline oksalno kislino in podobne molekule nalagajo v starejše dele rastlin (zaščita pred plenilci), je pričakjovati, da v njih ostaja tudi, ko se sušijo. Saj, če bi ne ostajala, kako bi pa potem tvoj čaj iz posušenih (pa čeprav si jih posušila ti in se niso sušpili po naravni poti) imel kaj oksalne kisline?
Sicer si boi pa por, če je prezimen, spomčladi opomogel, tudi Battagelli piše o tem.