Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Podganji repki (stročna redkvica) - Raphanus caudatus
-
- Site Admin
- Prispevkov: 5392
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Podganji repki (stročna redkvica) - Raphanus caudatus
(Prenos iz arhiva)
OPIS: ivipiči avgust 2008
Rastlina katero bom danes opisal je z moje strani preizkušena, se pravi da sem jo posejal vzgojil in testiral. Ta eksotična rastlina je bližnji sorodnik redkvice, samo, da se pri njej uporabljajo stroki namesto gomolja,ker ga nima. Vzgoja je zelo enostavna, kot pri redkvici. Stroki so pikantnega okusa in zelo sočni. So prava poslastica, le pobirati jih moramo mlade. Ko so stari so, oleseneli ali pa za seme. Vzgojimo jih lahko celo na balkonu, seveda naj bo posoda vsaj 8 lt. za dve rastlini, se zelo hitro razraste v višino pa do 120 cm. Celo otroci jih imajo radi. Surovi imajo okus po redkvi, le okus je malo bolj blag, če jih kuhamo pa imajo okus po grahu. Stroke lahko tudi vlagamo. Obiramo jih od junija do septembra.
V kuhinji nudijo mnoge različne uporabe: v voku jih z drugo zelanjavo dušimo na maslu, tudi kot dodatek solatam kot okusna dekoracija in še in še. V Indiji, od koder prihajajo, jih uporabljajo s pripravki jedmi/ s curryjem.
Razmnoževanje s semenom direkt v zemljo brez presajanja, dobra domača mešana zemlja na kar sončni legi , zalivanje , če so v posodi. Je enoletnica razmak sajenja na vrtu 80 cm. Zaščita pred bolhačem, pod steblo postavimo samolepljivo ploščico.
Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha
avtor fotografije: ivipiči
Rastlina katero bom danes opisal je z moje strani preizkušena, se pravi da sem jo posejal vzgojil in testiral. Ta eksotična rastlina je bližnji sorodnik redkvice, samo, da se pri njej uporabljajo stroki namesto gomolja,ker ga nima. Vzgoja je zelo enostavna, kot pri redkvici. Stroki so pikantnega okusa in zelo sočni. So prava poslastica, le pobirati jih moramo mlade. Ko so stari so, oleseneli ali pa za seme. Vzgojimo jih lahko celo na balkonu, seveda naj bo posoda vsaj 8 lt. za dve rastlini, se zelo hitro razraste v višino pa do 120 cm. Celo otroci jih imajo radi. Surovi imajo okus po redkvi, le okus je malo bolj blag, če jih kuhamo pa imajo okus po grahu. Stroke lahko tudi vlagamo. Obiramo jih od junija do septembra.
V kuhinji nudijo mnoge različne uporabe: v voku jih z drugo zelanjavo dušimo na maslu, tudi kot dodatek solatam kot okusna dekoracija in še in še. V Indiji, od koder prihajajo, jih uporabljajo s pripravki jedmi/ s curryjem.
Razmnoževanje s semenom direkt v zemljo brez presajanja, dobra domača mešana zemlja na kar sončni legi , zalivanje , če so v posodi. Je enoletnica razmak sajenja na vrtu 80 cm. Zaščita pred bolhačem, pod steblo postavimo samolepljivo ploščico.
Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha
avtor fotografije: ivipiči
Morebiti še kdo goji to reč? Ivipiči?
In bi imel kaj semena za oddati?
Iščem zelenjavo različnih vrst za popestritev našega vsakdanjega in ustaljenega izbora, ki se mi na trenutke zdi rahlo skromen.
Sicer me malenkostno skrbijo bolhači, a če jo primerjam z bujnostjo navadne redkvice, saj sta v sorodu, potem se tolažim, da bi bolj kot ne zmogla tudi to nadlogo. Iluzija?
In bi imel kaj semena za oddati?
Iščem zelenjavo različnih vrst za popestritev našega vsakdanjega in ustaljenega izbora, ki se mi na trenutke zdi rahlo skromen.
Sicer me malenkostno skrbijo bolhači, a če jo primerjam z bujnostjo navadne redkvice, saj sta v sorodu, potem se tolažim, da bi bolj kot ne zmogla tudi to nadlogo. Iluzija?
Meni je lansko zimo ena rdeča redkvica prezimila, spomladi šla takoj v vrh in naredila res ogromno stročkov. Še za seme so ostali, ker se ni dalo vsega pojest
Od nekaj prezgodaj posejanih črnih redkev je tudi ena šla v vrh - ni naredila tako zelo obilnega pridelka, vsekakor pa dovolj za najest in še za seme.
Te redkvice/redkve noro delajo poganjke in vsak nosi nove in nove. Je treba obvezno palico zraven dat.
Kaj bi naredila v vročini ne vem, ker je letos ni bilo .
Ker redkvica hitro raste, je mogoče še čas, da kakšno seme damo v zemljo in bo drugo leto hitro švignila v vrh in proizvodnjo stročkov.
Od nekaj prezgodaj posejanih črnih redkev je tudi ena šla v vrh - ni naredila tako zelo obilnega pridelka, vsekakor pa dovolj za najest in še za seme.
Te redkvice/redkve noro delajo poganjke in vsak nosi nove in nove. Je treba obvezno palico zraven dat.
Kaj bi naredila v vročini ne vem, ker je letos ni bilo .
Ker redkvica hitro raste, je mogoče še čas, da kakšno seme damo v zemljo in bo drugo leto hitro švignila v vrh in proizvodnjo stročkov.
Najbolje je redkvico za ta namen sejati nekam v odročen predel vrta, ker sicer zasede celotno gredo - pri meni ima meter in pol v višino ter prav toliko v premeru ena rastlina.
Čas pobiranja: tik preden stroki začnejo leseneti - so še krhki ter niso vlaknati. Podobno kot pri stročjem fižolu. Eno rundo sem vložil kak mesec nazaj, drugo pa pred nekaj dnevi. Ena rastlina je še na vrtu, jo bom pustil za seme, drugo leto bom z redkvicami za ta namen posejal divjino na koncu parcele, kjer bo dovolj prostora, pa še za kosit bo manj
Stroki so super tudi surovi, v zelenjavni omaki, vloženi, v solati...
Aja, tudi če so stroki za vlaganje čisto malo leseni (vlaknati) nič hudega, kis jih zmehča. Če seveda niso preveč leseni...
Aja, originalnih podganjih repkov še nisem imel, se priporočam za kakšno seme, da sprobam še te.
Čas pobiranja: tik preden stroki začnejo leseneti - so še krhki ter niso vlaknati. Podobno kot pri stročjem fižolu. Eno rundo sem vložil kak mesec nazaj, drugo pa pred nekaj dnevi. Ena rastlina je še na vrtu, jo bom pustil za seme, drugo leto bom z redkvicami za ta namen posejal divjino na koncu parcele, kjer bo dovolj prostora, pa še za kosit bo manj
Stroki so super tudi surovi, v zelenjavni omaki, vloženi, v solati...
Aja, tudi če so stroki za vlaganje čisto malo leseni (vlaknati) nič hudega, kis jih zmehča. Če seveda niso preveč leseni...
Aja, originalnih podganjih repkov še nisem imel, se priporočam za kakšno seme, da sprobam še te.