Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Bazilika Blue Spice

Odgovori
Ruby

Odgovor Napisal/-a Ruby »

metuljc je napisal/a:
Zakaj pa odcvetajočoh socvetij ne posmukaš in jih daš v olje, najboilje olivno, malo soli zraven in mega shranek je narejen. Vsestransko uporaben, tudi za to, da ga namažeš na kruh kot podlago kakemu siru, morda celo čiliju. Wink

Metuljc, tole je moja Blue Magic bazilika, ki tako rase, da ne vem več kaj naj še počnem z njo. Imam je že polno skrinjo (samo zamrznjeno, pa pesto Genovese), pa posušeno, uporabljam jo kot šopek v vazi, ker potem cela hiša diši...
Ampak tega s cvetjem pa še nisem slišala. Trenutno ima manj odprtih cvetov kot na sliki; bi bilo res v redu, da jih porežem, posmukam, dodam olje in sol? Najbrž lahko dam tudi liste? Koliko časa pa drži tak vrhunski namaz? Da bom vedela kako velike lončke uporabit.

Darso

Odgovor Napisal/-a Darso »

Lepo prosim za par semen. lp D_________________Uživajmo v dobroti narave
https://picasaweb.google.com/home
Ruby

Odgovor Napisal/-a Ruby »

Z veseljem Darso. Težava je samo v tem, da jaz niti slučajno ne vem kako do semen; ampak to še ni tak problem - se bom že naučila. Druga zgodba je, da je v forumu Začimbne rastline pod Navadna bazilika baje Metuljc povedala, da Magic Blu ne tvori semen...
Jaz sem jo mislila prav danes porezat in narediti tisti namaz, pa še liker. Pravkar sem iskala kaj potrebujem, če bi mogoče naredila še eterično olje... Vsekakor pustim nekaj cvetov, pa bomo videli.
Sem pa resnično presenečena; kupila in posadila sem jo spomladi. Takrat je imela premer stebelca morda 1 mm, verjetno še manj. Čez poletje je postala ogromna, deblo ima v obliki drevesa. Ko jo porežem izgleda kot kakšen bonsaj. Premer debla danes je cca 3 cm. Res je veličastna.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Če ne tvori semen, bi pa morda uspela s potaknjenci. Poskusi eno vejico prezimiti.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Potaknjenci se zelo radi ukoreninijo, v prsti in v vodi. V kakem zimskem vrtu bi se dalko odraslo rastlino prezimiti, sicer se nanjo zelo rade naselijo uši, če ni v optimalnih razmerah.
Semen zanesljivo NE naredi.
Sama enostavno spomladi kupim po eno belo in vijolično (običajno na Flori v Celju), ko se razrasteta, naredim potaknjence in si namnožim sadike v poljubni količini. Je lepa balkonska rasltina, še zdaj je, skoraj do teme, polna čebel, tako, da moja že 14 dni čaka na obrezovanje.
V olje najraje dam LE posmukana socvetja, odcvetele dele, cvetoče in popk,e seveda. Listi, razen zdaj, tik pred koncem sezone, ko poberem vse mlade vršičke, ki kažejo znake, da bodo cveteli in jih dam v olje, so pri meni za sušenje. V olju radi postanejo sluzasti, kar ni prijetnoi na pogled, saj užitno je vseeno.
Dober je tudi sirup. http://www.kulinarika.net/recepti/13917/napitki/bazilikin-sirup/
Le pospravi jo, je res čudovito aromatična.
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

mfranc, to kar imaš na prvih slikah je limonska bazilika.
Jo imam jaz tudi letos. Resnično diši kot nobena druga Smile.

Ruby, lahko si narediš tudi zeliščno sol. Jaz kupim debelo morsko sol in nekaj limet. V mikser daš sol, sok limet in baziliko (liste, cvet) in zmiksaš. Količine prilagajaš da dobiš zelene, vlažne kristalčke. Potem daš to na peki papir in v pečico na najnižjo temperaturo in pri priprtih vratcih posušiš. Če imaš raje debelejšo sol - si gotova, lahko pa jo v kavnem mlinčku bolj fino zmelješ. Sol je aromatična in dišeča.
Po želji lahko dodaš tudi druge začimbe, semena, narediš bazilikin Gamasio (sezam semena in kelp alge), možnosti so neskončne Smile.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Huh, naročil in dobil sem ravno tole in tukaj Wink

http://www.nickys-nursery.co.uk/garden-shop/seeds/culinary-herbs/basil-blue-spice-300-seeds

In nima čisto nič limonskega "pridiha" Rolling Eyes

LP_________________mfranc
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

hja, jaz sem pa kupila takole:
http://www.sejmo.si/limonska-indonezijska-bazilika

in je čisto takšna kot tvoja Laughing

(slikano pred 1 mesecem)
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Hm, hmm Rolling Eyes Rolling Eyes , in na tvojem linku so napisali

Čudovita, košato razrasla enoletnica z ovalnimi listi in belimi, svetlo rožnatimi do vijoličnimi cvetovi. Ima močan vonj po vanilji.

Tudi za mojo piše, da diši na vanilijo (čeprav ne hudo) - ampak za tvojo večinoma pravijo, da ima izrazito limonsko aromo ....

http://en.wikipedia.org/wiki/Lemon_basil

In velika večina za limonsko pravi, da ima bele cvetove.

Se mi zdi, da boš morala malo s tvojimi dobavitelji tole predebatirati Rolling Eyes .

LP_________________mfranc
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

jaz se pa ne strinjam, da sta na semenih Royal Seeds in na fotki enaki baziliki.

In še ena opomba. Fotografija, ki jo je objavila Ruby (in moj od+govor) se tičeta sorte Magic Blue, oba zapisa pravzaprav ne sodita v to temo. Da ne bo koga zmedlo.
Odgovori