Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Kaki, zlato jabolko - Diospyros kaki
Končno zori tudi Vainiglia, le v nekaj dneh je listje porumenelo, plodovi pa so se obarvali. Zanimivo, nekateri plodovi so že mehki. Ta sorta pri meni zori 10-14 dni za sorto Tipo. Jiro pa nekaj dni pred Tipo.
Kakijaši, kako je pri vas z zorenjem ? VinkoZ, Batagelli,..celinarji ?
Poleti moram na Vainiglio cepiti še Hachiyo, jo ima kdo ?
Na Vainigliji imam Jiro, Tipo, Rojo Brillante, Cioccolatino ( Igy, cep se je prijel ) , pa še dve neznani sorti. A pa še od Mfranca, nekaj Ruskega.
Babaco, čudoviti plodovi! Ti jih od srca privoščim .
Sprašuješ glede zorenja. Drevesa sicer nimam doma, pri kupljenih pa opažam, da se letos precej hitreje medijo. Prejšnja leta sem jih morala prisilno mediti, tokrat pa komaj sproti pojemo tiste, ki se umedijo sami. Je kriva toplota ali vlaga, ali kombinacija obeh?
Sprašuješ glede zorenja. Drevesa sicer nimam doma, pri kupljenih pa opažam, da se letos precej hitreje medijo. Prejšnja leta sem jih morala prisilno mediti, tokrat pa komaj sproti pojemo tiste, ki se umedijo sami. Je kriva toplota ali vlaga, ali kombinacija obeh?
Sama imam še mlada drevesa, Tipo in Vaniglio, letos smo posadili še JIRO.
Lani sem pridelala vse skupaj 3 plodove, letos pa jih je kljub velikem odpadanju plodov ostalo cca 30. So še vsi na drevesu,ki je močno olistano, listje pa je še vse zeleno. Kakiji se počasi barvajo, pa še to samo tisti na vrhu drevesa. Ta teden jih še pustim, potem pa počasi oberem. Dva sem odtrgala iz firbca in sta se res v dveh dneh omedila v družbi jabolk.
Se kar strinjam z Muho, tudi ostali kupljeni zelo hitro zorijo._________________JERCA- nekdanja ERIENNE
Lani sem pridelala vse skupaj 3 plodove, letos pa jih je kljub velikem odpadanju plodov ostalo cca 30. So še vsi na drevesu,ki je močno olistano, listje pa je še vse zeleno. Kakiji se počasi barvajo, pa še to samo tisti na vrhu drevesa. Ta teden jih še pustim, potem pa počasi oberem. Dva sem odtrgala iz firbca in sta se res v dveh dneh omedila v družbi jabolk.
Se kar strinjam z Muho, tudi ostali kupljeni zelo hitro zorijo._________________JERCA- nekdanja ERIENNE
Babaco.
Jaz sem pobral že ves pridelek. Pri dveh drevesih NO NAME- kljub zgodnjemu ,pravočasnemu obiranju "SKRČEK" plodov, nastaja gel.Okus zelo dober.Očitno so bili ti plodovi prvotno za sušenje na udaru pred deformacijo. Nadalje VAINIGLIA ni za sušenje po moji presoji, se pa mi je TIPO zaradi prisotnosti drugih vrst 100% oprašil, tako da je trdoužiten. Potrditev so zelo intenzivni črni kolobarji od muhe navzdol. Upam da bom prihranil vzorce sušenja več vrst za naslednje srečanje.
lp. Vinkoz
Jaz sem pobral že ves pridelek. Pri dveh drevesih NO NAME- kljub zgodnjemu ,pravočasnemu obiranju "SKRČEK" plodov, nastaja gel.Okus zelo dober.Očitno so bili ti plodovi prvotno za sušenje na udaru pred deformacijo. Nadalje VAINIGLIA ni za sušenje po moji presoji, se pa mi je TIPO zaradi prisotnosti drugih vrst 100% oprašil, tako da je trdoužiten. Potrditev so zelo intenzivni črni kolobarji od muhe navzdol. Upam da bom prihranil vzorce sušenja več vrst za naslednje srečanje.
lp. Vinkoz