Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Katera rastlina je to?

Odgovori
crtj-admin
Site Admin

Katera rastlina je to?

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Lepo prosim, če mi kdo pove, kaj za eni rastlinici sta tole.

Obojnih sem dobila večjo količino, rasle so v lončkih, mislila sem z njimi malo ozeleniti skalnati breg ob hiši. Pa v bistvu niti ne vem, če sta sploh trajnici Rolling Eyes . Če nista, jih bom uporabila kot "zastirko" in bo iz njih ratalo vsaj malo komposta ... Wink

_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Obe sta homulici in mislim, da tudi obe prezimni. Vsaj moje, ki izgledajo podobne, rastejo zunaj na brežini.
copatka

Hvala, muha, vesela novica Very Happy .

Grmado teh homulic sva rešila pred gotovo smrtjo, ko so jih iz hotelskih korit vrgli na en kup - midva pa v avto z njimi Laughing (z dovoljenjem, seveda).

Kako razmetavajo z denarjem, a ne? Če so prezimne, bi lahko balkone krasile tudi drugo leto Rolling Eyes ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Mislim, da ima muha kar prav. Le posadi jih.
copatka

Na srečo so rože resor mojega možička Wink . Nekaj jih je "posadil" (bolje rečeno kar zložil na breg, saj se jih drži še vsa zemlja iz korit) že včeraj, zdaj bo pa malo počakal, da se odtečejo, so ponoči strahovito pridobile na teži Rolling Eyes ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
labia

Odgovor Napisal/-a labia »

Na travniku mi raste neznana sorta deteljice, ki je od navadne travniške približno 10 krat manjša.

Raste zelo na gosto in je , na oko, višine med 0.5 in 1 cm. Nekako poleti cveti, po spominu, rumeno na nizkem stebelcu tik ob listkih. Cvetovi so majhni- velikosti listkov.

Tudi čez poletje je ta deteljica (?) lepo temno zelena in obstojna.
V resnici bi rad nabavil seme te deteljice in ga zasejal na večji površini.
Rabim pa vedeti ime sorte.
Razlog je preprost- odpade delo s kosilnico.

Priložil sem dve fotografiji. Ena fotkana z razdelje cca 1 meter, kjer se vidi lepo zgoščenost rasti.
Na drugi pa z višine cca 0.5m, kjer je vidna primerjava velikosti listkov z navadno detljico ( in drugim rastjem na vrtnem travniku)

greeny

Odgovor Napisal/-a greeny »

Res so nekam čudno majhni listki, pa zelo zelo poleglo raste. V Sloveniji naravno rastejo 4 vrste rumeno cvetočih detelj - Trifolium dubium, T. campestre, T. aureum in T. patens. Ne vem pa, če so tako majhne...

So pa tudi meteljke, rod Medicago z najpogostejšo vrsto M. lupulina (hmeljna meteljka), jih je pa še nekaj. Ena vrsta je tudi M. minima (drobna meteljka), ki je sicer še nisem videl, ampak glede na ime...

Najbolje bi bilo počakati na plodove, ker se z njimi dá najbolje določiti do vrste. Lahko pa, ko bo cvetela, poskusiš in poveš, ali cvetni listi (ko odtrgaš cvet) razpadejo oz. odpade več koščkov ali cel cvet ostane skupaj. Če je slednje, je detelja (Trifolium), sicer pa Medicago, kar je bolj verjetno.
labia

Odgovor Napisal/-a labia »

O, hvala greeny, tole mi bo precej pomagalo. Bom poskusil sedaj kaj izbrskati na internetu in najti kaj slikovno podobnega.

Imaš prav, listki so zelo zelo majhni in rastlina je zelo pri tleh. V bistvu tvori nek gost tepih in dobro prekrije vso površino.
Sem dodal še eno- morda nekoliko bolj ostro fotko, kjer je bolje vidna oblika listkov.

greeny

Odgovor Napisal/-a greeny »

Samo po obliki listov žal ne morem ničesar reči. Dajmo kakšno več reči čez nekaj tednov Smile .
Odgovori