Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Paradižnik 2014
V zimskem vrtu paradižniki počasi pešajo, zrelih plodov je vse manj. Kaj je vzrok, krajše sončno obsevanje ali kaj drugega. Starost paradižnikov naj ne bi bil problem - kolikor sem prebral. Vseh 8 sem vzgojil iz zalistnikov zelo zgodnih primerkov gojenih pod LED osvetlitvijo.
Čez noč imam okno odprto na kip, tako da gre temperatura v optimalno področje pod 20°C, podnevi pa tudi ustrezno odpiramo, da je temperatura pod 30°C.
Čez noč imam okno odprto na kip, tako da gre temperatura v optimalno področje pod 20°C, podnevi pa tudi ustrezno odpiramo, da je temperatura pod 30°C.
verjeli ali ne, pravzaprav še sama komaj, tole je paradižnik, ki raste pri moji tašči, slikan pred par dnevi, in, kar je še bolj noro, tudi danes še grem ponj, ga je še kar nekaj...
Moja zlata tašča, navkljub mojim stoterim sortam, vzgaja paradižnike "po svoje". Je tradicionalist v dobrem pomenu besede, ne ozira se na smernice, ne ozira na predloge, dela po svoje, in ji ratuje. Poklon.
Sorta je Bon Pierre, tista, ki sem se je ob sejanju izogibala kot hudič križa, češ, da ni kaj posebnega. Ampak, navkljub noremu letošnjemu vremenu, so njeni plodovi "filmski", enakomerni, čvrsti, neobčutljivi, in resnično resnično sladki in izrednega okusa. In ne pišem to zato, ker nisem letos okusila drugih domačih pardajzkov, sem jih, tudi svoje, ampak tile so pa izjemni. Naslednjo sezono ga ponovno posejem, in bom videla, ali je to to. In če je, ostane stalnica pri meni!_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Moja zlata tašča, navkljub mojim stoterim sortam, vzgaja paradižnike "po svoje". Je tradicionalist v dobrem pomenu besede, ne ozira se na smernice, ne ozira na predloge, dela po svoje, in ji ratuje. Poklon.
Sorta je Bon Pierre, tista, ki sem se je ob sejanju izogibala kot hudič križa, češ, da ni kaj posebnega. Ampak, navkljub noremu letošnjemu vremenu, so njeni plodovi "filmski", enakomerni, čvrsti, neobčutljivi, in resnično resnično sladki in izrednega okusa. In ne pišem to zato, ker nisem letos okusila drugih domačih pardajzkov, sem jih, tudi svoje, ampak tile so pa izjemni. Naslednjo sezono ga ponovno posejem, in bom videla, ali je to to. In če je, ostane stalnica pri meni!_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Evo, tole je zadnje kar mi je še ostalo in potem je konec za letos.
Sezona je bila kar dolga in precej čudna. Prave, vrhunske kvalitete letošnji pridelek ni dosegel zaradi premalo sonca. Se takoj pozna na okusu. No, vsaj zalivati ni bilo treba.
Sedaj pa se lahko počasi prične priprava na 2015. Kaj uvrstiti med favorite, kaj izločiti in kaj novega dodati.
Tudi to je svojevrsten užitek, ki bo pripomogel prebroditi čas čez zimo....
Sezona je bila kar dolga in precej čudna. Prave, vrhunske kvalitete letošnji pridelek ni dosegel zaradi premalo sonca. Se takoj pozna na okusu. No, vsaj zalivati ni bilo treba.
Sedaj pa se lahko počasi prične priprava na 2015. Kaj uvrstiti med favorite, kaj izločiti in kaj novega dodati.
Tudi to je svojevrsten užitek, ki bo pripomogel prebroditi čas čez zimo....
Jaz sem zadnji paradižnik (en osameli plod) pojedla včeraj. Tako kratke sezone pa še ne.
V 2015 bo definitivno manj sort in manj rastlin, čez zimo bo čas za premišljevanje kaj sploh sejati. Vsekakor bo zelo malo novih sort, vrnila se bom k favoritom. Tudi menjave nekako odlašam, če bom letos sploh kaj menjavala..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
V 2015 bo definitivno manj sort in manj rastlin, čez zimo bo čas za premišljevanje kaj sploh sejati. Vsekakor bo zelo malo novih sort, vrnila se bom k favoritom. Tudi menjave nekako odlašam, če bom letos sploh kaj menjavala..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Ivčk je napisal/a: |
Jaz sem zadnji paradižnik (en osameli plod) pojedla včeraj. Tako kratke sezone pa še ne. V 2015 bo definitivno manj sort in manj rastlin, čez zimo bo čas za premišljevanje kaj sploh sejati. Vsekakor bo zelo malo novih sort, vrnila se bom k favoritom. Tudi menjave nekako odlašam, če bom letos sploh kaj menjavala... |
Tudi jaz sem včeraj pobrala za dve kili debelejših paradižnikov - letos tazadnjih, jutri poberem še češnjevce Apero, potem pa vse do konca populim.
Ja, tudi jaz drugo leto sejem samo favorite in manjše število sadik, saj sem v preteklih sezonah dodobra preizkusila kaj je vredno nadaljevanja vrste in kaj ne ._________________Živeti na podeželju je najlepše!
Gledam sneg nizko na najbližjih hribih in ugotovim, da zdaj se moram pa posloviti od svojih dveh famoznih paradižnikov na balkonu. Pobrala rdeče in rumeneče, cimo razrezala, pa na kompostni kup. Dokončno konec moje paradižnikove sezone --vzdih--_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje