Vinska trta - Vitis
-
Letos vreme vinogradnikom ni glih naklonjeno. Sedaj, ko bi grozdje potrebovali dober teden sonca vedno samo dežuje. S tem pa je tudi dani pogoj za gnilobo :( Sem videl par vinogradov v katerem letos ne bo bratve, ker česar ni uničil oidij so uničile ptice. Smo v ponedeljek potrgali ranino in je imela le 12,5 sladkorja :(, za čakati ni bilo več ker je začelo gniliti. Sedaj imamo še laški rizling ter rumeni muškat od belih sort, ta dva sta zaenkrat vredu ampak se bojim, da bo pr teh obilnih padavin začelo grozdje pokati in gniliti prej kot pa dosežemo tisto željeno sladkobo ter kislino :( Naslednja 2 tedna bosta za marsikaterega vinogradnika usodniva :(
-
hejhej, tudi v Istri bo veliko manj, ali nič vina. bomo pili vodo in kap octa, ter žlico cukra (istrska limonada), če bo tudi tega kaj ostalo od letos. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
-
- Kraj: radovljica
- Kontakt:
Par zadev bi preveril okrog potaknjencev, pa me popravite, če bom napisal kakšno neumnost:
- potaknjence porežem spomladi, ko so dolgi ca pol metra (3-4 očesa)
- dam jih v kozarce z vodo da se ukoreninijo
- ???
- jeseni, ko odpade listje, jih posadim na stalno mesto
malo me bega tista faza vmes z ???. Kdaj jih posadim? Ali se bodo celo poletje ukoreninjali?
A je kakšna šansa, da že zdaj pridelam potaknjence?
Kako je s presajanjem - čas naj bi bil ko odpade listje - koliko korenin je potrebno izkopat, da rastlina preživi?
Hvala!
- potaknjence porežem spomladi, ko so dolgi ca pol metra (3-4 očesa)
- dam jih v kozarce z vodo da se ukoreninijo
- ???
- jeseni, ko odpade listje, jih posadim na stalno mesto
malo me bega tista faza vmes z ???. Kdaj jih posadim? Ali se bodo celo poletje ukoreninjali?
A je kakšna šansa, da že zdaj pridelam potaknjence?
Kako je s presajanjem - čas naj bi bil ko odpade listje - koliko korenin je potrebno izkopat, da rastlina preživi?
Hvala!
-
-
Potaknjence trte sem delal več let in to vedno spomladi ob rezi.
Vzel sem šparone od tretjega do šestega popka, ti rodijo naj bolje in jh potaknil v rahlo zemljo za tri popke. Uspeh je bil skoraj 100%.V jeseni sem izkopal, odstranil gornje korenine in posadil na stalno meso. Lahko pa se na stalno tudi potaknjejo.
Vzel sem šparone od tretjega do šestega popka, ti rodijo naj bolje in jh potaknil v rahlo zemljo za tri popke. Uspeh je bil skoraj 100%.V jeseni sem izkopal, odstranil gornje korenine in posadil na stalno meso. Lahko pa se na stalno tudi potaknjejo.
-
- Kraj: Kališovec
- Kontakt:
Se podpišem pod pep-a.
Letos sem delal s kozarci, preveč presajanja ipd.
Kar diremkt v zemljo, pa četudi je to marca.
Zelo lepo se ukoreninjo v zemlji, ne delam več drugače.
Imam pa tudi jaz dvom ali naj ukorenijnene potaknjence sedaj v jeseni presadim ali naj počakam na pomlad....
pep, praviš, da z jesenskim presajanjem trte ni težav?
Letos sem delal s kozarci, preveč presajanja ipd.
Kar diremkt v zemljo, pa četudi je to marca.
Zelo lepo se ukoreninjo v zemlji, ne delam več drugače.
Imam pa tudi jaz dvom ali naj ukorenijnene potaknjence sedaj v jeseni presadim ali naj počakam na pomlad....
pep, praviš, da z jesenskim presajanjem trte ni težav?
-
- Kontakt:
-
- Kontakt: