Vinska trta - Vitis

Odgovori
iBojan

Odgovor Napisal/-a iBojan »

Letos vreme vinogradnikom ni glih naklonjeno. Sedaj, ko bi grozdje potrebovali dober teden sonca vedno samo dežuje. S tem pa je tudi dani pogoj za gnilobo :( Sem videl par vinogradov v katerem letos ne bo bratve, ker česar ni uničil oidij so uničile ptice. Smo v ponedeljek potrgali ranino in je imela le 12,5 sladkorja :(, za čakati ni bilo več ker je začelo gniliti. Sedaj imamo še laški rizling ter rumeni muškat od belih sort, ta dva sta zaenkrat vredu ampak se bojim, da bo pr teh obilnih padavin začelo grozdje pokati in gniliti prej kot pa dosežemo tisto željeno sladkobo ter kislino :( Naslednja 2 tedna bosta za marsikaterega vinogradnika usodniva :(
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

hejhej, tudi v Istri bo veliko manj, ali nič vina. bomo pili vodo in kap octa, ter žlico cukra (istrska limonada), če bo tudi tega kaj ostalo od letos. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
aladin
Kraj: radovljica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a aladin »

Par zadev bi preveril okrog potaknjencev, pa me popravite, če bom napisal kakšno neumnost:

- potaknjence porežem spomladi, ko so dolgi ca pol metra (3-4 očesa)
- dam jih v kozarce z vodo da se ukoreninijo
- ???
- jeseni, ko odpade listje, jih posadim na stalno mesto

malo me bega tista faza vmes z ???. Kdaj jih posadim? Ali se bodo celo poletje ukoreninjali?

A je kakšna šansa, da že zdaj pridelam potaknjence?

Kako je s presajanjem - čas naj bi bil ko odpade listje - koliko korenin je potrebno izkopat, da rastlina preživi?

Hvala!
seba993

Odgovor Napisal/-a seba993 »

jaz jih delam ob rezi. Pa je to lahk decembra al pa februarja. Porezem in v zemljo. Do jeseni pustim primiru. V jeseni presadim na stalno mesto ce jih ze nisem potaknil na stalno mesto. In to je to. Ce se prime se prime ce pa ne pa ponovit vajo._________________LP seba993
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Potaknjence trte sem delal več let in to vedno spomladi ob rezi.
Vzel sem šparone od tretjega do šestega popka, ti rodijo naj bolje in jh potaknil v rahlo zemljo za tri popke. Uspeh je bil skoraj 100%.V jeseni sem izkopal, odstranil gornje korenine in posadil na stalno meso. Lahko pa se na stalno tudi potaknjejo.
seba993

Odgovor Napisal/-a seba993 »

Ja sj to se dela ob spomladanski rezi. sam mi ko imamo malo več mormo malo prej začet._________________LP seba993
zuf
Kraj: Kališovec
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a zuf »

Se podpišem pod pep-a.
Letos sem delal s kozarci, preveč presajanja ipd.
Kar diremkt v zemljo, pa četudi je to marca.
Zelo lepo se ukoreninjo v zemlji, ne delam več drugače.

Imam pa tudi jaz dvom ali naj ukorenijnene potaknjence sedaj v jeseni presadim ali naj počakam na pomlad....
pep, praviš, da z jesenskim presajanjem trte ni težav?
aladin
Kontakt:

Super, hvala za nasvete, spomladi bo malo več šavja okrog hiše Smile
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Po izkušnjah in nasvetih več sadjarjev je boljša sadnja v jeseni, ker se do pomladi zemlja popolnoma oprime korenin,se namoči in rastline so takoj pripravljene na rast, ter ni potrebno spomladansko zalivanje.
aladin
Kontakt:

Kaj to pomeni - da zdaj odrežem in potaknem?
Odgovori