Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Česen 2014

figula

Odgovor Napisal/-a figula »

pridne ste, punce.
Jaz sem pa začela sadit zarodne čebulčke, sem prišla do polovice gredice, me je zagrabila lenoba in sem jih po ostali polovici posejala bhuahahaha in na debelo pokrila z zastirko iz narezanega tagetesa in potolčenih in narezanih vej sleza. Do pomladi bom čakala, če bo moja lenoba obrodila kaj sadov da premislim vrti oči Laughing
orhy

Odgovor Napisal/-a orhy »

Mislim, da te je , kar prav poimenovala "česnovo mentorico"

Večkrat sem se čudila, kdaj uspeš vse naštudirat, opazovat, tehtat, merit pa še na forum vse napisat

Enako seveda velja tudi pri fižolčkih. pozdrav_________________
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Oh, hvala za lepe besede, saj se bom še prevzela... S časom je pa tako: na žalost imam poklicno trenutno zelooo malo dela in zato več časa posvečam pridelavi hrane... Ne vem, če to ne pomeni kar počasno preusmerjanje na drugo poklicno pot.
Najbolj pomembno od vsega pa je dejstvo, da me ukvarjanje z rastlinami neizmerno veseli. Tako se vse prevečkrat zgodi, da kakšna stvar v in okoli hiše ostane nepostorjena, ker se raje "pasem" po vrtu in klepetam z vami Wink

Figula, sem prepričana, da bo tvoje sejanje obrodilo lepe sadove Smile_________________naredimo svet lepši
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Danes (v bistvu včeraj 31.10.) smo posadili česen tudi pri nas. Stročke, zarodne letošnje in enoletne, skratka vse sorte.

Pri sortnosti imam nekaj zmede in bi poprosil poznavalce prijatelje za kakšen komentar, če bi se kateri od teh izkazal za poznanega.

Jesenski nekdo. Cveti z zarodnimi čebulčki.

Jesenski ptujski. Ali res? Ne napravi cveta.

Nekakšen hrvaški. Menda. Ne cveti. Glavice bolj nizke in široke, stročki tudi krajši in bolj široki, okroglasti z nežno roza obarvano lupino.

primerjava med hrvaškim in ptujskim jesenskim. Levi je ptujski, desni je hrvaški. Opazi se razlika v glavicah, ptujski je višji.

Verjetno oni gigantski česen. Ne vem kako mu je ime. Skratka XXL, posajena sta cela dva stročka. Poleg je za primerjavo oni hrvaški. (tu se najlepše vidi barva hrvaškega)

In zadnji, sorta sprint.

Testno sem posadil še nekaj spomladanskega ptujskega, nekaj šalotke, srebrnjaka, holandske, ptujske in belokranjske čebule (čebulčkov).
Čez vse skupaj bom še nanesel nekaj zastirke.
brbr

Juglans, lepo si predstavil svojo posadko. Prvi je podoben Anki ali tistemu česnu od Marijav. Zdaj se moraš samo spomniti, kje si ga dobil...

Jaz sem s sajenjem skoraj pri koncu. Manjkata mi še ene dva dneva dela pa bo ves česen v zemlji. Sadim pa samo Anko._________________naredimo svet lepši
Nazadnje urejal/a brbr 03 Nov 2014 12:09; skupaj popravljeno 1 krat
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

brbr, zarodne čebulice, ki si jih prinesla v tisti škatli na srečanje, so Anka, kajne?
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Tako, glavnina česna je posajena, cca 75m2. Ostaja mi le še sadilni, torej tisti, ki je zrasel iz lani posajenih zarodnih čebulic in pa zarodne čebulice.
Velika večina je sorte Anka, 1/5 si delita še "Barjanski" in zgodnejši Portugalc.
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Ja, zuf, tiste zarodne čebulice z Gartlcmanije so Anka Smile_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
brbr

Kot je že Copatka povedala - tisto so bile same Ančice za katere upam, da vam bodo v čisto veselje Wink

Ho, Bicikel, spet si zastavil kar lepo gredo, bravo!
Tvoji lanskoletni primerki česnov, ki si mi jih dal na srečanju so lepo spravljeni poleg ostalega jedilnega česna in bodo na opazovanju (kako dolgo bodo zdržali). Ali imaš tudi ti spravljene za čez zimo vsake sorte nekaj in boš lahko spremljal in poročal lastnosti posamezne sorte?_________________naredimo svet lepši
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Brbr, ne žal nimam spravljeno. Nimam prav dobrih pogojev za spravilo. Eni si mi že sedaj shirali. Nimam še izkušenj kje jih koliko časa imeti. Pa letos je bilo sploh čudno, prej zaradi vlage, potem zaradi toplote.

Ali kaj veš je primerno vsaditi tudi tak shiran česen, ki se je že malo posušil in pod lupinico postal rjavkasto rumenkast? Na pogled ni primeren za jest, čeravno je znotraj pod to plastjo potem vredu.
Odgovori