Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Koruza - Zea mays
Boste dobili.
Če ne bo drugače domenjeno, bom pošiljala po 20 semen. To naj bi bila zadostna količina za vsaj približno dobro oploditev. V enem od strokovnih člankov sem prebrala, da je oploditev v deževnih letih boljša, v sušnih pa slabša. Domnevam, da dež pelod lepo spira navzdol na laske, ob suhem vremenu ga pa veter raznese naokrog.
Semena bo kar nekaj, tisti, ki imate dovolj prostora, povejte, koliko bi jih lahko posadili. Če bo le možno, bom željam ustregla.
Na vsak način pa priporočam predvzgojo v lončkih, da škodljlivci semen (talni in pernati) ne bodo vzeli preveč davka.
Računajte tudi, da to koruzo zelo rad polomi veter. Rešitev je saditev v zavetje, kar se je meni letos zelo dobro obneslo, ali pa da jih kot ponekod fižolovke povežete v indijanski šotor (ideja dala A-A).
Če ne bo drugače domenjeno, bom pošiljala po 20 semen. To naj bi bila zadostna količina za vsaj približno dobro oploditev. V enem od strokovnih člankov sem prebrala, da je oploditev v deževnih letih boljša, v sušnih pa slabša. Domnevam, da dež pelod lepo spira navzdol na laske, ob suhem vremenu ga pa veter raznese naokrog.
Semena bo kar nekaj, tisti, ki imate dovolj prostora, povejte, koliko bi jih lahko posadili. Če bo le možno, bom željam ustregla.
Na vsak način pa priporočam predvzgojo v lončkih, da škodljlivci semen (talni in pernati) ne bodo vzeli preveč davka.
Računajte tudi, da to koruzo zelo rad polomi veter. Rešitev je saditev v zavetje, kar se je meni letos zelo dobro obneslo, ali pa da jih kot ponekod fižolovke povežete v indijanski šotor (ideja dala A-A).
He he zuf, si pa kreativen skozi "jezik". Človek se mora nasmehniti, polepšano jutro.
Jaz imam prostora preveč, a bo tudi 20 semen dovolj. Prvenstveno naj se lepo razdeli med vse zainteresirane.
Glede dežja in opraševanja pa prvič slišim, ... morebiti pa je razlog lahko tudi v tem, da suha vročina hitro uniči občutljive laske in se štoki (v kratkem času) posledično slabo oprašijo.
Jaz imam prostora preveč, a bo tudi 20 semen dovolj. Prvenstveno naj se lepo razdeli med vse zainteresirane.
Glede dežja in opraševanja pa prvič slišim, ... morebiti pa je razlog lahko tudi v tem, da suha vročina hitro uniči občutljive laske in se štoki (v kratkem času) posledično slabo oprašijo.
Muha je kar muhasta ta koruza in bo verjetno držalo, da prične z nastavljanjem storžev šele ob krajšanju dneva. Saj kot vidim si jo sejala kar dosti pred mano pa sva zdaj tu nekje, pravzaprav si v prednosti, saj je pri meni v zadnjih dneh, pustošil medved, je postal kar reden obiskovalec. In poruval skoraj vso koruzo in pojedel prav ta najlepše storže, nekaj malega sem uspela ohranit, mislim da celo dva zrela storža, ostalih nekaj pa v mlečni zrelosti. Pustil pa en lep zajeten kupček d...
Lepo ti je uspela koruza, morda se je malo slabše oprašila, saj si imela za to sorto gotovo premalo sadik, vidiš po zrnih koruze nanizanih po vrstah, kjer se dobro opraši so semena čisto skupaj sploščena, kjer malo slabše pa bolj okrogla saj imajo več prostora za rast.
Barva koruze je pri vseh v sredini bela ali bela in rumena, če pogledaš na moj prispevek o koruznih zvrsteh imaš tudi slikico, kjer je lepo narisano. Endosperm se deli na klenega ali moknatega. Moknati je vedno bel, kleni pa je lahko bel ali rumen.
To koruzo gojim že četrto leto, hmm, če ne peto. V glavnem, težko, da bi bila skrižana, saj raste skoraj sredi gozda, plus tako pozno cveti, da vse okoliške koruze že davno zorijo, vsaj mesec zamika. Zato me tudi zanima kakšno liso imajo zrna pri tebi, če bi morda lahko slikala bolj od blizu, od daleč ni zaznat. Opazila sem edino, da so zrna v pričetku zorenja skoraj bela z vijola piko na vrhu in ta viola se počasi širi od vrha zrna proti storžu. In nekje v mlečni zrelosti je lepo belo obrobljena, bom probala poslikat. V svoji polni zrelosti je zrno do konca črno-vijola.
Juglans, koruza ostane nežno vijolična, tudi ko jo zmelješ. In seveda so tudi izdelki potem prav lepo vijolični, recimo takole. Drugače pa so že Inki iz nje izdelovali Chico morado. Imam nekje spravljen recept, a moram še prevest in prilepim. V glavnem polna je antioksidantov.
Je še kdo gojil letos, recimo vodenka, JR Design, kako je vama uspevala?
muha je napisal/a: |
juglans, sem šla takoj prerezat par zrnc, sedaj, ko so še mehka. Trenutno je sredina bela, z rahlo zaznavnim vijoličastim nadihom, ima pa vsako zrno tudi malo liso rumenkaste barve, bi rekla, verjetno vpliv naše domače koruze. Bodisi od letos, ali pa od prej. A-A, so bila semena, ki sem ti jih dala, pridelana že pri tebi? Ne vem, ali bo barva notranjosti zrna po sušenju ostala ista, se izgubila ali celo ojačala? |
Lepo ti je uspela koruza, morda se je malo slabše oprašila, saj si imela za to sorto gotovo premalo sadik, vidiš po zrnih koruze nanizanih po vrstah, kjer se dobro opraši so semena čisto skupaj sploščena, kjer malo slabše pa bolj okrogla saj imajo več prostora za rast.
Barva koruze je pri vseh v sredini bela ali bela in rumena, če pogledaš na moj prispevek o koruznih zvrsteh imaš tudi slikico, kjer je lepo narisano. Endosperm se deli na klenega ali moknatega. Moknati je vedno bel, kleni pa je lahko bel ali rumen.
muha je napisal/a: |
juglans, sem šla takoj prerezat par zrnc, sedaj, ko so še mehka. Trenutno je sredina bela, z rahlo zaznavnim vijoličastim nadihom, ima pa vsako zrno tudi malo liso rumenkaste barve, bi rekla, verjetno vpliv naše domače koruze. Bodisi od letos, ali pa od prej. A-A, so bila semena, ki sem ti jih dala, pridelana že pri tebi ? |
To koruzo gojim že četrto leto, hmm, če ne peto. V glavnem, težko, da bi bila skrižana, saj raste skoraj sredi gozda, plus tako pozno cveti, da vse okoliške koruze že davno zorijo, vsaj mesec zamika. Zato me tudi zanima kakšno liso imajo zrna pri tebi, če bi morda lahko slikala bolj od blizu, od daleč ni zaznat. Opazila sem edino, da so zrna v pričetku zorenja skoraj bela z vijola piko na vrhu in ta viola se počasi širi od vrha zrna proti storžu. In nekje v mlečni zrelosti je lepo belo obrobljena, bom probala poslikat. V svoji polni zrelosti je zrno do konca črno-vijola.
Juglans, koruza ostane nežno vijolična, tudi ko jo zmelješ. In seveda so tudi izdelki potem prav lepo vijolični, recimo takole. Drugače pa so že Inki iz nje izdelovali Chico morado. Imam nekje spravljen recept, a moram še prevest in prilepim. V glavnem polna je antioksidantov.
Je še kdo gojil letos, recimo vodenka, JR Design, kako je vama uspevala?
A-A, tukajle ima eno od zrn rumeno pikico, o kateri sem pisala. Včeraj prerezana zrna so jo imela vsa na podobnem mestu. Misliš, da gre morda za znamenje obolelosti zrna?
Glede zgodnje setve imaš najverjetneje čisto prav. Sicer še vedno mislim, da predvzgoja ne škodi, a ne preveč zgodnja, in izključno zato, da nam vzkali čimveč semen.
Glede zgodnje setve imaš najverjetneje čisto prav. Sicer še vedno mislim, da predvzgoja ne škodi, a ne preveč zgodnja, in izključno zato, da nam vzkali čimveč semen.
A-A hvala za pojasnila. Tvegano torej v kolikor je jesen neugodna in zgodnja zima. Podobno kot Perilla.
Zanimiv napitek in tortilje. Si čiko morado že pripravila doma? Ker, če razumem pravilno je koruza edino za "kolor", ananas, klinčki, cimet, ... ti pa za okus.
Se že veselim opazovanja, ter morebiti še kakšnega "vijola zrna".
Zanimiv napitek in tortilje. Si čiko morado že pripravila doma? Ker, če razumem pravilno je koruza edino za "kolor", ananas, klinčki, cimet, ... ti pa za okus.
Se že veselim opazovanja, ter morebiti še kakšnega "vijola zrna".
AA tvoja koruza je pri meni kar lepo rastla. Sem jo posadil v lončke in potem prepikiral na vrt, ko je bilo dovolj toplo. Skupaj je rastlo 12 sadik in od teh dve nista dali nič storžev. Rastline so bile visoke čez tri metre. Oprašitev je bila pa nekam slaba, ker so zrna na storžih neenakomerno posejana. No, pridelal sem 3 lepe storže in nekaj slabo oprašenih. Poslikam ob priliki. Tako, da bo nekaj semena tudi za menjavo, ko bo suha. _________________Narava je vsemogočna!