Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Pomanjkanje železa

crtj-admin
Site Admin

Pomanjkanje železa

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

se kaže kot kloroza - obledelost listov. Trenutno se mi to dogaja na nekaj čilijih. Akvaristi imajo to razna pomananjkanja lepo razložena na svojem forumu. Pa tudi tukaj je nazorno prikazano.

Pozna kdo metodo kako s hitrim učinkom dodati železo razen seveda z namenskimi umetnimi železovimi gnojili ala -> tole?
ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

To je dejansko zelena galica raztopljena v vodi in hudo zasoljena(cenovno)!
Oglasi se pri meni po zeleno galico za zalivanje.Za hiter učinek pa foliarno tretiraš 0,2% raztopino._________________Narava vse povrne!
Uporabniški avatar
Peter

Odgovor Napisal/-a Peter »

Moj nono je imel en odrezan sod v katerem je bilo odpadno železo. Vsake toliko, ko se je spomnil je vanj zlil vodo. Železo v njem je rjavelo in rja je padala na dno. Ko se je na trtah pojavilo rumeno listje, je iz soda vzel vse železo ven in na dnu je bilo kup rje. To je pobral in zakopal v okolico trte.
Vem, da je zadeva pomagala, ni pa bilo hitro, je kar nekaj trajalo, da so se pokazali rezultati.
L.p.
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Ferdo, hvala. Pridem mogoče že danes. Bom prej poklical.
dedek

Odgovor Napisal/-a dedek »

Kloroza se pojavlja v apnenih tleh. Železo se veže z apnom v biljkam nedostopno obliko (neužitno). Torej, z dodajanjem železa tj. zelene galice (železov sulfat), morate dodati grenko sol (magnezijev sulfat). Spojina železa in magnezija je dostopna (užitna) rastlinam.
Zeleno galico sem kupoval v semenarnah, grenko sol pa na veterinarski postaji. Potreboval sem nekaj let, da sem popravil strukturo zemlje, na delu vinograda. Če dognojujete z umetnim gnojilom, obvezno uporabite taka, ki vsebujejo magnezij. Le ta manjka v vrtovih in drugod. Za trenutno reševanje problema kloroze je itak najboljše foliarno gnojenje. Pri nabavi zelene galice služijo največ trgovci, zato jo kupite ko je poceni. Je namreč stranski produkt pri proizvodnji žveplove kisline (odpadek) in bi proizvajalci žveplove kisline morali biti srečni, da se je znebijo na tak način. Lp._________________Užitek se je učiti.
greeny

Odgovor Napisal/-a greeny »

Moja Gardenia ima novejše liste samo rumenkast, čista kloroza (stari so še temno zeleni, normalni). Na netu sem prebral, da nekateri kar v zemljo dolijejo malo kisa. Taka rešitev se mi zdi zelo enostavna, poceni, ampak a je učinkovita in nenevarna? Gardenije rabijo kislo zemljo, česar prej nisem vedel, ne bi pa za en teglc kupoval posebnih dodatkov...
ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

Kloroza običajno nastane,ker zaradi višjega pH rastlinam železo (Fe) ni
dostopno.Kislost znižamo z Amonsulfatom,ki deluje 7x močneje kot
zelena galica.Dodaja se večkrat v majhnih obrokih.Poleg tega zelena
galica deluje samo lokalno,amonsulfat pa tudi v globino.Uporabljamo ga pri
borovnicah in tudi olkarji ter vinogradniki na Primorskem._________________Narava vse povrne!
Uporabniški avatar
Peter

Odgovor Napisal/-a Peter »

Zanimiva povezava med ph zemlje in razpoložljivostjo mineralov:
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Peter, najprej pa mora biti izpolnjen osnovni pogoj: da so minerali v zadostni količini in primerni obliki v substratu.
Odgovori