Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Lesni pepel

Odgovori
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Velja, se oddolžim s čim, se bom že spomnila....... rožica
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

copatka, posebej zate sem danes "popudrala" z pepelom, delno obdelano zemljo. kljub temu, da sem jo mislila kasneje ko bi bila pripravljena za saditev česna in čebule. nič ne de, si rečem, bom še malo "popudrala" tudi kasneje. ne bo nič hudega. vedro , na levi je bil poln pepela in sem vso količino posejala tako kot Groharjev sejalec. z roko zajela v vedro in posejala pepel enako kot možak na paltnu. njivica in jaz sva bili enako prašni a me to ni nič motilo. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
voda

copatka, posebej zate sem danes "popudrala" z pepelom, delno obdelano zemljo. kljub temu, da sem jo mislila kasneje ko bi bila pripravljena za saditev česna in čebule. nič ne de, si rečem, bom še malo "popudrala" tudi kasneje. ne bo nič hudega. vedro , na levi je bil poln pepela in sem vso količino posejala tako kot Groharjev sejalec. z roko zajela v vedro in posejala pepel enako kot možak na paltnu. njivica in jaz sva bili enako prašni a me to ni nič motilo. lpvoda

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

voda, delava enako. Vsega pepela iz kamina je ravno za par "pudranj" vrtnih gred in okolice sadnega drevja. Za kompost ga že zmanjka Wink .

juglans: deževnik je bil še živ, ko sem ga odkrila, je pa čisto možno, da ga je v vrečo pripeljala le zapeljiva radovednost.
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Hvala, voda, da si se "žrtvovala" zame in za znanost! Prav lepo napudrana je tvoja greda Very Happy . Se bom tudi jaz malo igrala sejalca v naslednjih dneh - če bo potem dež zmočil napudran nos moje gomilaste grede, bo ravno prav prišlo - da ne bo veter raznašal dragocenega pudra, recimo na sveže posajene Ferdotove borovničke ... Rolling Eyes_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
voda

glede pepela sem prišla še do enega zaključka. namreč v zimskih mesecih vse malecne in manjše "zemeljske" živalce gredo globlje v zemljo in takrat mi se zdi pravšnji čas za "pudranje" gred in drugih reči. do spomladi ko začnejo vrtat proti površju se pepel "razkroji".

in še nekaj mi se zdi zelo pomembno, a to je ne hodit po gredicah vse povprek. tudi če na njej nič ne raste. vedno po isti potki. jaz celo dajem deske na bodočo pot in šele potem zakorakam. pri tem deska porazdeli pritsk teže. ne glede na širino obdelane zemlje, kljub temu da jo moram poravnati z grabljami ne stopam na obdelano zemljo. ni enostavno a se da, če obdelaš sistem. zelo enostavno bom povedala: namreč gre za zračne mehurčke v zemlji katere z nogo tako stisnemo, da se spodaj zelo težko ali sploh ne da "dihati". lpvoda

PS: glede pepela še en eksperiment. na njivi (livada, kjer kosimo) je cca 20cm stopnica, ili daljša luknja katero je mož zadelal s pepelom. torej tolikšna plast pepela. kdaj se je začla spreminjati v zemljo oz. je skozi začela rasti trava, ha čez 1,5 leta. sedaj je tam zemlja a kaj je v njej nisem raziskovala, saj jo več ne najdem._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Se strinjam s tabo Voda - jaz trosim pepel pozimi, najraje po snegu, ki ga potem, ko se stali lepo razporedi po zemlji.
Ravno tako drži kot pribito, da je treba čimmanj hoditi po zemlji, ker ji z zbijanjem zelo kvarimo strukturo. Če se le da v mokrem vremenu ne hodim niti po stezicah..._________________naredimo svet lepši
rukola

Odgovor Napisal/-a rukola »

metuljc je napisal/a:
copatka, saj, če ti hodi pepel odveč, se z veseljem žrtvujem.. Wink ...drugače pa, voda ima prav, drži se njenih navodil.

Metljc, pri meni lahko dobiš pepel. Mislim, da ga imam en manjši žakel, pa še čez zimo se ga bo nabralo.
V bistvu ga lahko pripeljem v Lj kadarkoli med tednom.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Rukola, hvala, se zmeniva po zs.
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

A je zdaj tudi še čas za rahlo posipanje pepela po vrtu?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Odgovori