Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
ŠPARGLJEV FIŽOL -Vigna sesquipedalis
-
- Site Admin
- Prispevkov: 5392
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
ŠPARGLJEV FIŽOL -Vigna sesquipedalis
(Prenos iz arhiva)
Visoki sročji fižol je tropska plezajoča enoletnica, ki pozno zori. visoka 200-250cm. Strok je dolg 80-100 cm brez nitk temnozelene barve. V kulinariki uporabljamo surovo ali kuhano mlado stročje. Seme ima podolgovato obliko in je rožnate barve. Sejemo ga od aprila do julija.
jaz sem ga posejala koncem avgusta in sredi oktobra pobirala (to je specifika letošnje klime in klime tukaj v I. sedaj je tem. 18,5 stop. in piha močan jugo kateri kdaj pa kdaj rahlo pošprica.). okus stročnice nima specifiko svoje sorte in je izredno mehak, ter se hitro skuha. surovega nisem probala. fotke rastline, cvetja in plodov. lpvoda
_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
jaz sem ga posejala koncem avgusta in sredi oktobra pobirala (to je specifika letošnje klime in klime tukaj v I. sedaj je tem. 18,5 stop. in piha močan jugo kateri kdaj pa kdaj rahlo pošprica.). okus stročnice nima specifiko svoje sorte in je izredno mehak, ter se hitro skuha. surovega nisem probala. fotke rastline, cvetja in plodov. lpvoda
_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
brbr živio. pred leti v tisti veliki trgovini R.... na Brezovici. v vrečki, ki traja še naslednje leto imam še nekaj tega fižola in ti ga bom odstopila. seveda je bilo za na krožnik, tudi dva kozarčka sem vložila. meterske stroke sem pustila, da se osemenijo, če ne bo preveč vlage. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
voda lepa vigna ti je uspela. Sploh nisem vedel da se imenuje špargljev f.
Ne vem zakaj, vendar se pri meni tako lepo-obilno zelenih prekelj tega fižola ne vidi. Vedno se bolj "muči" in je nasploh skromen v zelenju. Zdi se mi, da mu najbolj odgovarja hkratna kombinacija toplote in vlage, pa še dobra zemlja za povrh. Po navadi kakšen od prvih dveh pogojev izostaja in je zato bolj skromen.
Obiram ga kar s škarjami. Stroke lepo režem in se izohnem nasilnemu trganju.
Kljub vsemu je pridelka nekaj in ga obožujem na krožniku. Najpogosteje ga skuham na sopari, zabelim s putrom in "hama" s krompirjem ali rižem.
Tudi v skrinji ga nekaj pristane za zimske dni.
Cvetove obiskuje lesna muha.
brbr, kar posadi ga. Če ne drugje, v kuhinji boš z njim zadovoljna, ... in popestril bo (verjetno) monoton jedilnik.
Ne vem zakaj, vendar se pri meni tako lepo-obilno zelenih prekelj tega fižola ne vidi. Vedno se bolj "muči" in je nasploh skromen v zelenju. Zdi se mi, da mu najbolj odgovarja hkratna kombinacija toplote in vlage, pa še dobra zemlja za povrh. Po navadi kakšen od prvih dveh pogojev izostaja in je zato bolj skromen.
Obiram ga kar s škarjami. Stroke lepo režem in se izohnem nasilnemu trganju.
Kljub vsemu je pridelka nekaj in ga obožujem na krožniku. Najpogosteje ga skuham na sopari, zabelim s putrom in "hama" s krompirjem ali rižem.
Tudi v skrinji ga nekaj pristane za zimske dni.
Cvetove obiskuje lesna muha.
brbr, kar posadi ga. Če ne drugje, v kuhinji boš z njim zadovoljna, ... in popestril bo (verjetno) monoton jedilnik.
A ni tole ista vrsta? http://forum.gartlc.si/gartlc-about204.html Bi bilo pametno temi združiti.
Vigna unguiculata ssp. sesquipedalis = Vigna sesquipedalis.
Vigna unguiculata ssp. sesquipedalis = Vigna sesquipedalis.
-
- Prispevkov: 928
- Pridružen: Ne Jun 30, 2013 2:00 am
-
- Prispevkov: 1146
- Pridružen: To Jun 04, 2013 2:00 am
Prilagam povezavo na članek, kot vidite, gre za eno in isto stvar.
http://www.kalia.si/sl/clanki/clanki/zelenjavni-vrt/569-dolga-vigna-zanimiva-strocnica
Sama sem gojila že obe, rumenostročno in zeleno. Prvo sem dobila na starem forumu, drugo kupila v semenarni (misli da v Pridih Azije v našem vrtu).
Tista z rumenozelenimi stroki je zrasla malo daljša kot letošnja zelena. Sicer nisem zaznala razlike, no morda je zelena bolj kompaktna, stroki mislim, vendar gre za dvse sezoni gojenja in primerjava ni verodostojna._________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)Nazadnje urejal/a stara postaja 07 Nov 2014 18:33; skupaj popravljeno 1 krat
http://www.kalia.si/sl/clanki/clanki/zelenjavni-vrt/569-dolga-vigna-zanimiva-strocnica
Sama sem gojila že obe, rumenostročno in zeleno. Prvo sem dobila na starem forumu, drugo kupila v semenarni (misli da v Pridih Azije v našem vrtu).
Tista z rumenozelenimi stroki je zrasla malo daljša kot letošnja zelena. Sicer nisem zaznala razlike, no morda je zelena bolj kompaktna, stroki mislim, vendar gre za dvse sezoni gojenja in primerjava ni verodostojna._________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)Nazadnje urejal/a stara postaja 07 Nov 2014 18:33; skupaj popravljeno 1 krat