Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Volna v vrtnarjenju

Odgovori
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

lpmami hvala za dobre informacije Smile
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Odgovarjam Lpmami: kako bom spravila volno pod krompir še ne vem čisto natančno- na njivi jo bom verjetno položila na površino, Potem pa jo bo kmet zaoral. Na vrtu pa sem mislila narediti jarek za sajenje krompiraj, na dno položiti volno in nanjo posaditi krompir. Ali moram na volno dati še palst zemlje?_________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

brbr je napisal/a:
Ali moram na volno dati še palst zemlje?

Ali moramo dati še plast zemlje ali ne, tudi jaz ne vem. Tudi jaz šele iščem in preskušam uporabo volne v vrtu.
Enkrat, ne letos, sem v jarke in sadilne jamice polagala volno, malo zalila, posula z zemljo in nekaj komposta, malo zalila, sadila, malo zalila. Rastlo je zelo dobro. Volna ni imela pretirano veliko ovčjega gnoja. Drugo leto večine volne ni bilo več opaziti, kar je je ostalo, je bila videti precej predelana.
Mislim, da je pomembno, da volna v zemlji ni suha. Preveč mokra, da se gnoj z nje ne spere, preden jo dosežejo korenine posajene/posejane rastline.
Kolikor sem razumela diplomsko nalogo, do katere je Muha dala povezavo na začetku te teme, volna kot (dušično) gnojilo deluje v dveh etapah: prvo leto oddaja dušik ovčji gnoj, ki je prilepljen na volno, drugo leto pa razpadajoča volnena vlakna. Seveda je pomembna tudi njena sposobnost zadrževanja vode._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

brbr je napisal/a:
Odgovarjam Lpmami: kako bom spravila volno pod krompir še ne vem čisto natančno- na njivi jo bom verjetno položila na površino, Potem pa jo bo kmet zaoral. Na vrtu pa sem mislila narediti jarek za sajenje krompiraj, na dno položiti volno in nanjo posaditi krompir. Ali moram na volno dati še palst zemlje?

Glede oranja in volne imam rahel pomislek, se namreč utegne nabirati na plugu. Seveda vse to, če so bile ovce strižene z električnimi škarjami in je dlaka še vedno v formi kožuha. (se drži skupaj in gre nerada narazen, se vleče in vleče, in vleče in ...)
Ali pa tudi ne in te po nepotrebnem strašim ....
Za poizkusiti in biti v naprej pripravljen na zaplet. Saj oranje bo izvedeno normalno, le volna se lahko zapleta na plug in bo bolj zunaj kot notri.
In izkušnja bo pridobljena (zapisana), kar je tudi neprecenljivo.

Krompir in volna=motika in volna.
Vlaknata in še ne preperela volna kot priboljšek, motika na volni kot "poslušen" podaljšek volje in ti kot "želja" po lahko izkopanem krompirju. Hmmm?
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

juglans je napisal/a:
Glede oranja in volne imam rahel pomislek, se namreč utegne nabirati na plugu. ... in bo bolj zunaj kot notri.

Tudi jaz imam ta pomislek.
Če boste orali, bi jaz volno precej scufala, tako da bi na zemlji ležali posamezni kosi runa, recimo v velikosti dlani, več pa ne.
Vsekakor bom z zanimanjem čakala, kako se ti bo obneslo podoravanje volne._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
brbr

Ja, gotovo jo bo treba nacufat, ker je tako in tako ne bom imela toliko, da bi jo kar položila na površino. Glede na to, da so jo v diplomski nalogi celo samo s frezo zadelali v zemljo in niso nič govorili o navijanju volne, sem mislila, da zna biti pri plugu še toliko manj problematično... Sicer sem pa kar se tiče kmetijske mehanizacije in nje uporabe pravi teleban, ki kmetu pove kaj si želi, kmet pa se samo muza in si misli svoje (se mi zdi) Embarassed_________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Bi se dalo, če bi plug delal le eno brazdo, kot v starih časih. Takrat je bila navada, če je le bilo dosti ljudi pri hiši, da je eden hodil za plugom in sproti grabil gnoj v brazdo za eno širino reza. Tako je ves gnoj končal dobrih 20 cm pod površino. In ko smo sadili krompir, je bilo treba vsak košček gnoja, ki smo ga z rovnico spravili na svitlo, potisniti v zemljo. Danes takega pluga in orača s verjetno ne boš več dobila.

Boš krompir sadila ročno ali strojno? Če ga boš ročno, bi jaz naredila malo globji jarek, na dno volno, nanjo direkt pa krompir, potem pa nadaljevala, kot je običaj pri sajenju krompirja. Če se pa ne bi upala dajati krompirja na volno, bi jo položila ob straneh jarka. Ampak ne vidim razloga, da bi volna krompirju kaj škodila pri ukoreninjenju. Kvečjemu pomagala, ker mu bo topleje .
brbr

Ja, sadila ga bom ročno. Hvala za nasvete... Če ne bo šlo drugače, bom volno pač polagala v jarek pred sajenjem krompirja._________________naredimo svet lepši
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

brbr, tudi mene zanima kako ti bo šlo, kar sem delala gibanic sem vse položila pod seno in ni bilo problemov, ko sem sadila pa sem dodala malo komposta zraven. Na njivi pa sem volno natrgala na manjše koščke in jih kar z palico pikala v zemljo. Malo več dela a je šlo. Smile
brbr

Ja bom poročala/dokumentirala... Še prej bom svojo željo (zaor) predstavila kmetu, ki mi ponavadi zorje njivo (na žalost je še ne obvladam brez oranja). Bom povedala, kaj bo on rekel. Če bo za poizkus, bova najprej probala zaorat in bomo točno vedeli kaj se zgodi.

Na vrtu pa tako in tako delam vse ročno. Pod seno krompirja ne bom več sadila, ker sem imela letos kar drago šolo in se je zaenkrat ne grem več... Tako bom naredila jarek, vanj položila volno, posadila krompir in zasula. Na površino grede pa bom razgrnila zastirko (verjetno trava in pleveli)_________________naredimo svet lepši
Odgovori