Čili 2014
- Plamenka
- Prispevkov: 9795
- Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am
- Kraj: Ljubljana
Sem že spraševala okoli, tudi na neke inštitute sem klicala, pa nihče ne zna povedati zagotovo. Fekalije naj bi se hitro sprale, težke kovine menda ostanejo, upam le, da pri nas ni veliko tega. Zemljo sem posula z bokašijem, da bodo mikroorganizmi predelali čimveč strupov. Mislim, da bi se čez zimo moralo čimveč predelati. Po drugi strani so pa pri sosedih samo spirali zelenjavo na vrtu in jo nekaj že tudi pojedli. Mi nismo, ker je bila zelenjava res umazana in malo mastna, to pa težko spereš. Glede na to, da so poplave v Slovenji pogoste, na velikih površinah in na različnih koncih, mislim, da večina seje v tako zemljo, kot jo ima, koliko jih pa zavrže poplavljeno zelenjavo, pa ne vem.
-
- Prispevkov: 3103
- Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am
Sem imela letos prvič nekaj rastlin. Od tega 3 na vrtu, ki so bolj slabo rasle in 5 v loncih, kjer so zelo lepo delale
.
Sem opazovala, da so bile vse rastline celo leto zelo zdrave, enkrat je bila na enem v loncu micena gosenica. Nič bolezni, nič uši.
Ali so na splošno čiliji tako zdrave in odporne rastline ali sem imela samo začetniško srečo?

Sem opazovala, da so bile vse rastline celo leto zelo zdrave, enkrat je bila na enem v loncu micena gosenica. Nič bolezni, nič uši.
Ali so na splošno čiliji tako zdrave in odporne rastline ali sem imela samo začetniško srečo?
-
- Prispevkov: 2615
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
Nauta hvala za ime, nekje je bilo zapisao a trajalo bi da ga najdem.
Bobolino hvala tebi za takega velikana. semena bom spravila, če bodo kaljiva, ker zori na "suhem". odličnega okusa od začetka kot paprika, sočen in peče malo kasneje ko ga prežvečenega začneš goltat. ni naiven glede ostrine. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Bobolino hvala tebi za takega velikana. semena bom spravila, če bodo kaljiva, ker zori na "suhem". odličnega okusa od začetka kot paprika, sočen in peče malo kasneje ko ga prežvečenega začneš goltat. ni naiven glede ostrine. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
-
- Prispevkov: 4689
- Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
- Kraj: Ljubljana
Gringo, vidim da si dal na zimovanje samo desno stran, leva še gara
. Je gor še kak zelen čili?
Sam sem dal na uradno zimovanje samo dva Jalapeno Tam.

To pa zato, ker sem ju presadil iz skupnega lonca, in sem pospešil presaditev, ker nisem vedel kako se bodo ločile korenine, ki so bile res gosto in trdno prepletene. Sem rešil čisto zadosti korenin za rigorozno skrajšani sadiki.
Ostale za prezimovanje pripravim takoj drugi teden; ostanejo pa v loncih in jih bom dokončno popedenal spomladi.
Moram pa obvezno zopet
tretirati uši, ne vem zakaj so "notranje" tako trdožive in so se zopet namnožile! Opažam že dalj časa, da jih je v hiši bistveno težje fentati
.
Doslej sem jih šprical (zalival
) z Neem tonikom, moram pa reči, da že dalj časa opažam, da tonik ravno proti ušem ni tako učinkovit, kot recimo proti pršici in ostalim nadlogam.
Napravil bom dva škropljenja z kenyatox verde.
Od ostalih me trenutno rešuje samo Queen Laurie

Moram biti zadovoljen z njo, čeprav pa vidim, da presajanje z vrta ni prestala 100 % zdrava
. Kar je logično, je bila še v polni rodnosti in je izgubila kar nekaj koreninic. Drugo je, če bi grm obenem tudi krajšal in pobral plodove ...
Če bom še presajal iz grede v lonec, bom poskusil biti res maksimalno previden in organiziran pri postopku.
Iz preostalih čilijev sem naredil še 6 kozarčkov Harissa omake, s konkretnim gretjem, tako da sem pripravljen na obljubljeno hudo zimo
.
Malo razmišljam, kaj niso tudi lani grozili z hudo zimo?
.
LP_________________mfranc

Sam sem dal na uradno zimovanje samo dva Jalapeno Tam.

To pa zato, ker sem ju presadil iz skupnega lonca, in sem pospešil presaditev, ker nisem vedel kako se bodo ločile korenine, ki so bile res gosto in trdno prepletene. Sem rešil čisto zadosti korenin za rigorozno skrajšani sadiki.
Ostale za prezimovanje pripravim takoj drugi teden; ostanejo pa v loncih in jih bom dokončno popedenal spomladi.
Moram pa obvezno zopet


Doslej sem jih šprical (zalival

Napravil bom dva škropljenja z kenyatox verde.
Od ostalih me trenutno rešuje samo Queen Laurie

Moram biti zadovoljen z njo, čeprav pa vidim, da presajanje z vrta ni prestala 100 % zdrava

Če bom še presajal iz grede v lonec, bom poskusil biti res maksimalno previden in organiziran pri postopku.
Iz preostalih čilijev sem naredil še 6 kozarčkov Harissa omake, s konkretnim gretjem, tako da sem pripravljen na obljubljeno hudo zimo

Malo razmišljam, kaj niso tudi lani grozili z hudo zimo?


LP_________________mfranc