Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Myrtus communis - mirta

Odgovori
crtj-admin
Site Admin

Myrtus communis - mirta

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
kate

Odgovor Napisal/-a kate »

Pozdravljeni!

Prejšnji teden sem nabavila semena mirte, ki si jo že nekaj časa želim.
V trgovini so mi rekli, da jih moram najprej 5 dni namakati, nato posejati in da je čas kaljenja cca 5 tednov. Rekli so tudi, da to lahko storim že sedaj.
Ali ima kdo izkušnje s to rastlino?
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

hej, kate, hvala za vzpodbudo, jo imam že nekaj časa namen v zemljo dati, pa kar nekaj odlašam in prestavljam Confused

Dajva tako naredit, kot si napisala, eni bo sigurno uspelo Smile bova potem menjale Cool
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Z mirto nimam izkušenj, bi pa povedal, da ponavadi nisem imel dobrih izkušenj z sejanjem raznih rastlin v tem času, ker potem, ko rastline vzklijejo nimajo dovolj sonca, in drugih tapravih pogojev za uspešno rast in tako rastline samo životarijo.
Jaz bi večino semen sejal v aprilu in tako bo v maju rastlina vzklila ter dobro rasla.
Mora imeti res toploto in sonce.
figula

saj se kar strinjam, zuf, a imam semen dovolj, tako da lahko poskušam Smile
Sploh če dolgo kali in ima počasen začetek - jim ne bo hudega. Lani sem celo zimo peške mandarin in pomaranč v zemljo tlačila in so tiste, ki so ven prišle, lepo preživele.
kate

Ja, jaz jih imam tudi dovolj (sem kupila celo vrečko). Very Happy
Sem še malo po netu pobrskala, mogoče bom samo 1 dan namakala.
Se pa strinjam s tabo Zuf. Ampak kaj, ko sem nestrpna. Very Happy
Tako, da 5 semen sedaj, 5 spomladi itd. V trgovini so mi zagotovili, da so semena zelo kvalitetna (temu primerna cena).
Ja, figula, bova potem menjali/ primerjali.
Klavdija

Odgovor Napisal/-a Klavdija »

Če bo še kdo rabil semena od mirte, mi naj piše na zs, ker moja mirta je letos popolnoma znorela in se kar upogiba pod težo plodov.
Malo se morajo še osušiti in jih lahko razpošljem._________________Narava je naš največji dragulj!!
figula

Klavdija, lahko prosim malo napišeš kako skrbiš za svojo mirto?
Jo imaš v loncu in pozimi daš na toplo? Si jo vzgojila iz semena? ....
kate

Ja, prosim, napiši več.
Me veseli, da nekdo ima mirto! Very Happy
Mene so ob nakupu opozorili, da je ne bom mogla imeti zunaj.
Klavdija

Odgovor Napisal/-a Klavdija »

Imam jo že dve leti, kot posodovko seveda. Lani mi je pokazala dva cveta, vendar je zelo hitro odvrgla plodove, letos se ji je pa popolnoma zrolalo Smile

Izredno diši, ko cveti, tako da je bila polna čebelic, sedaj pa ima modrikasto črne plodove...Vonj plodov je izredno močan, ampak zelo značilen..._________________Narava je naš največji dragulj!!
Odgovori