Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Listavka
Dvomim, da ima kdo lastne fotografije mikrobov (s tem mislim na glive in bakterije), poleg njih sodelujejo pri razkrojevanju še pršice (Collembola), deževniki, železne kačice, razni hroščki in številne druge drobne žuželke, ličinke raznih žuželk, praživali, gliste, ...... milijarde in bilijoni njih.
Pedofavna
Ena strokovna reč, diploma o tem Mikorbi v barjanskih tleh
Na kratko o tleh, angl.
Še tole
Veselo branje oin ogledovanje. Pri fotkah in risbah ne pozabi na merilo, lpmami.
Pedofavna
Ena strokovna reč, diploma o tem Mikorbi v barjanskih tleh
Na kratko o tleh, angl.
Še tole
Veselo branje oin ogledovanje. Pri fotkah in risbah ne pozabi na merilo, lpmami.
bobolino je napisal/a: |
Zuf, s čim si drobil listavko oziroma preperele liste? |
Listavke ni potrebno cefrati, tudi jaz je nisem nič cefral, samo premečkal v rokah in nato presejal skozi gajbico.
Cefral sem suho listje tekoče sezone - z laksarco najprej v sodih, nato pa kar na odprtem.
To razcefrfano listje sem uporabil kot jesensko-zimsko zastirko na vrtu, do zdaj se je spremenilo v listavko, kar lahko vidiš na slikah tukaj.
Če bi na gredo dal pravkrar odpadlo suho listje tekoče sezone bi veliko dlje razpadalo in nasploh ne bi bilo tako optimalno za zastirko kot isto, ampak razcefrano listje.
Da v prihodnje ne bo treba cefrati, smo dosti listja v jeseni naložili na zunanje kupe in bo to preperelo in dalo odlično zastirko za naslednjo jesen.
Za izdelavo listavke pa smo na zunanje kupe naložili tudi razcefrano listje.
dejan84 je napisal:
Je kdo že probal tehniko leafmould v vrečah za smeti, po slovensko ne vem kako se reče.
princip je, da nagrabljeno listje zbašeš v črne vreče za smeti (priporočeno čimbolj na drobno sesekljat), jih naluknjaš na dnu, vse skupaj zaliješ z vodo postaviš za hišo in pozabiš na vse za 6-12 mesecev-
zanima me, če se priporoča listje specifičnih vrst dreves za hitrejše kompostiranje?
Kakšni naravni triki za pospešitev postopka, da listje ne bo razpadalo več let?
Je tak kompost primeren za jagodičevje in sadno drevje ali samo za okrasne rastline?
LP
Dejan
Je kdo že probal tehniko leafmould v vrečah za smeti, po slovensko ne vem kako se reče.
princip je, da nagrabljeno listje zbašeš v črne vreče za smeti (priporočeno čimbolj na drobno sesekljat), jih naluknjaš na dnu, vse skupaj zaliješ z vodo postaviš za hišo in pozabiš na vse za 6-12 mesecev-
zanima me, če se priporoča listje specifičnih vrst dreves za hitrejše kompostiranje?
Kakšni naravni triki za pospešitev postopka, da listje ne bo razpadalo več let?
Je tak kompost primeren za jagodičevje in sadno drevje ali samo za okrasne rastline?
LP
Dejan
V vrečah še nikoli nisem delal.
Javor, leska, gaber hitro razpadajo.
Urin, sladkana voda, koprivovka, manjša količina zelene mase, recimo gabez ipd.
Listavka je odlična za zastirko okoli jagodičevja in sadnega drevja.
Dobro zrela listavka je tudi super za sadne lončnice in sadilne jame.
Citiram: |
Zanima me, če se priporoča listje specifičnih vrst dreves za hitrejše kompostiranje? |
Kakšni naravni triki za pospešitev postopka, da listje ne bo razpadalo več let? |
Je tak kompost primeren za jagodičevje in sadno drevje ali samo za okrasne rastline? |
Dobro zrela listavka je tudi super za sadne lončnice in sadilne jame.