Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

sušilnik pridelkov in zelišč

Gringo
Prispevkov: 281
Pridružen: Sr Jun 12, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Gringo »

Muha pridejo kakšna navodila zraven ali vse moraš z MUP metodo reševati?
Kakšne "nastavitve" si uporabila za sušenje zelišča?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17337
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Navodila so zraven, zelišča sem po navodilih sušila na 50 °C. Čas sem najprej nastavila na 6 ur. Po prvi izkušnji pa kar na 10 ur, čez noč, ko je tok cenejši. Zelišča sem sušila kar v stanovanju, je lepo dišalo. Drugače naj bi bil sušilnik raje zunaj, da se vlaga ne nabira v stanovanju.

Tule spodaj imaš ikono za klik na navodila.
metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

V času centralnega ogrevanja bi bilo prej dobro, če bi bil v stanovanju, da bi vsaj malo navlažil zrak. Sicer pa od zelišč le ni toliko vlage, da bi bilo v običajno velikem prostoru to omembe vredno, se mi zdi.
Ruby
Prispevkov: 121
Pridružen: Če Sep 11, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Ruby »

Pozdravljeni. Tudi jaz imam ta Gorenjev sušilnik in sem v njem sušila zelišča. Res je, da se kar dolgo sušijo; drži pa tudi, da hiša tako lepo diši... Pehtran je bil najboljši, kar se dišav tiče. Je pa res, da sta me, pri sušenju origana, moja najstnika spraševala, če pridelujem travo (za kadit seveda)... Ne vem zakaj origano ni lepše dišal.

Ampak Muha, naj se ne bi zelišča sušila največ na 35 stopinjah, da ohranijo okus in barvo? Ne vem ali sem to prebrala v priloženih navodilih ali pa nekje na spletu. Lp.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17337
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

V navodilih iz gornjega linka je pri sličici zelišč napisano celo 60 °C . Posušila so se lepo, barvo so ohranila, vonj in okus tudi , vsebnosti pa ne morem preveriti Confused .
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17337
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Sem šla malo brskat še po ostalih navodilih. Pa res, pravijo, naj se zelišča suši pod 40 °C Surprised Gorenje pa zelišč nima posebej, zato sem vzela kar temperaturo, kjer je narisan list. Ruby, hvala za pripombo, spet vem nekaj več.
Gringo
Prispevkov: 281
Pridružen: Sr Jun 12, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Gringo »

Kaj pravite da bi sestavili eno tabelicom koliko časa i temperatura naj bo za določeno zadevo, ko gre za sušenje?
Jaz bom pomagal, takoj ko kupim napravo sicer bom samo v prazno pisal. Smile
Ruby
Prispevkov: 121
Pridružen: Če Sep 11, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Ruby »

Ja, tudi jaz se poskušala najti link, kjer sem to prebrala, da ugotovim, ali se nisem morda jaz zmotila... Pa ga ne najdem. Se pa spomnim, da sem brala nek kredibilen članek neke gospe, ki je opisovala nabiranje in pravilno sušenje zelišč. Če najdem prilepim. Lp
Ruby
Prispevkov: 121
Pridružen: Če Sep 11, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Ruby »

Gringo, po mojem tabelice ne boš potreboval. Prebrala sem (jasno se spet ne spomnim kje), da je pomembno predvsem, da sušiš približno enake velikosti (npr. pri pehtranu, ne nekaj listkov, nekaj pa vejic z listki), ker se potem posuši vse naenkrat; sicer bi bilo problem ločiti. Da je posušeno pa veš takrat, ko listek primeš in se ti med prsti zdrobi (ne pa zmečka).

Jaz sem sicer čisti amater in sem naredila napako že pri prvem sušenju - pehtran. Sušila sem vejice, ker se mi je zdelo, da bom, ko bodo suhe, lažje posmukala listke. To je bilo sicer res, ampak vejice so se mi sušile praktično cel teden...

Origano in baziliko sem, glede na izkušnje od pehtrana, prej posmukala, medtem ko sem pri šetraju in timijanu sušila male vejice. Šetraj sem potem kar na vejici pustila in tako spravila, timijan pa smo z otroci smukali kakšne tri ure...
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8375
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

En slovenski solarni sušilnik je na povezavi
tule
Zanimivo za pogledat, pa še avtor naprave se imenuje tako kot naš (Črni) oreh Smile
A mi kdo razloži, kako se povezave prilepijo bolj elegantno, recimo, da piše samo "tule" ali kaj podobnega, s klikom pa prideš na povezavo?


[.url=tvoj url]besedilo, recimo tule[./url], pa brez pikic.. že deluje - hvala, forest_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazadnje urejal/a lpmami 08 Mar 2015 22:53; skupaj popravljeno 2 krat
Odgovori