Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2014

pajo

Odgovor Napisal/-a pajo »

pajo je napisal/a:
Zažel počasi pospravljati rastlinjak. Če se bo kaj od vseh teh čilijev posušilo v redu bomo zmleli ostalo na kompost. Mogoče drugo leto čisto nekaj drugega. Imam še malo časa v razmislek.

_________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
zoyba

Odgovor Napisal/-a zoyba »

Pajo jaz sploh ne bi potreboval kurjave za zimo, če bi imel takšen pridelek Smile_________________Robert
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

pajo, ti si car! Laughing

Raje kot na kompost ga posuši - pekoč čili v prahu je dober od mazila proti bolečinam do pripravka proti škodljivcem (če se ga boš naveličal jesti in ga bo sploh kaj ostalo Smile)
pajo

Odgovor Napisal/-a pajo »

Če se ga bom naveličal pomeni, da sem bolan. To mislim resno. Pomeni, da mi nekaj fali. Je hudič če je slaba letina če pa je dobra pa prav tako ni najbolje._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Pajo, lep pridelek! Ne predstavljam si pa vse te količine razrezati Surprised . Mene še, če se lotim enega samega čilija, potem dva dni pečejo oči, če se jih le dotaknem s prsti . Imaš kakšen trik ali pač potrpiš?
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Figula, bi napisala kaj več o pripravku za škodljivce iz čilija? Kako se ga pripravi, proti katerim škodljivcem deluje? Pa kako narediš mazilo proti bolečinam, me tudi zanima.

Muha, nekateri pri rezanju čilijev uporabljajo rokavice. Oči se seveda ne smeš dotikati, niti pomotoma. Sama zaenkrat ne uporabljam rokavic, zato še 2 dni čutim vročino v rokah.
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

To škropivo bi tudi mene zanimalo. Imam pa tale recept, ki sem ga napisala, od ne vem kje.
1 velika čebula
1 strok česna
15 g čilija
1,5 litra vode.
Vse sestavine kuhaj 20 minut. Ohlajeno daj v kozarec in pusti stati 6 tednov.
V 7 l vode zmešaj 15 ml škropiva in kapljico ceta, da se bolje prime.

Naslov za to škropivo je bil: Škropivo proti vsem škodljivcev.

Lepo pozdravljeni
Pa recept za kremo me zanima. Hvala_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Nekaj čilijev imam še zunaj in lahko naredim to škropivo. Dobro bi bilo izvedeti, proti katerim škodljivcem je to. Proti ušem, ščitkarju...ali mogoče proti voluharjem?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Darso, imaš ti že kaj izkušenj s tem škropivom?
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Bom napisala vse recepte zvečer, ko pridem do svojih zapiskov.

Zgornji recept izgleda OK, čeprav do sedaj še nisem zasledila, da bi sestavine kuhali in potem pustili stati 6 tednov Shocked . Mogoče je kdo naredil ponesrečen prevod in je bilo mišljeno, da je pripravek uporaben 6 tednov Question

Obstaja več variant kako s čilijem - od tega, da ga posušenega in fino zmletega potreseš po rastlinah ali po zemlji do tega, da je ena od vročih sestavin.

Naj bi bil na splošno repelent/insekticid s širokim delovanjem, od zelenih in črnih uši, tudi proti ščitkarju naj bi bil omejeno uspešen (ker te male beštije so res vztrajno zoprne), hej - mogoče bi tudi voluharju povzročil črvičenje po želodčku heheh
Odgovori