Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kaki, zlato jabolko - Diospyros kaki

Odgovori
metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Ja, seveda. Zdaj je kar čas za obira nje. Zložiš v zaboojčke, da so en ob drugem, peclji spodaj. Na hladnem, počasi bodo zoreli. Mraz jih ne sme dobiti.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17340
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Dajmar, takele barve so bili kakiji v letošnjem skupinskem nakupu. Danes, po približno 1 mesecu na hladnem, imajo že vsi pravo barvo, 3/4 je pa umedenih do mehkega in pojedenih. Tako da je, kot pravi metuljc, že pravi čas za obiranje.
babaco
Prispevkov: 919
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a babaco »

Jaz sem že pred nekaj leti testiral vzdržljivost zorečih kakijev na temperature po lediščem.
Takole: do -3 °C se na plodovih ni zaznalo poškodb, pri -6°C pa so se plodovi nahitro umedili.
Je pa spet odvisno ali je temperatura padla pod ledišče že zvečer ali šele proti jutru.
Dajmar
Prispevkov: 1219
Pridružen: Pe Jun 07, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

Jih bom še pustil kakšen dan, ni napovedanega mraza.
Hvala za nasvete.
elstar
Prispevkov: 450
Pridružen: Sr Jun 26, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a elstar »

Jaz sem prejšnja leta po nekaj plodov puščal na drevesu, ko so bile že močnejše slane. Pri peclju so plodovi pričeli črneti in tisti del je bil neužiten. To je zajelo približno četrt dela plodu.
battagelli
Prispevkov: 309
Pridružen: Sr Jun 26, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a battagelli »

lovor je napisal/a:
V Strunjan je sicer zelo lepo iti, eden najlepših koščkov naše obale. Samo: množica 10.000 ljudi in le malo manj avtov, iskanje prostih parkirišč itd, to pa ni za vsakega nekaj, kar bi bilo v veselje, zame že ne.

Menda so bili kakiji okoli 1,8 evra/kg. Iz celinske SLO vozit se za nakup teh kakijev, se račun ne izide. V Merkatorju so recimo te dni imeli akcijo solidne italijanske Vainiglije po 1 evro. Vprašanje, če so v Strunjanu kot domači res predvsem domači kakiji.

Sicer pa se menda za intenzivno gojenje kakija uporablja mnogo manj kemije kot za marsikatero drugo sadje, začenši z jabolki. Popravite me, če se motim. ( Potem niti ni tako bistveno, če je sadež uvožen ali iz jasnega neoporečnega slovenskega porekla.)


Kaki naj nebi bil tretiran z nobeno kemijo. Tudi zato se ga drži sloves tako zdravega sadeža.
Letos je bilo tudi v Italiji in Španiji obilo deževja,neglede na to pa prihaja kaki k nam kot narisan,brez ene grde pikice .
Z vsem trudom katerega sem vložil v sadovnjak ,sem pridelal "pridelke za se zjukat#kot bi rekli pri nas.
Sadeži so bili polni črnih kolobarjev ,črnih lis,sepravi grdi in neugledni.
Kljub temu da sem opravil še poletno rez je vlaga naredila svoje.40% sem jih dal direkt prašičem .
Težko me boš prepričal da sosedje pridelajo tako lep kaki brez kemije.

Kaki pomrzne odvisno od faze zdrelosti.
Bolj zdrel kaki,zdrži veliko več oziroma mu zmrzal ne škodi (najbolj sladek je januarja seveda če ga ptiči prej ne pojedo)medtem če pride zmrzal ko je še kaki napol zdrel je še samo za nakompost_________________Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno.
babaco
Prispevkov: 919
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a babaco »


Kar tele bom testiral na mraz, bomo videli koliko vzdržijo. Čja, so že precej zreli in obarvani, upam, da se prej ne umedijo. Listje je pa že vse odpadlo.
Elstar, tudi pri meni sem ter tja kakšen zrel plod počrni pri peclju in se zamedi, pa ga še ni prijel resen mraz.
battagelli
Prispevkov: 309
Pridružen: Sr Jun 26, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a battagelli »

Babaco imaš zelo lepe ,popolnoma čiste oz nečrne plodove.
Res nevem več v kom je fora.Pri meni je vse črno._________________Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno.
figula
Prispevkov: 3103
Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a figula »

babaco, a jih ni škoda? Wink
Sem na Gartlcu izvedela, kako so dobri sušeni! Imajo samo eno napako - prehitro izginejo iz sušilnega pladnja Rolling Eyes

Saj bosta 2 za test tudi dovolj Cool
Dajmar
Prispevkov: 1219
Pridružen: Pe Jun 07, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

babaco je napisal/a:
Kar tele bom testiral na mraz, bomo videli koliko vzdržijo.

Ti so tako lepi kot bi bili celo poletje pod streho.
Odgovori