Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Kaki, zlato jabolko - Diospyros kaki
Torej: prevod enega od tekstov ene od ameriških univerz na to temo:
Ena od najpogostejših fizioloških motenj so črne proge v koncentričnem razporedu na spodnjem delu plodu. Jamice, ki se pozneje kažejo kot temne črtice se razvijejo, ko se rast zeleno razraščen dela ob peclju neenakomerno prekine na eni strani, na drugi pa se počasneje upočasni, kar povzroči neenakomeren razvoj plodu. Za to fiziološko motnjo so manj dovzetne vrste z večjo rozeto (tem delom ob peclju) ob cvetenju. Ta motnja se torej razvije že veliko prej, preden je vidna, vidna postane šele zadnji mesec dozorevanja.
To je na hitro, in po ne preveč poglobljenem prevajanju, a bistvo je ohranjeno v obliki kot ga podaja strokovni vir.
Ena od najpogostejših fizioloških motenj so črne proge v koncentričnem razporedu na spodnjem delu plodu. Jamice, ki se pozneje kažejo kot temne črtice se razvijejo, ko se rast zeleno razraščen dela ob peclju neenakomerno prekine na eni strani, na drugi pa se počasneje upočasni, kar povzroči neenakomeren razvoj plodu. Za to fiziološko motnjo so manj dovzetne vrste z večjo rozeto (tem delom ob peclju) ob cvetenju. Ta motnja se torej razvije že veliko prej, preden je vidna, vidna postane šele zadnji mesec dozorevanja.
To je na hitro, in po ne preveč poglobljenem prevajanju, a bistvo je ohranjeno v obliki kot ga podaja strokovni vir.
-
- Prispevkov: 309
- Pridružen: Sr Jun 26, 2013 2:00 am
Ampak kaj je to?
Ali kožica mikroskopsko popoka ,pa se tam naselijo plesni oziroma bakterije.
Je to rešljivo?
Opažam da
drevesa katera so bolj podvržena vlagi so bolj dovzetna na ta pojav.
Temu pojavu naj bi bil bolj podvržen kaki Tipo še posebej kateri je oplojen.
Zakaj imajo Italijani tako čistega,kljub temu da imajo 90% zasejanega prav kaki Tipo.
Letos pa je tudi pri njih celo poletje deževalo.Da bi imeli pokrite pa nisem še opazil._________________Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno.
Ali kožica mikroskopsko popoka ,pa se tam naselijo plesni oziroma bakterije.
Je to rešljivo?
Opažam da
drevesa katera so bolj podvržena vlagi so bolj dovzetna na ta pojav.
Temu pojavu naj bi bil bolj podvržen kaki Tipo še posebej kateri je oplojen.
Zakaj imajo Italijani tako čistega,kljub temu da imajo 90% zasejanega prav kaki Tipo.
Letos pa je tudi pri njih celo poletje deževalo.Da bi imeli pokrite pa nisem še opazil._________________Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno.
Tako kot si napisal, kožica popoka in se vanjo naselijo bakterije ipd. Kar ima za posledico to, da proge postanejo črne, vpliva pa v veliki meri tudi na neenakomerno zorenje plodu, krajši čas skladiščenja in možnost za razvoj okužbe plodu. Veliko vlogo pri tem igra izbira kultivarjev- sort in klima v kateri se vzgaja kakije- ni vse v zračni vlagi.
Saj Italijani najbrž točno vedo kaj je in zakaj, da je fiziološka motnja vemo tudi mi.
Ampak, kaj točno jo povzroča, pomankanje kakega elementa ali bolje mikroelementa v obdobju rasti plodu, talne razmere, temperatura,...?
Če mikrorazpoke, ki nastajajo v odobju rasti ploda okužijo glive, tako da razpoke počrnijo, pa vemo, kako se to reši. Škropljenje z fungicidi, kar najbrž Italijani počno.
Saj je bila naša sadjarska stroka pred leti v Italijanskih in Španskih nasadih kakija, a nam niso nič svetovali,ali pač.
Saj vemo kako je s kostanjem, nihče nič ne ukrepa drevesa pa propadajo.
Ampak, kaj točno jo povzroča, pomankanje kakega elementa ali bolje mikroelementa v obdobju rasti plodu, talne razmere, temperatura,...?
Če mikrorazpoke, ki nastajajo v odobju rasti ploda okužijo glive, tako da razpoke počrnijo, pa vemo, kako se to reši. Škropljenje z fungicidi, kar najbrž Italijani počno.
Saj je bila naša sadjarska stroka pred leti v Italijanskih in Španskih nasadih kakija, a nam niso nič svetovali,ali pač.
Saj vemo kako je s kostanjem, nihče nič ne ukrepa drevesa pa propadajo.