Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Citrus

Odgovori
miha34

Odgovor Napisal/-a miha34 »

Zdravo,

lani sem dobil sadiko mandarine iz Neretve in sem jo posadil v lonec. Listi so dobili črne pike (oz. so jih že imeli, pa nisem bil dovolj pozoren), kot bi jih potresel s pepelom, predvidevam, da je neke vrste plesen...s čim se jo znebim....
Hvala...

Lp, Miha
damjan

Odgovor Napisal/-a damjan »

ŽIVJO

Ali kdo ve kje jo dobiti? Hvala lp damjan
Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

Neretvanko?_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
babaco

Odgovor Napisal/-a babaco »

Miha34, črne pike bi znala biti sajavost, ki se rada naseli na izločkih kaparja, zato natančno preglej mandarino.
Sajavost samo spereš z mlačno vodo,lahko jo kar stuširaš, če se preveč drži si pomagaš še s prsti ali mehko cunjo.
damjan

Odgovor Napisal/-a damjan »

živjo

Ja sem mislil mandarino iz neretve.
zoyba

Odgovor Napisal/-a zoyba »

Malo daleč....... v Novigradu v pristanišču predaja en možakar s kombijem mandarine (sadeže) in sadike. Cena 10 eurov. Preverjeno iz Metkovičev - Neretva._________________Robert
vinkoz

Odgovor Napisal/-a vinkoz »

In tako izgleda "NERETVANKA" pri znancu v G. Brdih. Premer debla je celih 80 mm, celo več po vsej verjetnosti , sledi natančna meritev v krajšem času. O količini plodov da ne govorimo. Drevo prezimuje v zavetju na prostem poleg drugih "ČUDNIH" agrumov, med katerimi je tudi nek "CEDROLIN", kateri ima plodove tudi do dva kg, tako ga pač imenujejo, pravo ime pa?. Zanimivo je da sem dobil sadiko v dar, ukoreninjeni potaknjenec. Matična rastlina pa ima že sedaj plodove, ki presegajo težo enega kg.In še se redijo. Shocked Plodovi kot nekakšne buče s hrapavo površino kot Maclura.LP.

forest727

Odgovor Napisal/-a forest727 »

Citiram:
Matična rastlina pa ima že sedaj plodove, ki presegajo težo enega kg.In še se redijo.

A o "cedrolinu" govoriš? Bi se dalo dobit kakšen cep?
Nazadnje urejal/a forest727 28 Nov 2014 23:26; skupaj popravljeno 1 krat
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

vinkoz je napisal/a:
Drevo prezimuje v zavetju na prostem poleg drugih "ČUDNIH" agrumov, med katerimi je tudi nek "CEDROLIN", kateri ima plodove tudi do dva kg, tako ga pač imenujejo, pravo ime pa?.

Citrus medica, najverjetneje, Italijani mu rečejo cedro. Mmmmmmmmm dobra marmelada je iz njega, posebna, nekako smolasta, bi rekla. Sem jo enkrat kupila na Korziki. Uh, bi še.
Tole.
vinkoz

Odgovor Napisal/-a vinkoz »

metuljc je napisal/a:
vinkoz je napisal/a:
Drevo prezimuje v zavetju na prostem poleg drugih "ČUDNIH" agrumov, med katerimi je tudi nek "CEDROLIN", kateri ima plodove tudi do dva kg, tako ga pač imenujejo, pravo ime pa?.

Citrus medica, najverjetneje, Italijani mu rečejo cedro. Mmmmmmmmm dobra marmelada je iz njega, posebna, nekako smolasta, bi rekla. Sem jo enkrat kupila na Korziki. Uh, bi še.
Tole.

Da Metuljc, to je Citrus Medica, sem ga tudi staknil na strani knjige DREVESA, Italijanske avtorice Paola Lanzarara, imam jo doma že dobrih petindvajset let.Se Vam zahvaljujem za trud o prepoznavnosti.Moram VAS vikati.Bom šel do znanca , da napravim v živo še kakšen fot z sadeži . Tudi lansko videnje mi je ostalo v spominu zaradi velikosti plodov.Iz tega agruma praviš o marmeladi ,mogoče res kaj izjemnega,tako kot marmelada iz FEIJOJE, ki je zakon.Samo pokušati bi jo mogla,očaral bi te okus.Sedem zaporednih zajtrkov in že si verjetno pri "vegancih" Laughing
lp.Vinkoz.
Odgovori