Vinska trta - Vitis

Odgovori
zuf
Prispevkov: 1996
Pridružen: Ne Jun 16, 2013 2:00 am
Kraj: Kališovec
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a zuf »

aladin spomladi potikaš... pep je v zadnjem prispevku govoril o sadnji ukoreninjenih trt. Mene so vedno strašli, da je občutljiva in da se sadi spomladi, skoraj vse sadim jeseni, pa njabž bo tudi s trto tako po večini Slovenije... kaj pa drugi pravijo?
zuf
Prispevkov: 1996
Pridružen: Ne Jun 16, 2013 2:00 am
Kraj: Kališovec
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a zuf »

Spodaj navodila pep-a izpred let in pa skica z moje strani.

Potaknjenec z ostankom dvoletnega lesa hitreje požene zaradi zaloge hrane, ukoreninjenje pa je slabše, jaz sem to čisto opustil.

Potaknjenci enoletnega poganjka morajo biti popolnoma zreli, odrezani februar, marec.
Najboljši so od tretjega kolena do največ 8-10 pri dobro razvitih panogah, dalje se sicer ukorenini vendar včasih sploh ne rodi.
Dovolj so 4 očesa, s tem, da sem potaknjenec odrezal tik pod spodnjim očesom, nad zadnjim pa sem pustil nekaj lesa.
Zunaj zemlje je bilo samo zgornje oko.
Uspeh je bil vedno odličen.
Večkrat požene korenine tudi kakšno višje oko, toda te je potrebno odstraniti in pustiti samo tiste na najnižjem očesu.
Takšne so moje izkušnje verjetno pa ima kdo drugačne-boljše.

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17799
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Imam podobne izkušnje kot pep. Vrtin2 mi je omenila, da jih je ukoreninjala v vodi in posadila na stalno mesto, ko so potaknjenci razvili dovolj korenin. Ampak kolikor vem, onadva obrezujeta vedno spomladi.
aladin
Prispevkov: 972
Pridružen: Po Jun 17, 2013 2:00 am
Kraj: radovljica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a aladin »

Hvala, zdaj mi je jasno. Idea
laksikon
Prispevkov: 439
Pridružen: Pe Mar 07, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a laksikon »

Katere odporno jedilno grozdje priporočate? Torej, da bi bilo odporno (ne bi škropil), okusno, aromatično?
Katero odporno jedilno grozdje pa brez pečk?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17799
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

magnolija
Prispevkov: 353
Pridružen: Če Jun 13, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a magnolija »

Danes je Vincenc, po starih običajih se na ta dan obreže vsaj ena trta.
Po stari šegi so na trto obesili klobaso in jo požegnali s soljo in vinom.
Med rezom vinske trte se nareže nekaj cepičev in jih da v vodo.
Sčasoma bo cepič pognal zelene poganjke in takrat se bo videlo kakšna bo letošnja letina, ali bo dobra ali slaba.
Moja naloga je opravljena. Kakšna bo letina, bodo pokazali cepiči.
_________________http://www.procreo.jp/labo/flower_garden.swf
(klik na črno polje)

Lp Magnolija
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17799
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Kako mora izgledati cepič za dobro in kako za slabo letino? Običaj je zanimiv, prvič slišim zanj, kar ni čudno, saj nisem iz vinorodnih krajev.
seba993
Prispevkov: 855
Pridružen: Pe Mar 21, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a seba993 »

Vidi se zasnova grozda oz kabrnek ko odžene poganjek. Pod povečevalnim steklom se v samem neodprtem očesu vidi zasnova za grozd._________________LP seba993
magnolija
Prispevkov: 353
Pridružen: Če Jun 13, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a magnolija »

Seba je podal natančen odgovor._________________http://www.procreo.jp/labo/flower_garden.swf
(klik na črno polje)

Lp Magnolija
Odgovori