Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Analiza tal

crtj-admin
Site Admin

Analiza tal

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
AndrejK

Odgovor Napisal/-a AndrejK »

Naročil sem analizo tal zemlje iz mojega sadovnjaka, predvsem zato, ker imam namen gnojiti z mineralnimi gnojili in ne bi želel predozirati oziroma dodajati elemente, ki jih je že dovolj. Rezultate analize sem pravkar dobil, sedaj pa iščem razlage posameznih vrednosti. Pozna kdo kakšen vir informacij, kjer so te stvari razložene?

Rezultati analize:
pH v n/10 KCl - 7,04
Fosfor (P2O5) v mg/100g - 2,2 (komentar siromašna tla)
Kalij (K2O) v mg/100g - 19,4 (komentar srednje preskrbljena tla)
humus v % (W&B) - 4,93
C-organski v% - 2,86
Magneziv (Mg) v mg/100g - >25 (komentar dobro preskrbljena tla)
Organska snov v % (L.O.I.) - 6,50
Kalcijev karbonat v % - 0,13

Lp, Andrej
AndrejK

Odgovor Napisal/-a AndrejK »

Super članek, hvala.
ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

Lahko pogledaš tudi pod:Tehnološka navodila 2014,pridelava sadja._________________Narava vse povrne!
anci1211

Odgovor Napisal/-a anci1211 »

Jaz sem dal delati analizo zemlje na kmetijski inštitut v Ljublani in naj bi čakal na rezultate 2 tedna. Po treh tednih sem dobil šele klic katero kulturo bom sadil (da mi napišejo priporočila) in seda mineva 4 teden in še nisem dobil rezultatov. Mislim, da bom v prihodnje analizo opravlal drugje, ker se mi to zdi skrajno neresen odnos.
Zanima pa kako ukrepati, če ti analiza pokaže pomankanje fosforja in na kakšen način to popraviti če imaš ekološko kmetovanje, se pravi brez mineralnih gnojil?
ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

V ekološkem kmetovanju so dovoljena tudi nekatera naravna mineralna
gnojila,npr.Hypercorn=surovi sulfat ali N-G-K surovi sulfat.Če pa je odstopanje veliko,lahko dobiš izjemno dovoljenje za klasična mineralna gnojila,da izravnaš večja odstopanja._________________Narava vse povrne!
Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

anci1211 je napisal/a:
Po treh tednih sem dobil šele klic katero kulturo bom sadil (da mi napišejo priporočila) in seda mineva 4 teden in še nisem dobil rezultatov. Mislim, da bom v prihodnje analizo opravlal drugje, ker se mi to zdi skrajno neresen odnos.

Verjetno so prvič slišali za Asimino.... Idea Rolling Eyes_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
rukola

Odgovor Napisal/-a rukola »

anci1211 je napisal/a:
...Zanima pa kako ukrepati, ...pomankanje fosforja in na kakšen način to popraviti če imaš ekološko kmetovanje, se pravi brez mineralnih gnojil?

domače gnojilo - CalPhos iz praženih jajčnih lupin

http://forum.gartlc.si/gartlc-about3005.html
anci1211

Odgovor Napisal/-a anci1211 »

Optimist je napisal/a:

Verjetno so prvič slišali za Asimino.... Idea Rolling Eyes

Tudi to je res, samo sem jim poten naročil naj napišejo priporočilo za orehe.
Odgovori