Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Čajota - Sechium edule
Glede na trenutne zunanje temperature, jih lahko nekaj naložiš v katronaste škatle ali plastične gajbice in obložiš s časopisnim papirjem, vse skupaj pa na balkon ali kaj podobnega. Do močnejše zmrzali jih lahko hraniš na ta način, potem pa spet not na 15 stopinj. Vsaj nekoliko dlje bi morale tako zdržati.
Še ena opcija ti je ribanje na ribežnu za rezine (milimeter do dva debeline) in sušenje v ventilatorski pečici (50 stopinj, priprta vrata, čez noč) dobiš čajotin čips, ki ga po potrebi potem uporabljaš _ samo par minut pokuhaš in čajote nazaj nabreknejo, potem so uporabne kot sveže..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Še ena opcija ti je ribanje na ribežnu za rezine (milimeter do dva debeline) in sušenje v ventilatorski pečici (50 stopinj, priprta vrata, čez noč) dobiš čajotin čips, ki ga po potrebi potem uporabljaš _ samo par minut pokuhaš in čajote nazaj nabreknejo, potem so uporabne kot sveže..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Ivčk je napisal/a: |
Glede na trenutne zunanje temperature, jih lahko nekaj naložiš v katronaste škatle ali plastične gajbice in obložiš s časopisnim papirjem, vse skupaj pa na balkon ali kaj podobnega. Do močnejše zmrzali jih lahko hraniš na ta način, potem pa spet not na 15 stopinj. Vsaj nekoliko dlje bi morale tako zdržati. Še ena opcija ti je ribanje na ribežnu za rezine (milimeter do dva debeline) in sušenje v ventilatorski pečici (50 stopinj, priprta vrata, čez noč) dobiš čajotin čips, ki ga po potrebi potem uporabljaš _ samo par minut pokuhaš in čajote nazaj nabreknejo, potem so uporabne kot sveže... |
Hvala, vidiš najboljše so enostavne rešitve, jih bom dal dve gajbici na teraso. Poganjke pa bom poskusil kot šparglje. LP
lpmami je napisal/a: |
Dkaplan, pa povej kaj o okusu teh "špargljev"pa kako jih boš pripravil, prosim. |
To sem prebral na tem forumu, nazaj, do sedaj jih nismo jedli.
Ker jih imamo letos res veliko, jih bo žena na nek način pripravila.
Ker je spretna v kuhinji, ji bo skoraj zagotovo ratalo in bom o izkušnji
pisal, ko bo...
zuf je napisal/a: |
Če požene in potrgaš stran je terminalno, ali lahko na novo odžene? |
Če odlomiš in pustiš par cm dolge poganjke odžene precej hitro iz prvih zalistnikov. Če odtrgaš do konca tudi odžene samo traja kar nekaj dlje. Vsaj pri meni je bilo tako. Zgodilo se mi je na nekem plodu pred dvemi leti kjer se mi je poganjek zlomil po bližnjem srečanju s takrat eno letno hčerko. Mislim, da je trajalo več kot mesec, mogoče mesec in pol.
L.p.
Peter je napisal/a: | ||
Če odlomiš in pustiš par cm dolge poganjke odžene precej hitro iz prvih zalistnikov. Če odtrgaš do konca tudi odžene samo traja kar nekaj dlje. Vsaj pri meni je bilo tako. Zgodilo se mi je na nekem plodu pred dvemi leti kjer se mi je poganjek zlomil po bližnjem srečanju s takrat eno letno hčerko. Mislim, da je trajalo več kot mesec, mogoče mesec in pol. |
Hvala, a ste jedli poganjke in kako pripravljene?
Prebral sem nekje, da so odlični.
Ne bi garantiral, da bo vsak odgnal, ker sam se ne spomnim dobro, če je poganjek bil popolnoma odlomljen v globino ali ga je čisto malo ostalo, mogoče prvi zalistnik, še v plodu.
Sam sem lani imel čajote v kleti. Ker je bila zima kar mila, je bila tudi klet ne dovolj hladna, nad 10°C. Poganjke sem lomil, ko so bili dolgi 20 in več cm tako, da sem pustil prvi nekje tudi drugi zalistnik. Iz vseh zalistnikov so pognali novi poganjki. Ker je klet temna so bili poganjki popolnoma beli. Zato sem, takoj po novem letu, prestavil plodove v zimski vrt na okno. Nekje do začetka februarja sem poganjke samo krajšal tako, da sem jim ščipal vrhove. Konec februarja pa sem plodove položil na zemljo v 3-5 litrske posode. Zemljo sem samo rahlo navlažil. Dodal sem metrske opore in dalje krajšal in redčil vrhove do sredine aprila, ko sem jih presadil ven. Lonci so bili polni korenin tako, da je zemlja ostala v grudi.
Po moje se lahko čajoto vzdržuje tudi celo zimo v loncu. Potrebno je samo krajšat in redčit poganjke in pustit ravno dovolj listov da preživlja zimo. Pazit je potrebno samo na to, da zemlja ni preveč mokra, raje bolj suha.
Poganjkov nisem posebej kuhal, vedno sem jih dodal med kakšno prikuho. So zelo blagega okusa, še bolj kot plod sam.
L.p.
Sam sem lani imel čajote v kleti. Ker je bila zima kar mila, je bila tudi klet ne dovolj hladna, nad 10°C. Poganjke sem lomil, ko so bili dolgi 20 in več cm tako, da sem pustil prvi nekje tudi drugi zalistnik. Iz vseh zalistnikov so pognali novi poganjki. Ker je klet temna so bili poganjki popolnoma beli. Zato sem, takoj po novem letu, prestavil plodove v zimski vrt na okno. Nekje do začetka februarja sem poganjke samo krajšal tako, da sem jim ščipal vrhove. Konec februarja pa sem plodove položil na zemljo v 3-5 litrske posode. Zemljo sem samo rahlo navlažil. Dodal sem metrske opore in dalje krajšal in redčil vrhove do sredine aprila, ko sem jih presadil ven. Lonci so bili polni korenin tako, da je zemlja ostala v grudi.
Po moje se lahko čajoto vzdržuje tudi celo zimo v loncu. Potrebno je samo krajšat in redčit poganjke in pustit ravno dovolj listov da preživlja zimo. Pazit je potrebno samo na to, da zemlja ni preveč mokra, raje bolj suha.
Poganjkov nisem posebej kuhal, vedno sem jih dodal med kakšno prikuho. So zelo blagega okusa, še bolj kot plod sam.
L.p.
No, v njegovem primeru, ker ima toliko plodov, najbrž hoče večino pojesti, le nekaj pa pustiti za nadaljnjo vzgojo, mar ne?
In mu je v interesu, da čajote ne odganjajo, ker se tako izčrpa plod, ki je prvenstveno kulinarično zanimiv.
Jaz bi pustila nekaj najlepših plodov za vzgojo, jih tretirala tako, kot je zgoraj napisal Peter, ostalim pa potrgala poganjke in jih porabila v kuhinji.
Kasneje pa vse plodove s potrganimi poganjki dala nekam v temo, da če že odženejo, poženejo njami obeljene krhke poganjke, ki so po moje še sto krat bolj okusni in mehki, kot zeleni
Razmišljam malo bolj na široko, kako bi se dalo čajoto celo porabiti v kuhinji..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
In mu je v interesu, da čajote ne odganjajo, ker se tako izčrpa plod, ki je prvenstveno kulinarično zanimiv.
Jaz bi pustila nekaj najlepših plodov za vzgojo, jih tretirala tako, kot je zgoraj napisal Peter, ostalim pa potrgala poganjke in jih porabila v kuhinji.
Kasneje pa vse plodove s potrganimi poganjki dala nekam v temo, da če že odženejo, poženejo njami obeljene krhke poganjke, ki so po moje še sto krat bolj okusni in mehki, kot zeleni
Razmišljam malo bolj na široko, kako bi se dalo čajoto celo porabiti v kuhinji..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A