Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Volna v vrtnarjenju

Odgovori
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Edina pot do poceni volne je, spoznati kakega ovčarja in jo prevzeti takrat, ko striže. To je enkrat spomladi in nekateri še enkrat jeseni. Preprodajalci si bodo pa razumljivo zaračunali stroške in še nekaj trgovskega dobička. In če omenjeno ceno primerjamo s ceno hlevskega gnoja, niti ni preveč pretirana.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Glede cene, ne vem, ali je visoka ali ne.

Imam pa eno drugo vprašanje za vse, ki ste jo v preteklosti že uporabljali: ali ste opazili med rastjo kakšne težave z rastlinami. Biodinamika namreč uči, da se težave (predvsem z glivicami) povečajo, če zemlji dodajamo ne dovolj kompostirane živalske ostanke. Ker se volna dodaja zemlji takorekoč sveža/nepredelana, se bojim, da bi imela naslednje leto težave z zdravjem rastlin._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Jaz v treh letih uporabe neoprane volne na vrtu nisem opazila težav, ki bi jih povezovala z njo Very Happy_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

brbr, zna biti, da se volna obnaša drugače, kot ostali živalski odpadki (meso, drobovina). Razlika je že v tem, da ima veliko daljši čas razpadanja. Čez par sezon bomo vedeli precej več.
brbr

Kaj jaz vem, pri odpadkih navajajo tudi ovčjo volno, dlako drugih živali,... Vse naj bi dajali na kompost, da dobro preperi in šele nato trosili po zemlji.
Vrjetno se bo treba zateči k preizkušanju - na en del dodati volno, drugod pa ne.. in potem opazovati morebitne razlike._________________naredimo svet lepši
tajana

Odgovor Napisal/-a tajana »

Ovcjo volno uporabljam dve leti. Letos je polovica sadik zelja dobila v jamico dve pesti volne, druga polovica pa ne. Zelje posajeno na volno je bilo bistveno lepse. Tako lepih glav zelja se nisem pridelala. Volno sem na enak nacin uporabila se za papriko, paradiznik in cvetaco. Tudi paprika in vetaca so bile zelo lepe. Paradiznik mi zal letos ni uspel, mislim pa da ni bila kriva volna.
Zdaj v jeseni sem na vecino gred dala plast volne in cez listje.
Del volne sem pred letom in pol nalozila v kompostnik in cez sesekljano koruznico. Letos v jeseni sem ze uporabljala ta kompost za zastirko ene grede kjer sem sejala motovilec. Motovilec je zelo lep in brez plevela._________________CARPE DIEM
brbr

Vsem najlepša hvala za deljenje svojih izkušenj. Zaenkrat sem dala volno v korita s sadikamio zimske solate. Spomladi pa jo uporabim pri drugih rastlinah._________________naredimo svet lepši
bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

Razmišljam, da bi letos v lonce, kjer bodo rastle plodovke, položila eno plast ovčje volne. Pa me zanima, a je že kdo to prakticiral? Kaj bi to doprineslo? Upam na malo večje zadrževanje vode._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

bobolino, jaz imam enake namene in enako upanje Smile
bo že nekaj na tem, če sva vsaj 2 prišle na enako idejo Idea
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

bobolino je napisal/a:
Razmišljam, da bi letos v lonce, kjer bodo rastle plodovke, položila eno plast ovčje volne. Pa me zanima, a je že kdo to prakticiral? Kaj bi to doprineslo? Upam na malo večje zadrževanje vode.
Seveda, prebereš lahko na drugi strani te teme, 24. oktobra lani (povezave ne znam nalepiti). Če povzamem, meni se je v loncih na balkonu dobro obneslo Smile_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Odgovori