Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Paradižnik 2015
Za drugo leto bom ostala samo pri dveh sortah in to črnih in rdečih ,pri črnih seje pokazalo da z malo večjo pozornostjo bi prestal plesen je dosti bolj prilagodil na vremenske pogoje seveda je bila tudi velika napaka da je bil zraven krompir tako da krompir bo imel svojo parcelo no pa tud vsaj tri tedne prej dozori kot rdeči ,rdeči bodo samo deset sadik za moža ,sadik bo do 150 te se nekak še da obladati bom pa brez rastlinjaka nekaj jih bo tudi v večjem loncu za zidom na južni strani .
figula je napisal/a: |
Jaz se bom pa letos igrala s cepljenjem. Takole kot Vrtlarica: https://www.youtube.com/watch?v=Mjw_M6L_g4Q s tem, da bi poskusila združiti 2 enaka paradižnika in pustiti eno steblo na dveh koreninah. ker bom verjetno prvič štorasta kot slon , bom potrebovala veliko sadik, da bom lahko trenirala . |
Zanimivo, Figula! Saj boš predstavila svoj postopek v posebni temi na forumu? Boš res združevala samo po dve enaki rastlini ali boš imela tudi kak par različnih?
No, jaz si pa naslednje leto, če se bo le dalo, ne bom nakopala več dela s paradižniki, kot bo nujno potrebno. Sem ga imela letos preveč.
Lera, ti je Bloody Butcher bolj všeč, kot Stupice? Jaz sem imela včasih oba, pa mi je Stupice malce prej dozorel in zdaj, ko reduciram, sem ostala pri Stupice. Bolj zgodnjega zaenkrat še nisem našla.
MFranc, navaden rastlinjak res ni ne vem kakšna zaščita pred mrazom, tako da jaz sadim vanj le malo prej, kot ven. Tudi v loncih jin ne prenočujem preveč zgodaj, čeprav so dvignjeni od tal. Nekateri, če kdaj zmrzuje, menda prižgejo svečo v rastlinjaku čez noč, drugi ogrevajo s kaloriferjem.
Saj za enega ali dva velika paradižnika ni problem, se ju čez noč prenese v hišo. Večji problem je, kam spraviti ogromno število malih sadik paradižnikov, jajčevcev, paprik, čilijev, če je v rastlinjaku še premrzlo.
Plamenka, najbolj me firbec matra, kaj bi/bo naredil paradižnik z dvema koreninama iste vrste v smislu rasti oz. pridelka in morda tudi boljše odpornosti.
Če mi bo le zneslo, da bi imela istočasno enako veliki rastlini paradižnika in litchi tomato, bom še ta dva povezala. Mislim, da ne bi smelo biti težav, ker sta oba iz iste družine razhudnikov. Razmišljam kombinaciji: paradižnik na solo liči korenino - verjetno večja odpornost in trdnost in paradižnik s svojo in liči korenino . Obratna smer se mi zdi malo brezvezna
Nekaj sadik bom sigurno uničila in bom tako iz "ostankov" združila še različne vrste. Čimveč kombinacij bi moralo biti, da bom lahko primerjala rezultate
upam, da bom imela kaj začetniške sreče
Če mi bo le zneslo, da bi imela istočasno enako veliki rastlini paradižnika in litchi tomato, bom še ta dva povezala. Mislim, da ne bi smelo biti težav, ker sta oba iz iste družine razhudnikov. Razmišljam kombinaciji: paradižnik na solo liči korenino - verjetno večja odpornost in trdnost in paradižnik s svojo in liči korenino . Obratna smer se mi zdi malo brezvezna
Nekaj sadik bom sigurno uničila in bom tako iz "ostankov" združila še različne vrste. Čimveč kombinacij bi moralo biti, da bom lahko primerjala rezultate
upam, da bom imela kaj začetniške sreče
figula je napisal/a: |
Čimveč kombinacij bi moralo biti, da bom lahko primerjala rezultate [/size] |
Hja, ne bo zadosti čim več kombinacij, če hočeš relevantne rezultate, moraš imeti tudi več, raje veliko, vzporednih enakih kombinacij. Da ne bo igra naključja zmagala. Dela ti ne bo zmanjkalo, če se boš tega resno lotila.
Jah, mfranc si kar približno zadel težave pri zgodnji saditvi v rastlinjak. Predvsem v takem neogrevanem. Vendar zadeva ni ravno enaka, kot izven rastlinjaka. V čem so pravzaprav razlike, kot sem jih sam opazil?
Najprej glede nočne temperature v rastlinjaku, katero vsi opazimo in smo malo razočarani:
Ja, nočna temperatura zraka v rastlinjaku je v bistvu enaka kot izven rastlinjaka.
Ko to opazimo smo vsi malo razočarani in si mislimo, no ja proti slani in kislem dežju pa je....
Seveda je, ampak nismo natančno opazovali, prednosti je namreč več. V resnici je zemlja v plastenjaku-rastlinjaku toplejša kot tista zunaj. Vsaj jaz, tudi v najhujši zimi- pomeni v nekaj letih uporabe, še nisem imel zmrznjene zemlje v rastlinjaku. Zunaj pa je pomrznila do vsaj 10cm, ali pa bila prekrita s snegom.
Čez dan, ko vsaj malček sije sonce ali pa je preprosto svetlo se temperatura v rastlinjaku dvigne za par stopinj in je vedno višja, kot temperatura zunaj. Drug element je prepih, ki ne odnese tega zraka v sekundi. Zunaj veter zemljo lahko pozimi pošteno podhladi , tega v rastlinjaku ni.
Kakorkoli, vsa leta imam v rastlinjaku čez zimo solato in radič in ne pomrzne, razen kakšen zunanji list. Tisti, ki sem jih imel poskusno izven pa so brez zaščite v prvem mrazu že kazali posledice in po nekaj dneh mraza zaključili kariero.
Najprej glede nočne temperature v rastlinjaku, katero vsi opazimo in smo malo razočarani:
Ja, nočna temperatura zraka v rastlinjaku je v bistvu enaka kot izven rastlinjaka.
Ko to opazimo smo vsi malo razočarani in si mislimo, no ja proti slani in kislem dežju pa je....
Seveda je, ampak nismo natančno opazovali, prednosti je namreč več. V resnici je zemlja v plastenjaku-rastlinjaku toplejša kot tista zunaj. Vsaj jaz, tudi v najhujši zimi- pomeni v nekaj letih uporabe, še nisem imel zmrznjene zemlje v rastlinjaku. Zunaj pa je pomrznila do vsaj 10cm, ali pa bila prekrita s snegom.
Čez dan, ko vsaj malček sije sonce ali pa je preprosto svetlo se temperatura v rastlinjaku dvigne za par stopinj in je vedno višja, kot temperatura zunaj. Drug element je prepih, ki ne odnese tega zraka v sekundi. Zunaj veter zemljo lahko pozimi pošteno podhladi , tega v rastlinjaku ni.
Kakorkoli, vsa leta imam v rastlinjaku čez zimo solato in radič in ne pomrzne, razen kakšen zunanji list. Tisti, ki sem jih imel poskusno izven pa so brez zaščite v prvem mrazu že kazali posledice in po nekaj dneh mraza zaključili kariero.
Figula, odpri novo temo o cepljenju paradižnika in svojih planih, jaz pa bom ob priliki napisala malo več svojih izkušenj..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Popolnoma se strinjam z Labia.
Sem v bistveno ostrejši zimi doma kot on ,ampak se res obnese in čez dan se toliko segreje da je zemlja topla in ne pomrzne toliko.
Živim na 65o+mnv in imamo sneg včasih še za meseca maja in recimo v januarju ali februarju tudi -17 stopinj ali več.
Seveda so izjeme ko ni mraz in je obdobje ko je bolj mraz.
Letos sem prakticirala,da sem ko se je temperatura spustila pod 5 stopinj in so v rastlinjaku že bili paradižniki svečo dala v glinen lonec in delno pokrila z starim strešnikom(bobrovcem).Ta sistem se je lepo obnesel in vzdrževal temperaturo nad 5 stopinj saj se je tako lonec kot strešnik fino segrel.
Prve paradižnike že leta sejem na novega leta dan.Iz navade,simbolike, v upanju na lepo dolgo toplo poletje.
Konec februarja sejem drugič in v marcu še zadnjo serijo.
Z leti se je to lepo obneslo.
Sort ne bom krčila,mogoče bom celo kakšno dodala.
Vse leta sem imela v rastlinjaku po 2 sadiki iste sorte,v prihodnji sezoni bom to spremenila in sadila 1 sadiko v rastlinjak in 1 ven v posodo.
Nimam velikega vrta ali grede,niti njive ne-ampak v posodah se pardižniki vedno zelo lepo obnesejo in bom tudi letos dodala še kakšno posodo več._________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
Sem v bistveno ostrejši zimi doma kot on ,ampak se res obnese in čez dan se toliko segreje da je zemlja topla in ne pomrzne toliko.
Živim na 65o+mnv in imamo sneg včasih še za meseca maja in recimo v januarju ali februarju tudi -17 stopinj ali več.
Seveda so izjeme ko ni mraz in je obdobje ko je bolj mraz.
Letos sem prakticirala,da sem ko se je temperatura spustila pod 5 stopinj in so v rastlinjaku že bili paradižniki svečo dala v glinen lonec in delno pokrila z starim strešnikom(bobrovcem).Ta sistem se je lepo obnesel in vzdrževal temperaturo nad 5 stopinj saj se je tako lonec kot strešnik fino segrel.
Prve paradižnike že leta sejem na novega leta dan.Iz navade,simbolike, v upanju na lepo dolgo toplo poletje.
Konec februarja sejem drugič in v marcu še zadnjo serijo.
Z leti se je to lepo obneslo.
Sort ne bom krčila,mogoče bom celo kakšno dodala.
Vse leta sem imela v rastlinjaku po 2 sadiki iste sorte,v prihodnji sezoni bom to spremenila in sadila 1 sadiko v rastlinjak in 1 ven v posodo.
Nimam velikega vrta ali grede,niti njive ne-ampak v posodah se pardižniki vedno zelo lepo obnesejo in bom tudi letos dodala še kakšno posodo več._________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
Debato glede razlik v temperaturi znotraj in zunaj rastlinjakov sem citirala SEMLE, da bo bolj na očeh in ne bo zamorila paradižnikov . Originale puščam tukaj, da tema ne bo okrnjena (in v izogib možnim zameram )