Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kaki, zlato jabolko - Diospyros kaki

Odgovori
battagelli

Odgovor Napisal/-a battagelli »

Če prav razumem bi lahko to probal zaščititi z kakšnim pripravkom kot uporabljajo ekološki kmetje naprimer pri škrlupu jabolk.
Mogoče bi pomagala tudi apnenožveplena brozga.
Samo nevem kedaj bi bil najboljši čas za uporabo brozge.

Babaco ko omenjaš kostanje.Izgleda,da so v Italiji sanirali šiškarico.
Probal sem kupiti okrog 100 sadik pa je vse prodano bilo že septembra.
Pri drevesničarjih kjer stane sadika okrog 12 evrov.
Pri nas pa čakmo z naselitvijo osice ,da se kostanji vsi posušijo._________________Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno.
dafo

Odgovor Napisal/-a dafo »

Zdravo. No, babaco tako mimo vsega nisem pisal, če se da kaj sklepati iz tega kar je napisano (ker menim, da se da), potem si lahko s tem tudi pomagamo, res pa je, da cele študije ne nameravam prevajati. Malce dlje smo že kot na točki, da o teh kolobarjih ne vemo ničesar, za malce več bo potrebno več kot to, da se sprijaznemo, da o tem ne vemo ničesar. Je pa pomembno dejstvo tudi to, da določene rastline izhajajo iz njim ljubih pogojev, kaj smo pripravljeni za te pogoje žrtvovati mi, ki jih radi gojimo v naši klimi je pa drugo vprašanje.
babaco

Odgovor Napisal/-a babaco »

Dafo, hvala za trud, se čisto strijnam s tabo, mene, pa najbrž še koga zanima, kaj točno povzroča kolobarje in črne lise na kakiju.
Jaz lahko le ugibam, saj med fiziološke motnje spada marsikaj, Nepravilna oskrba s hranili, vodo, pa nizke poletne nočne in dnevne temperature,..črni lise pa najbrž tudi glivična oboljenja- ugibam.
vinkoz

Odgovor Napisal/-a vinkoz »

In tako izgleda oprašeni kaki TIPO pri meni, vsi plodovi. Izgled pa. Je razvidno. Drugi fot pa je opraševalna sorta, ki je botrovala oprašitvi (Tipa), plodovi pa konkretni tudi izgled, se pa morajo umediti.No, tudi meni ni jasno glede tistih črnih krogov. Sledi o prisotni SADNI VINSKI MUŠICI ni bilo,za lansko leto pa sem prepričan o njeni prisotnosti.Za opazovanje sem pustil na obeh lokacijah po caa 20 plodov na dveh drevesih, da vidimo, kako deluje umeditev v primerjavi z kakiji v zaboju, obranim pred tremi tedni na spodnjem fot.
lp.Vinkoz

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Tule pišejo, da zrele kakije lahko tudi zamrznemo za nekaj časa.

Sadež lahko tudi zamrznemo. Pred tem ga grobo zmešamo z mešalnikom ali pretlačimo, dodamo nekaj kapljic limone in z vsebino napolnimo vrečke ali plastične posode. Zamrznjen kaki je treba porabiti v šestih mesecih, torej nekako do poletja.
sreco

Odgovor Napisal/-a sreco »

Kakije mi že leta zmrzujemo. Popolnoma zrele tipote. Brez kakršnih koli dodatkov. Samo zmiksamo jih s paličnim mešalnikom do homogene mase. Hranimo jih v plastičnih posodah. Odtajamo jih na sobni temperaturi ali hladilniku. Če se odtajanim doda malo sladke smetane, so prava sladica. Zdržijo do jeseni, brez, da bi kvaliteta padla.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Srečo, hvala za podatek iz prve roke. Prav pride , ko se naenkrat umedi več kakijev, kot bi jih želeli sproti pojesti.
zoyba

Odgovor Napisal/-a zoyba »

Vprašanje za poznavalce kakijev.
Na Krasu (Štorje) bi nasadil približno trideset kakijev. Mi lahko priporočite sorte. ki bi tam uspevale. Sorta Tipo tam že rast. Ostanem samo pri njej ali poskusim še kaj drugega? Kaj pa še kakšne druge sadne vrste (hruške, marelice, fige....) ?
Pa hvala za koristne nasvete!
Lp_________________Robert
zoyba

Odgovor Napisal/-a zoyba »

Še vedno upam na kakšen koristen nasvet, da mi sezona jesenskega sajenja na pobegne Confused Kako pa kaj Kakiji in divjad?_________________Robert
battagelli

Odgovor Napisal/-a battagelli »

Dejansko lahko v Štorjah sadiš prav vse sadne vrste,tudi fige.
Urediti si moraš le namakanje.
Brez dobrega namakanja,jaz nebi sadil ničesar._________________Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno.
Odgovori