Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Čili 2015
Nekaj ste že v "lanski" temi govorili na veliko o lučkah za čilije ipd. Pa me samo zanima (da ne bom mokre vode odkrival), a lahko enostavno kupim neko nepožrešno in blago lučko v trgovini in uporabljam za svetlobo pri vzgoji čilijev, al je tu znanost pač na višjem nivoju?
Sprašujem, ker razmišljam da bi v prostoru v en kot nabasal nekaj semen, pa videl kko uspevajo v primerjavi z naravno svetlobo. Govorim o površini cca 60 x 60 cm.
Je tu kaka preprosta rešitev brez kompliciranja?
Sprašujem, ker razmišljam da bi v prostoru v en kot nabasal nekaj semen, pa videl kko uspevajo v primerjavi z naravno svetlobo. Govorim o površini cca 60 x 60 cm.
Je tu kaka preprosta rešitev brez kompliciranja?
Zelenc je napisal/a: |
Nekaj ste že v "lanski" temi govorili na veliko o lučkah za čilije ipd. Pa me samo zanima (da ne bom mokre vode odkrival), a lahko enostavno kupim neko nepožrešno in blago lučko v trgovini in uporabljam za svetlobo pri vzgoji čilijev, al je tu znanost pač na višjem nivoju? Sprašujem, ker razmišljam da bi v prostoru v en kot nabasal nekaj semen, pa videl kko uspevajo v primerjavi z naravno svetlobo. Govorim o površini cca 60 x 60 cm. Je tu kaka preprosta rešitev brez kompliciranja? |
Tule si najprej preberi:
http://forum.gartlc.si/viewtopic.php?p=59279#59279
Moj seznam za naslednjo sezono:
Jalapeno
Jalapeno TAM
Jalapeno Conchos
Queen Laury
Peter Pepper Red
Rocotillo
Trinidad Scorpion Moruga Yellow
Pimenta da Neyde
Bishops Crown
Ancho Poblano
Fresno Supreme
Cascabella
Cubanelle Sweet
Black Habanero
Naga Viper
Billy Goat
Habanero red
Pimiento de Padron
Kaj samo z kreditno kartico se da plačat na Semillas, oz. da nekako nakažem preko banke?
Jalapeno
Jalapeno TAM
Jalapeno Conchos
Queen Laury
Peter Pepper Red
Rocotillo
Trinidad Scorpion Moruga Yellow
Pimenta da Neyde
Bishops Crown
Ancho Poblano
Fresno Supreme
Cascabella
Cubanelle Sweet
Black Habanero
Naga Viper
Billy Goat
Habanero red
Pimiento de Padron
Kaj samo z kreditno kartico se da plačat na Semillas, oz. da nekako nakažem preko banke?
Če se ne motim se samo z kreditno da naložiti denar na Paypal. Vem da je to tudi možnost: http://www.abanka.si/kartice/debetna-kartica-visa-electron. Bolše alternative kot da nekoga prosim da mi nakaže denar na Paypal ali pa plača z svojim Paypal računom še nisem najdu._________________LP seba993
Objavljeno: 06 Dec 2014 19:08
Sonce je pa res prava božja mana za čilije , te dni so jalapeni oživeli in so sedaj že kar precej večji kot na zgornji sliki izpred dveh mesecev.
Kot sem omenil, jih še vedno ne bom dodatno forsiral (lučkal, grel), ostanejo na terasi. Kaj že lahko rečem; kar precej dolgo obdobje temperatur med 6 in 8 °C so kar dobro prenesli, bolj kot stari čiliji, obremenjeni s plodovi in načeti od muk v letošnji sezoni.
Moram pa jih v kratkem presaditi v večje lončke, iz dveh slik se lepo vidi vpliv večjega lončka na rast. V manjših, črnih lončkih so jalapeno Kalia, v večjih pa Jalapeno TAM. Slednji so bili sejani kar precej pozneje, in sem jih že v štartu razsadil v večje lončke.
Na zgornji sliki so TAM še vidno manjši, sedaj so že začeli prehitevati starejše sadike.
LP_________________mfrancNazadnje urejal/a mfranc 20 Dec 2014 20:42; skupaj popravljeno 1 krat
mfranc je napisal/a: |
Jalapeno, ki sem jih sejal poleti, so sedaj na zaprti terasi, kjer je zadnje tedne dnevna temperatura med 6 in 10 °C. So dobesedno v komi, od tule http://shrani.si/f/l/V7/2YcaYwOB/0281.jpg slika je iz 18. oktobra so zrastli nekaj centimetov, pa še to jasno pred meseci, ko je bilo nekaj sonca. Ko so se začeli ti oblačni dnevi (tedni ) se nisem sekiral; takrat so že nastavili drobne cvetne popke in nisem želel, da Jalapeni začno cveteti - tako so popki še vedno v velikosti prosa . Jih imam na opazovanju, listi so zdravi, tudi kak klični list je še gor in jih bom verjetno še cel december pustil na miru. Če pride vmes kak sončen dan, se tudi ne bom sekiral . Isto januarja, v februarju pa že računam na več sonca; če ga ne bo, jalapenčke podtaknem k kakšni lučki . |
Sonce je pa res prava božja mana za čilije , te dni so jalapeni oživeli in so sedaj že kar precej večji kot na zgornji sliki izpred dveh mesecev.
Kot sem omenil, jih še vedno ne bom dodatno forsiral (lučkal, grel), ostanejo na terasi. Kaj že lahko rečem; kar precej dolgo obdobje temperatur med 6 in 8 °C so kar dobro prenesli, bolj kot stari čiliji, obremenjeni s plodovi in načeti od muk v letošnji sezoni.
Moram pa jih v kratkem presaditi v večje lončke, iz dveh slik se lepo vidi vpliv večjega lončka na rast. V manjših, črnih lončkih so jalapeno Kalia, v večjih pa Jalapeno TAM. Slednji so bili sejani kar precej pozneje, in sem jih že v štartu razsadil v večje lončke.
Na zgornji sliki so TAM še vidno manjši, sedaj so že začeli prehitevati starejše sadike.
LP_________________mfrancNazadnje urejal/a mfranc 20 Dec 2014 20:42; skupaj popravljeno 1 krat