Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Čili 2015
Padavica sadik, nerazkužen substrat, glivica..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Namakate semena pred sajenjem?Jaz jih do sedaj nisem nikoli,bi pa poizkusil.Po svetu to počnejo različno.Nekateri namakajo od 6-12 ur,drugi od 12-24,eni v toplo vodo,drugi hladno deževnico,zeleni čaj,črni čaj,pravo kavo,zeleni čaj z dodatkom peroksida...Kakšne izkušnje?Je kdo primerjal čas kaljenja namočenih semen s časom ne namočenih?_________________Vasja
Jaz semena čilijev in paprik jih ponavadi namočim, kar v hladno vodo iz pipe. Za razne čaje in podobno še nisem slišala. Imam občutek, da potem bolj zanesljivo skalijo. Kdaj skalijo, ne primerjam. Lani sem na lončke, v katerih so bila posejana semena, dala polivinil vrečke, lončke pa na izolirano okensko polico nad radiator, čez pa Alu folijo, da so bili na toplem in so skalili zelo hitro.
Kdaj boste sejali čilije? Jih je kdo že? Jaz jih bom najbrž sredi januarja.
Kdaj boste sejali čilije? Jih je kdo že? Jaz jih bom najbrž sredi januarja.
vasja je napisal/a: |
Po svetu to počnejo različno.Nekateri namakajo od 6-12 ur , drugi od 12-24 ,eni v toplo vodo ,drugi hladno deževnico ,zeleni čaj ,črni čaj ,pravo kavo ,zeleni čaj z dodatkom peroksida... Kakšne izkušnje?Je kdo primerjal čas kaljenja namočenih semen s časom ne namočenih? |
Vasja, lep nabor vrtnarske inovativnosti; samo da tega ne počnejo vrtnarji
"Warum einfach, wenn es kompliziert auch geht …"
Nazadnje, letos nekje poleti, sem semena Jalapena dal klasično v lonček z dobrim humusom (niti substrat za kaljenje ni bil), lonček postavil na vrh visoke omare, čisto pri stropu. Po spominu, nekje 25 °C je bilo in semena so skalila v petih, šestih dnevih, 100%.
Torej sem dal semenu čilija nekje spodnjo mejo optimalne kalilne toplote, kar je verjetno eden zelo pomembnih pogojev, bolj kot superduper, delux mešanice, da ne govorim o ostalih "trikih" .
Možno pa, da bi o kakšnem namakanju razmišljal pri zelooo starih semenih ..
LP_________________mfranc