Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2015

Odgovori
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Mislim, da so prvi 2 leti dokaj kaljiva, kasneje pa precej manj.
papasmrk

Odgovor Napisal/-a papasmrk »

Moji čiliji so že pokukali na plano, Bhut Jolokia je skalila v 6 dneh kar je rekordno hitro. Malce sem se uštel, mislil sem da bodo pokukali sredi januarja (prejšnje leto sem na Jolokio čakal 4 tedne) pa očitno pohiteli.

lp
Zelenc

Odgovor Napisal/-a Zelenc »

Jest ponavadi kalim vsako seme v svojem lončku. Vprašanje za vas, ki kalite skupinsko: kako jih pikirate? Vzamete ven iz zemlje, očistite, ...? Je bolje kaliti skupinsko ali posamezno?

Moji kalilčki so že pognali, visoki so malenkost več kot na zgornji sliki. Kaljivost 50%, uporabil sem neko substral zemljo (Merkur) in par zrnc organskega gnojila.
pajo

Odgovor Napisal/-a pajo »

Uporabljam samo Asef, ki se je izkazala dobro tudi kasneje za pikiranje. Sedaj dal na mokro vato edina 2 semena Fatalii Gouermed Jigsaw. Sedaj bosta na toplem do 5. januarja ko gresta v zemljo._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
vasja

Odgovor Napisal/-a vasja »

Tudi jaz Asef!Pajo,si jima zaželel srečno rojstvo?_________________Vasja
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

pajo, vsi držimo pesti za tvoji "fatalki" molitev Smile
pajo

Odgovor Napisal/-a pajo »

vasja je napisal/a:
Tudi jaz Asef!Pajo,si jima zaželel srečno rojstvo?

Ja sem. Sedaj pa superge na nogo sicer je -13 pa ni panike._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Spiridon

Odgovor Napisal/-a Spiridon »

@Zelenc, če boste sejali skupinsko, potem pri presajanju posamezno sadiko previdno izkopljite s kakšnim koničastim predmetom tako,
da ohranite koreninsko grudo (nič čistiti!).

Sejanje skupinsko ali vsako seme v svoj lonček - kaj je bolje? Po mojih izkušnjah je vseena figa.
Vse je odvisno od tega koliko časa nameravate posvetiti sejančkom, koliko semen imate, koliko prostora...

LP
Zelenc

Odgovor Napisal/-a Zelenc »

Mnja, sej bom kar ločeno kalil. S tem najmanj tvegam poškodbe koreninskega dela, poleg tega pa je en šok za rastlino manj...
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Sicer lahko demokratično seješ kot ti paše, lahko ti le svetujem iz prakse.

Prvo, poškodovanja korenin se nimaš kaj bati, če si le povprečno (pri)ročen Wink . Sustrati so tako rahli, da brez težav rešiš 99,99% korenin; lahko sejančke izdolbeš s kakšno malo žličko, lopatico, itd., lahko manjšo sejalno posodo previdno obrneš na glavo in ti v rokah ostane kompletna gruda s sejančki.

Obstoji močna šola, da presajanje koristi rastlinam!, sam vedno odščipnem tisto dolgo korenino, ki se ponavadi pojavi pri plodovkah.

Drugo, praksa je, da se ta, bolj drobna semena sejejo skupaj, v eni posodi, sam bi ev. naredil izjemo pri nekaj zelo starih in dragocenih semenih, ki bi jim privoščil predhodno namakanje.
Ponavadi ločeno sejemo večja semena plodovk, recimo kumare, bučke, pa semena stročnic; tem semenom je skupno tudi to, da se rastline nerade presajajo. Občasno dam po eno seme v lonček pri npr. kumarah, pa še tu večinoma vržem v lonček tri semena, in potem rastlinico, ki je najslabše rasti vržem ven.

To je tudi prednost pri skupnem sejanju paprik, čilijev, paradižnikov - odvisno od kvalitete semena in pogojev, ki smo jih mi "organizirali" Rolling Eyes , je lahko skalilo in naredilo zdrave, močne sejančke samo polovica semena. Ostalo je škart, ki ga pri prvem presajanju, prepikiranju izvržemo.

Primerjalno (upam, da tega ne boš doživel Wink ), se boš mučil s kupom lončkov, iz katerih ne bo nič zrastlo.

LP_________________mfranc
Odgovori