Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Oljka - Olea

Odgovori
crtj-admin
Site Admin

Oljka - Olea

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Oljka - Olea
gun

Odgovor Napisal/-a gun »

Imamo tukaj tudi kakšnega oljkarja?
Zanima me par osnovnih pravil rezanja oziroma obrezovanja.
forest727

Odgovor Napisal/-a forest727 »

gun je napisal/a:
Imamo tukaj tudi kakšnega oljkarja?
Zanima me par osnovnih pravil rezanja oziroma obrezovanja.

Povej kaj te muči, pa bomo probali odgovoriti.. Smile
gun

Odgovor Napisal/-a gun »

No stvar je sledeča. Zadnje veje se precej nagibajo v notranjost krošnje, ki po pravilu bi morala biti čista oziroma sončna sredina.

Zanima me kako se spodrezuje ali nevem kako se praviloma reče da grejo veje v vse strani in bol proti tlom kot pa v zrak.

Ter katere veje se reže in katere ne da bo drugo leto rastlo naprej.
tinko

Odgovor Napisal/-a tinko »

Oljke sem že obrezoval, znal bi ti pokazati, sem pa slab govorec. Pri oljkah je navadno kotlasta oblika vzgoje. Če imaš mlade rastline, jih tako vzgajaš od malega. Staro rastlino je težje preoblikovati. Katere veje bodo šle ven je težko svetovati preko foruma. Pokončne bohotivke izrezujemo, ostale veje prikrajšujemo in redčimo, da so dovolj presvetljene. Kljub moji dolgoletni praksi, še vedno malo pogooglam. Nabavil sem si tudi knjigo "Rez sadnih rastlin" pri založbi "Kmečki glas". Za ceno ene sadne sadike, je kar nazoren prikaz obrezovanja sadnih rastlin, od grmovnic do sadnih dreves.
Posamezna poglavja pa so nekoliko preobširna, da bi jih lahko citiral v celoti.
forest727

Odgovor Napisal/-a forest727 »

oprosti za pozen odgovor, sem spregledal..

Tako kot ti je že tinko povedal.. Smile Kej več pa ti težko povem ob teh informacijah, ki jih imam na voljo.. Smile
franci

Odgovor Napisal/-a franci »

Čeprav sem popolnoma nov na tem forumu sem si drznil svetovati. Sam imam tudi nekaj oljk, ki jih od lanskega leta obrezujem sam. So stare osem let in dosedaj mi jih je obrezoval prijatelj, ki ima kar precej oljk in izkušenj. Ker pa imam oljke za svoje veselje in mi ni količina pridelanega olja prvenstvena, sem se lansko leto lotil obrezovanja sam. Mislim, da je nejbolje, da se učiš, seveda ob nasvetih, kar sam. Veliko se nasvetov se najde tudi na Youtubu in tule je eden izmed mnogih nasvetov:
https://www.youtube.com/watch?v=ajHQcNFtgq0

Sam tudi prebiram hrvaški oljčni forum in se počasi učim:
http://7maslina.net/Forum/tabid/57/Default.aspx
LP Franci
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Bravo Franci,na pravi poti si.
gun

Odgovor Napisal/-a gun »

Sadil sem dve leti stare olke sedaj so tri.
Vendar pravijo da se nekje v višini kolena poreže vse veje in počaka še leto dve da se malo razraste in potem se jo začne vzgajati
Je to res?

Kdaj začnete vi z prvim rezom na mladih sadikah?
"Rez sadnih rastlin" to si bom absolutno nabavil če pravite da je dobro razložljiv priročnik.

Lep pozdrav.
Odgovori