Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Čili 2015
Pozdravljeni!
Letos je moja druga sezona vzgoje čilijev, in prva kar se tiče sejanja, tako da sem malce v skrbeh. Nimam namreč najbolj primernega in konstantnega ogrevanja - centralna laufa samo čez dan, ponoči pa je izklopljena. Propagatorji so žal predragi.
V mini rastlinjaku so sedaj same chinense vrste:
-Habanero orange
-habanero red
-habanero yellow
-chocolate habanero
-habanero black
-moruga scorpion yellow
-scotch bonnet yellow (seme vzeto iz kupljenega ploda lani v Lidlu, ko so imeli nek paket čilijev. Plod je bil lep, a precej brez okusa, a vsi poznamo ogromne razlike v okusu med kupljeno in doma pridelano zelenjavo:))
-bhut jolokia (starejša semena. Lansko poletji mi iz enakih ni vzklilo niti eno seme, tako da letos ne pričakujem ničesar)
Iz nizozemske pa so pravkar na poti še: Habanero lantern, 7 pot douglah in Madam Jeanette.
Zdaj pa naporno čakanje in upanje na najboljše....
Letos je moja druga sezona vzgoje čilijev, in prva kar se tiče sejanja, tako da sem malce v skrbeh. Nimam namreč najbolj primernega in konstantnega ogrevanja - centralna laufa samo čez dan, ponoči pa je izklopljena. Propagatorji so žal predragi.
V mini rastlinjaku so sedaj same chinense vrste:
-Habanero orange
-habanero red
-habanero yellow
-chocolate habanero
-habanero black
-moruga scorpion yellow
-scotch bonnet yellow (seme vzeto iz kupljenega ploda lani v Lidlu, ko so imeli nek paket čilijev. Plod je bil lep, a precej brez okusa, a vsi poznamo ogromne razlike v okusu med kupljeno in doma pridelano zelenjavo:))
-bhut jolokia (starejša semena. Lansko poletji mi iz enakih ni vzklilo niti eno seme, tako da letos ne pričakujem ničesar)
Iz nizozemske pa so pravkar na poti še: Habanero lantern, 7 pot douglah in Madam Jeanette.
Zdaj pa naporno čakanje in upanje na najboljše....
Pozdravljen, Majro. Propagatorji niso nujno dragi!, tule
http://www.pflanzen-exoten.de/heated-propagator-p-38.html?language=en
Ga dobiš relativno poceni; ali pa vzameš pri njih samo mat, pri nas pa tak mini rastlinjak. Tak mat (ceno pošiljanja smo si razdeli ) je izgleda preverjen, da mu temperatura v mini rastlinjaku ostane pri 28°-31°, kar je za čilije skoraj idealno! Mislim, da je nekje Spiridon dal svoje, izmerjene podatke.
Pozneje si lahko nabaviš še termostat.
Če pa ne varčujete preveč s temperaturo v prostorih, bi ti prostor z cca 20 - 22 °C že čisto odgovarjal. Če daš semena kaliti čisto pod strop, tam je nekaj stopinj več, 25° pa je že zadostna temperatura.
Tudi se ne sekiraj za celodneno 24 urno visoko temperaturo; sam bom tudi šele letos uporabil propagator cel dan, doslej sem tudi uporabljal sisteme z manj kot 24 ur optimalne temperature .
LP_________________mfranc
http://www.pflanzen-exoten.de/heated-propagator-p-38.html?language=en
Ga dobiš relativno poceni; ali pa vzameš pri njih samo mat, pri nas pa tak mini rastlinjak. Tak mat (ceno pošiljanja smo si razdeli ) je izgleda preverjen, da mu temperatura v mini rastlinjaku ostane pri 28°-31°, kar je za čilije skoraj idealno! Mislim, da je nekje Spiridon dal svoje, izmerjene podatke.
Pozneje si lahko nabaviš še termostat.
Če pa ne varčujete preveč s temperaturo v prostorih, bi ti prostor z cca 20 - 22 °C že čisto odgovarjal. Če daš semena kaliti čisto pod strop, tam je nekaj stopinj več, 25° pa je že zadostna temperatura.
Tudi se ne sekiraj za celodneno 24 urno visoko temperaturo; sam bom tudi šele letos uporabil propagator cel dan, doslej sem tudi uporabljal sisteme z manj kot 24 ur optimalne temperature .
LP_________________mfranc
Čili v olju, malo testiranja
http://forum.gartlc.si/gartlc-post-60476.html#60476_________________mfranc
http://forum.gartlc.si/gartlc-post-60476.html#60476_________________mfranc
mfranc je napisal/a: |
Čili v olju, malo testiranja http://forum.gartlc.si/gartlc-post-60476.html#60476 |
Letos sem jih posušil - ne po naravni poti. Od avgusta v oljčnem olju. Mešanica različnih. Hudičevo dobro žge. Se mi zdi, da vsakič ko jih jem so hujši._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
mfranc in nxyz hvala! Sem prebral temo ravno včeraj. A zaenkrat, oz. vsaj za letos, bom ostal pri klasiki, tako kot to delamo vsako leto s paradižniki - mini rastlinjak, a brez vgrajenega ogrevanja. Trenutno so v neposredni bližini radiatorja in mislim da jim je kar dobro - na stenah plastičnega pokrova je namreč kondenz. Če bodo rezultati slabi, potem bom zagotovo kupil propagator (v ekstremnem primeru morda že letos, saj je še za reševalne akcije dovolj ćasa). Sicer pa vem da preveč kompliciram in da bodo prej ali slej vzklile vse sorte
Zdravo! Jaz imam moje obesene v kalilnih vreckah kar na klimi. Ponoci tudi ne kurimo. Visijo skoraj pri stropu. Tudi lani sem na ta nacin kalila cilije, paprike in jajcevce. Vse je uspelo.
Bi vas pa prosila, ce ima kdo kaksno seme cilija, ki cveti vijolicno in tudi plod ima vijolicen.
Jaz cilija namrec ne morem jesti. Sem zelo obcutljiva na pekoco hrano. Zelo rada pa jih opazujem in jih obozujem kako lepo rastejo.
Plodove pa razdelim. Hvala in lep pozdrav!
Bi vas pa prosila, ce ima kdo kaksno seme cilija, ki cveti vijolicno in tudi plod ima vijolicen.
Jaz cilija namrec ne morem jesti. Sem zelo obcutljiva na pekoco hrano. Zelo rada pa jih opazujem in jih obozujem kako lepo rastejo.
Plodove pa razdelim. Hvala in lep pozdrav!
mbfranc, tole z oljem bo potrebno poskusiti letos. Če pride ven tako dobra stvar kot pri posušenem paradižniku v olju, zna bit to nekaj najokusnejšega! Ima definitivno potencial.
Venus: Tukaj piše sledeče: Capsicum pubescens chillies have purple flowers and the fruit have black seeds.
No, danes zjutraj pogledam v rastlinjak, ter zalijem zemljo in na moje presenečenje zagledam prvi kalček. Zdaj sta že celo dva. Katera sorta? Moruga scorpion yellow, in to v samo petih dneh! Zelo nepričakovano za tale superhot. Sem bil prepričan da bo med zadnjimi.
Venus: Tukaj piše sledeče: Capsicum pubescens chillies have purple flowers and the fruit have black seeds.
No, danes zjutraj pogledam v rastlinjak, ter zalijem zemljo in na moje presenečenje zagledam prvi kalček. Zdaj sta že celo dva. Katera sorta? Moruga scorpion yellow, in to v samo petih dneh! Zelo nepričakovano za tale superhot. Sem bil prepričan da bo med zadnjimi.