Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Čili 2015
Kaljeno 06.12.2014:
Kaljeno 04.01.2015:
Decembrski primerki mi presenetljivo hitro uspevajo, januarski (kaljeni pred 6 dnevi) pa so do sedaj prilezli ven v 50%... Zanimivo, prav vsi primerku Habanera so bili zunaj v 4 dneh... Nisem pričakoval...
(na slikah so izbrančki, kalim trenutno okoli 50 semen...)
Kaljeno 04.01.2015:
Decembrski primerki mi presenetljivo hitro uspevajo, januarski (kaljeni pred 6 dnevi) pa so do sedaj prilezli ven v 50%... Zanimivo, prav vsi primerku Habanera so bili zunaj v 4 dneh... Nisem pričakoval...
(na slikah so izbrančki, kalim trenutno okoli 50 semen...)
@Spiridon - prosim, ne me vikat
Sicer pa gre za Moruge, Lemone, Habanere in Indan čilije. Kaljeni direkt v lončke, ki so videni na sliki, uporabljena zemlja Substral za kaljenje. Kaljeno prvo decembrsko luno (06.01.2014), pokrito s folijo za živila, zmerno zalivano in to je to. Uspešnost kaljivosti je malo manj kot 50%. Kalil sem zgolj iz firbca, saj december velja za morda preuranjen termin, a moja praksa to trditev očitno ovrže...
Lokacija: strešno okno, južna stran, temperatura čez dan okoli 23, ponoči okoli 20 stopinj.
V teh lončkih jih nameravam imeti do višine cca 10cm, potem pa jih bom presajal. Kam, kako in v kaj, pa še nimam pojma.
PS: Vsi primerki decembrske serije so iz Pajotovih semen (Pajo, hvala ).
Sicer pa gre za Moruge, Lemone, Habanere in Indan čilije. Kaljeni direkt v lončke, ki so videni na sliki, uporabljena zemlja Substral za kaljenje. Kaljeno prvo decembrsko luno (06.01.2014), pokrito s folijo za živila, zmerno zalivano in to je to. Uspešnost kaljivosti je malo manj kot 50%. Kalil sem zgolj iz firbca, saj december velja za morda preuranjen termin, a moja praksa to trditev očitno ovrže...
Lokacija: strešno okno, južna stran, temperatura čez dan okoli 23, ponoči okoli 20 stopinj.
V teh lončkih jih nameravam imeti do višine cca 10cm, potem pa jih bom presajal. Kam, kako in v kaj, pa še nimam pojma.
PS: Vsi primerki decembrske serije so iz Pajotovih semen (Pajo, hvala ).
Zelenc je napisal/a: |
saj december velja za morda preuranjen termin, a moja praksa to trditev očitno ovrže... |
Zelenc, brez zamere, trditve boš ovrgel, ko boš proporcionalno zgodnji setvi tudi pridelek obiral, recimo debela dva meseca prej .... .
To pa pomeni, da moraš sadike pedenati na toplem še vse mesece do zorenja, recimo pri tebi januarja, februarja, marca, pa nekje v aprilu obiranje. In seveda, če imaš pogoje za nadaljevanje v takem tempu, se bom veselil s tabo tvojega zgodnjega pridelka .
Tisti, ki nimamo pogojev za notranjo kompletno vzgojo, ampak samo za predvzgojo, pač štartamo tako, da lepe sadike, recimo že cvetoče, pripravimo do nekje maja, ko lahko sadike postavimo ven, na sonček .
Drugače pa, zelo lepe, zdrave sadike!
LP_________________mfranc
Jest sem pri količinah precej skromen, saj zadeve gojim le za svoje potrebe in za lasten užitek. Predvsem mi ustrezajo Jalapeno in Habanero, za povrh pa z veseljem zmeljem suho ekstremno robo, saj mi izredno močan okus zelo paše in ga uporabljam za "popopranje" jedi...
Sicer imam željo nekoč vzgojiti kak lep bonsai. V ta namen prezimujem Habanerov dvojček (lanski minimalističen primerek dveh semen skupaj), letos pa bom poizkusil tudi s semeni tvojega lanskega Indian čilija. Če bo kaj uspelo bom vesel, če pa ne, bom pa vsaj nekaj novih izkušenj pridobil.
Poleg tega tudi prezimujem nekaj drugih primerkov, Habanero Carolina in Jolokia (seme Pipp 2014). Zaenkrat kaže da bodo zimsko spanje lepo preživeli, med tem ko so nekateri drugi primerki žal šli v večna lovišča...
Aja, en tvoj grm čilija, za katerega se ne spomniš imena, pa je kar priden in mi lepo pančka na stopnišču (cca 12 - 15 stopinj).
Sicer imam željo nekoč vzgojiti kak lep bonsai. V ta namen prezimujem Habanerov dvojček (lanski minimalističen primerek dveh semen skupaj), letos pa bom poizkusil tudi s semeni tvojega lanskega Indian čilija. Če bo kaj uspelo bom vesel, če pa ne, bom pa vsaj nekaj novih izkušenj pridobil.
Poleg tega tudi prezimujem nekaj drugih primerkov, Habanero Carolina in Jolokia (seme Pipp 2014). Zaenkrat kaže da bodo zimsko spanje lepo preživeli, med tem ko so nekateri drugi primerki žal šli v večna lovišča...
Aja, en tvoj grm čilija, za katerega se ne spomniš imena, pa je kar priden in mi lepo pančka na stopnišču (cca 12 - 15 stopinj).
@mfranc
Ja, to razumem in nič ne zamerim. Saj pravim - poizkusil sem kako se semena obnašajo ob Decembrski kalitvi in zaenkrat se mi fino zdi, ker so primerki lepi in zdravi. Kaj pa bo v prihodnje, pa ne vem.
Sem pač začetnik in se bolj kot ne učim iz nasvetov foruma in lastne volje do čilijev.
Seveda, pohvala pa vedno dobro dene. Vsakomur Hvala.
Ja, to razumem in nič ne zamerim. Saj pravim - poizkusil sem kako se semena obnašajo ob Decembrski kalitvi in zaenkrat se mi fino zdi, ker so primerki lepi in zdravi. Kaj pa bo v prihodnje, pa ne vem.
Sem pač začetnik in se bolj kot ne učim iz nasvetov foruma in lastne volje do čilijev.
Seveda, pohvala pa vedno dobro dene. Vsakomur Hvala.