Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2015

Odgovori
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Majro je napisal/a:
No, danes zjutraj pogledam v rastlinjak, ter zalijem zemljo in na moje presenečenje zagledam prvi kalček. Zdaj sta že celo dva. Katera sorta? Moruga scorpion yellow, in to v samo petih dneh! Zelo nepričakovano za tale superhot. Sem bil prepričan da bo med zadnjimi.

Zelenc je napisal/a:
Decembrski primerki mi presenetljivo hitro uspevajo, januarski (kaljeni pred 6 dnevi) pa so do sedaj prilezli ven v 50%... Zanimivo, prav vsi primerku Habanera so bili zunaj v 4 dneh... Nisem pričakoval...

Lepa iztočnica, da nehamo fantazirati o sortah (predvsem tistih HOT-HOT Cool ), ki naj bi rabile en mesec, ali več do vznika. Samo primerno toploto rabijo.

Po mojih izkušnjah so možne nekaj dnevne razlike pri posameznih sortah, ne pa nekaj tedenske.

LP

P.S. ste me "razkurili" Cool , da moram tudi vreči nekaj semen v zemljo Wink . Za dva, tri grmičke bom našel vsaj približno ustrezne pogoje._________________mfranc
Špela

Odgovor Napisal/-a Špela »

Venus bi ti bil morda všeč čili Aurora? Jaz ga imam kot balkonskega in mi je strašansko všeč Smile
marmel

Odgovor Napisal/-a marmel »

Jaz sem tudi včeraj opazil prvi "kalček", in sicer prvi je na svet pokukal Habanero Orange Plum, ki sem ga sam shranil iz lanskega ploda. Prehitel je vse kupljene sorte Confused
Ampak verjetno bodo v kratkem tudi ostali pohiteli na svetlo...upam.
Sejal sem jih pa 5.1., tako da je ta kar hitro kalil.

Tako pa izgleda Surprised

Fotka žal bolj slabe kvalitete
Haroo Shania

Odgovor Napisal/-a Haroo Shania »

Pozdravljeni vsi ,

sem čisto nova v vzgoji slastnih pikantnih dobrot Very Happy

Živim v stanovanju v bloku in imam zelo malo svetlobe za rastline. Zanima me glede umetne svetlobe, ko pridejo sejančki na plan. Koliko ur naj bi imeli svetlobe na dan.
Trenutno so pogledali ven moji prvi Habnero Orange in Rocotillo. Zraven je še nekaj mini paradižnikov in mini paprik različnih sort.

Verjamem, da je ta tema že nekje v forumu, vendar je še nisem našla, kajti imate resnično veliko koristnih nasvetov, idej in izkušenj Razz

Čudovit dan želim vsem_________________Haroo Shania
Ivčk

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Nekateri ste pa že res pohiteli!!
No, letos sem tudi jaz malo zgodnja (glede na prejšnja leta), ampak jaz vedno semena dam nakaliti v kalilno vrečko. Tokrat sem to storila nekoliko drugače. Idejo sem dobila na enem tujem forumu in se mi zdi zakon, ker poenostavi postopek nakaljevanja.

Ponavadi damo semena kaliti med nekaj slojev kuhinjske papirnate brisače, ta način pa ima navlaženo kuhinjsko brisačko samo na spodnji strani, kar olajša vzemanje nakaljenih semen ven iz kalilne vrečke. V ta namen se uporabijo plastične žlice za enkratno uporabo, ki služijo kot posteljice za kaleča semena.

Izgleda pa takole:

Semena sem prej namočila v razkužilni kopeli (1 zamašek varikine in 5 zamaškov vode) za deset minut in temeljito sprala. Kopel odstrani vse možne bolezenske klice in omehča semensko lupino, kar pospeši proces kalitve. Bom poročala o uspehu..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Zelenc

Odgovor Napisal/-a Zelenc »

Zanimiv postopek kaljenja...
Uporabniški avatar
Plamenka

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Haroo Shania, idealno je, če imajo 12 ur svetlobe, lahko pa seveda tudi manj, a manj, kot 6 ur, je premalo.
Mogoče tukaj najdeš kaj uporabnega:
http://forum.gartlc.si/gartlc-about487-0.html

Ivčk, spet nekaj novega in uporabega. Wink Sončni dnevi zgleda da vzbujajo željo po čimprejšnjem sejanju. Se moram kar zadrževati. Laughing
Haroo Shania

Odgovor Napisal/-a Haroo Shania »

Plamenka je napisal/a:
Haroo Shania, idealno je, če imajo 12 ur svetlobe, lahko pa seveda tudi manj, a manj, kot 6 ur, je premalo.
Mogoče tukaj najdeš kaj uporabnega:
http://forum.gartlc.si/gartlc-about487-0.html

Ivčk, spet nekaj novega in uporabega. Wink Sončni dnevi zgleda da vzbujajo željo po čimprejšnjem sejanju. Se moram kar zadrževati. Laughing

Hvala za info in link Smile zdaj pa bo že šlo v pravo smer_________________Haroo Shania
mfranc

Odgovor Napisal/-a mfranc »

marmel je napisal/a:
prvi je na svet pokukal Habanero Orange Plum, ki sem ga sam shranil iz lanskega ploda. Prehitel je vse kupljene sorte Confused

Marmel, Habanero Orange Plum je res zelo hiter in zelo zgoden! Pa okus mi je bil zelo všeč (nekaj malega ga je še zmletega pri začimbah), če bi imel več prostora, bi ga še gojil.

Je pa hibrid, F1, tako da boš iz semen dobil F2. Poročaj kaj bo ratalo, me zanima.

LP_________________mfranc
marmel

Odgovor Napisal/-a marmel »

mfranc je napisal/a:
marmel je napisal/a:
prvi je na svet pokukal Habanero Orange Plum, ki sem ga sam shranil iz lanskega ploda. Prehitel je vse kupljene sorte Confused

Marmel, Habanero Orange Plum je res zelo hiter in zelo zgoden! Pa okus mi je bil zelo všeč (nekaj malega ga je še zmletega pri začimbah), če bi imel več prostora, bi ga še gojil.

Je pa hibrid, F1, tako da boš iz semen dobil F2. Poročaj kaj bo ratalo, me zanima.

Hm...mfranc, če te zanima F2, ti lahko že poročam Wink
Vsaj mislim no, namreč lani sem ta semena kupil od nekoga preko bolhe (v februarju, ko sem se na hitro odločil, da bi vzgojil svoje čilije). Tako da... mislim, da sem že lani sejal F2 ali bogvekateri F Confused
Sklepam tudi po tem, ker so bili plodovi precej različni...ne sicer na isti sadiki. Razen, če je bilo vmes celo kakšno seme, ki ni te sorte...ne vem nevem
Dodajam slike, mogoče mi ti lahko kaj več poveš:

Tu sem fotkal razlike med plodovi (eni so bolj podolgovati od drugih):

Odgovori