Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Ptičje krmilnice

Odgovori
javrgar

Odgovor Napisal/-a javrgar »

zgleda da je letos res manj ptičev kot prejšnja leta; ponavadi so ob takem vremenu slabi 2 kili sončnic pospravili v 2 dneh, danes pa sem bil na ogledu in je polovico ptičnice (pribl. 1kg) še polne, pa je minilo 4 dni kar sem nasul.

Opazovanje: tudi če stojim čisto pri miru, nekje do 10 metrov od ptičnice, ne pridejo blizu oziroma ostro zavijejo proč ko me zagledajo. Če pa sedim v avtu, pa se lahko pripeljem tik pod ptičnico, pa jih ne moti ne avto, ne prižgan motor. Zmoti jih samo če se v avtomobilu premaknem.

Danes so bile na kosilu samo siničke. Opažam, da so energijsko izredno potratne, kar živali ponavadi niso: prileti, vzame eno zrno, odleti, prileti, vzame eno zrno, odleti, itd. Druge vrste ptičev, ki jih ne poznam, pa se na ptičnici najprej do sitega nažrejo in šele potem odletijo.____________________
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

javrgar je napisal/a:

Danes so bile na kosilu samo siničke. Opažam, da so energijsko izredno potratne, kar živali ponavadi niso: prileti, vzame eno zrno, odleti, prileti, vzame eno zrno, odleti, itd. Druge vrste ptičev, ki jih ne poznam, pa se na ptičnici najprej do sitega nažrejo in šele potem odletijo.

Taki so njihovi prirojeni vedenjski vzorci in se skozi deset tisoče let očitno povsem dobro obnesejo. Tako, na primer, taščice običajno pobirajo hrano po tleh, vrabci sedijo v krmilnici in zobajo, siničke vedno odnesejo na vejo,.....
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

detel, če odkrije krmilnico vzame seme in ob prvem drevesu (vedno na istem mestu) tolče s semenom sončnice dokler ga ne olupi. tako je počel lani in ob drevesu je bil kar zajeten kupček lupin. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Pri meni pa so se taščice navadile hodit jest v krmilnico, kjer se zadržijo toliko časa, da se najedo potem pa odletijo. Pri sinicah sem na začetku mislila, da jim hrana v krmilnici ni pogodu, ker so takoj odletele, a sem kmalu ugotovila, da, ko odletijo, odnesejo s seboj tudi eno zrno. Če, se ne motim, se tako obnaša tudi brglez._________________naredimo svet lepši
javrgar

Sončnic sem že nabavil 30kg, pa bi jih letos zmešal z lojem. Kako se lotiti izdelave lojnih pogač ( loj+sončnice) ? Ali skuham vse naenkrat (recimo 10kg loja + kolikor pač gre sončnic), pustim v velikem vedru in potem režem na manjše kose ? Ali vlivam v manjše posode ?

Vem, da je loj treba kuhati zunaj, ker smrdi. Kako pa je potem s shranjevanjem lojnih pogač ? Morajo biti na hladnem oziroma pod lediščem, ali so lahko zunaj, na prostem ? Ali se na sobni temperaturi pokvarijo ?
Ali se da velika pogača rezati, ali se strdi tako da jo je treba "štemati" narazen ?____________________
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Nekaj že napisanega:
http://bernardfreebirds.blogspot.si/2010/12/priprava-lojne-pogace.html
http://domaci-vrt.blogspot.si/2012/01/lojna-pogaca-za-zimsko-krmljenje-ptic.html
http://www.dominvrt.si/clanek/rubrika/moj-projekt/video-nahranimo-prijateljice-ptice.html
Torej: V kosih, hraniš lahko zunaj, da le sonce ne sije na loj, ptičev malo žarek loj ne moti, kolikor poznam detle, ga imajo raje kot svežega, recimo. Samo, njim obesi kar kos loja, lahko tiste dele, ki se držijo ovojnic, vse natlačiš v kako vrečko, v kateri prodajajo limone, pomaranče, lahko celo kos vreče za krompir,.....
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

metuljc je napisal/a:
kolikor poznam detle, ga imajo raje kot svežega, recimo. Samo, njim obesi kar kos loja, lahko tiste dele, ki se držijo ovojnic, vse natlačiš v kako vrečko, v kateri prodajajo limone, pomaranče, lahko celo kos vreče za krompir,.....

In potem vse skupaj nekam močno priveži, da ne bodo vrane odnesle vsega skupaj z mrežo vred Evil or Very Mad . Lahko kar na deblo, ali debelejšo vejo.
javrgar

Danes je bila "akcija". Sem mislil, da se to topi kot vosek, a ne gre tako enostavno - topiti se mora na veliki vročini - drva so bila premalo, nekaj vročine je izpod vedra odnašal tudi veter, je bilo treba dogreti s plinom. Vsega skupaj je bilo okoli 8-10kg. Pričakoval sem veliko več stopljenega, pa je ostalo kar precej ocvirkov. En kos pa sem dal surovega v krmilnico. Plastične posode so ok, če ne nalivaš vrelega, drugače jih vročina deformira.

sam loj gre zelo slabo v promet. Vidi se, da je kljuvan, to pa je tudi vse. Najbrž bom tudi ta kos stopil in dodal sončnice.
Loj s sončnicami pa je bolj obiskan, a vseeno dosti manj kot same sončnice. Kilogram sončnic gre v mrzlem vremenu v enem dnevu. Loj s sončnicami, verjetno manj kot pol kile, pa kljuvajo že več kot en teden. Obiskovalci so sinice in ena ptica, malce večja od sinice, modro-oranžne barve, z malce daljšim kljunom kot sinica.____________________
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Loj je res slabše obiskan, a bi rekla, da je tudi dosti bolj izdaten. Pri sebi gledam, da siničke pozimi menjaje obiskujejo sončnice in loj: 10 x po sončnice, enkrat na loj. Ne boj se, čez zimo ga bodo že skljuvale, tale čas še ni nobene prave lakote med ptiči. Pri meni so siničke obiskovale loj tudi še pozno v pomlad.
Odgovori