Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2015

Odgovori
marmel

Odgovor Napisal/-a marmel »

pajo je napisal/a:

Načeloma naj bi vse ven pokukalo... Sam se držim, da sejem ob polni luni ali dnevu za plod. Škoditi ne more. Včeraj je bilo točno 7 dni od polne lune in glavnina čilioja je končala v zemlji. Točno po 1 tednu so začeli na polno rasti. Pa nimam dobrih pogojev. Nič luči ob 21h se centralna ugasne in prižge tam nekje ob 9h.

Pajo, kako se pa pri tebi temperature gibljejo (verjetno imaš na okenski polici)?
Meni ponoči (proti jutru), ko centralna ugasne, padejo tudi do 16-17 stopinj. namreč dnevno sobo imam v tastarem delu hiše, kjer ni posebne izolacije, stene pa so iz kamna. Je pa dobra stran teh sten to, da imam široooko okensko polico (cca 70 cm) in gre precej sadik gor Rolling Eyes
In se mi zdi, da rastline pri 10 cm kar nekako zastanejo (no, vsaj lani je bilo tako, ko sem prvič sejal). Mogoče bo letos drugače...upam
Smile
pajo

Odgovor Napisal/-a pajo »

marmel temperatura ista. Nimam okenske police ampak mizo poleg okna. 1 del sem dal na omaro po nasvetu oseb, ki to že dolgo delajo. In priznam, da deluje. Sam imam še pokrite z časopisom in poveznjeno plastiko čez. Vsak dan odkrijem vse skupaj za 15 min odstranim kar je pognalo in dam na svetlo mesto. Po potrebi zalijem in se veselim vsake nove biljke._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Huh, vidim, da ste že skoraj vsi sejali čilije, ali pa jih celo že vlečete iz zemlje Very Happy .

Hud je tale virus, "nestrpnitys" in izgleda, da je tudi mutiral in pred njim ni obrambe ... Cool Cool Cool

Sam sem včeraj posejal tri sorte, za katere upam, da bodo preživele tako zgodnjo setev, bolj točno, nadaljevanje vzgoje v zimskem času.

Malo sem se jezil, ker sem za dva dni zamudil lunin koledar za plodovke - ja, tudi ga upoštevam, vsaj pri setvah, me čisto nič ne stane Very Happy .

Pa berem tole:
pajo je napisal/a:
Načeloma naj bi vse ven pokukalo... Sam se držim, da sejem ob polni luni ali dnevu za plod. Škoditi ne more. Včeraj je bilo točno 7 dni od polne lune in glavnina čilioja je končala v zemlji. Točno po 1 tednu so začeli na polno rasti.

Pajo, mi ni jasno, ali je glavnina čilijev končala v zemlji pred tednom ali včeraj? O polni luni nisem dosti razmišljal .... Rolling Eyes .

LP_________________mfranc
Uporabniški avatar
Plamenka

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

No, jaz sem očitno ena redkih, ki čilijev še nisem sejala. Wink Na vrsto pridejo konec meseca, ko bo dan za plod in bom z majhnimi rastlinicami capljala za vami. Rocotov, ki bi se jih od mojih sort edine splačalo sejati bolj zgodaj, saj so zelo pozni, še posebej Brown, letos ne bom imela, zato se mi ne mudi. Kdove, koliko sonca bo februarja in marca, jaz pa lahko vzgajam pod lučko od 12, potem ko zrastejo, pa ustrezno manj rastlin. Pa še to bodo paradižniki.
pajo

Odgovor Napisal/-a pajo »

Franc teden dni nazaj in izkazalo seje upam za v redu. V nedeljo še ene 12 ali 15 vrst in KONEC za letos! Tam nekje čez 100 vrst jih naj bi bilo. Embarassed_________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
mfranc

Plamenka, saj ne boš sama Wink , tale moja setev je bila kot "posebni prevoz" Cool , pa še to sem imel v planu dve sorti, potem pa priključil še eno sorto, ki sem jo dobil "za povrh" pri Pepperseeds.eu.
Glavna setev pa kot lani, lončni čiliji v začetku februarja, vrtni čiliji, paprike pa proti koncu februarja. Po možnosti še vsklajeno z luninim koledarjem.

marmel

Odgovor Napisal/-a marmel »

mfranc je napisal/a:
Plamenka, saj ne boš sama Wink , tale moja setev je bila kot "posebni prevoz" Cool , pa še to sem imel v planu dve sorti, potem pa priključil še eno sorto, ki sem jo dobil "za povrh" pri Pepperseeds.eu.
Glavna setev pa kot lani, lončni čiliji v začetku februarja, vrtni čiliji, paprike pa proti koncu februarja. Po možnosti še vsklajeno z luninim koledarjem.

LP

mfranc, kaj so pa tebi poturili za "povrh"? Me zanima če vsem isto talajo Smile
Najbrž ne....kar je viška. Jaz sem dobil Orozco.
Spiridon

Odgovor Napisal/-a Spiridon »

marmel je napisal/a:
Me zanima če vsem isto talajo Smile
Najbrž ne....kar je viška. Jaz sem dobil Orozco.

Jaz pa Serrano Purple Wink

LP
mfranc

Evo, izgleda, da ne talajo vsem isto, jaz sem dobil čili Santaka Wink .

Meni sicer totalno neznan, ampak mi je zelooo zanimiv za eno primerjavo.

Že lani sem začel iskati kakšno sorto, ki bi odgovarjala mojim željam za zelo zgodnjo setev; v mojih pogojih pomeni, da je grm majhen, da ga čimdlje gojim na terasi, da je zgoden in obilno rodi.

Tule http://apps.rhs.org.uk/planttrials/TrialReports/Chilli%20Pepper%202006.pdf
sem našel kar nekaj zanimivih sort, odločil pa za Super Chili. Grm zraste od 45 - 60 cm, zorel pa naj bi v 60 - 75 dni, kar je za čili zelo hitro. 40.000 - 50.000 SCU, ga bom že za kaj porabil Wink .

In tale Sintaka mu je zelo podoben po izgledu in velikosti plodov, po skovilih, po velikosti grma, edino za čas obiranja so mu določili kar precej več časa, 70 - 90 dni Rolling Eyes .
In evo, je seme že v zemljici, za en lonec se bo že našel prostor.

Druga sorta, ki mi je padla v oko, je Hot Paper Lantern, zanimiv čili iz rodu Habanerov. Malo večji, oz, daljši plodovi, zelo roden, grm pa žal bolj visok, 75 - 100 cm mu prisojajo. Zelo okusen, kak skovil manj kot najbolj žleht Habaneri Wink , pa še vedno kar dosti. Dozori 70 - 90 dni, tolaži me, da je baje zelo dobro prenaša malo nižje temperature, kar pomeni, da bo lahko šel malo prej ven, na sonce.

Tule operiram s papirnatimi podatki študiram , praksa pa bo pokazala, kaj od tega je res Cool .

tiny

Odgovor Napisal/-a tiny »

Proti koncu lanskega leta sem se okuzil s ciliji. Neverjetno kako dobri so mi ratali. Upam, da jih letos vzgojim tudi sam. V ta namen sem zacel zbirati semena kjer sem mogel. V hoferju sem kupil pakete od lgv.at od tete sem dobil posusene velike pekoce cilije/paprike v tajski restavraciji sem jih zaprosil za malo svezega cilija in so mi z veseljem podarili loncek. No prejsnji teden sem naredil kalitveni test vseh devet sort. Samo par jih ni dobro kalilo vse drugo pa dobro ali celo zelo dobro.

Koda:
Chili germ test
1: thai chili restaurant, nic, zelo slabo
2:teta iva mali 9/9 ok, hitri
3:teta iva veliki 8/8 ok, hitri
4:fresno 8/8 ok, mocna kaljivost
5:naga jolokia, 50%
6:jalapeno pokukal slabo, kaljivost 80%
7:habanero, mocna kaljivost 90%
8:star flame, slabo, pokukali vendar ne gredo naprej
9:morelia shroom 8/8 hitra kaljivost, na koncu so korenine ratale rumene, gnitje? Rabijo zemljo

Ta semena bom sadil testno, sadiko ali dve pri mamah/tetah, da vidimo kaj bo resnicno zrastlo. Jaz pa bi rad predvsem prisel do zanesljivih semen. Nimam tezav z nakupovanjem semen vendar imam s tem v preteklosti mesane izkusnje. Najbolje so se vedno obnesla semena od dobrih prijateljev ;-)

Rad pa bi sadil:
1. Veliko jalapenja. Takega, ki dozori v sezoni in ima debelo steno. Za sproti ter, vlaganje namesto kumaric Smile
2. Navdusil me je italijanski recept kjer se vlagajo slani sardoni v cherry bomb. Torej rad bi prisel tudi do tega semena.

Lep pozdrav vsem ljubiteljem chilija.
Odgovori