Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Ameriška borovnica - Vaccinium corymbosum - I.

Odgovori
izbet

Odgovor Napisal/-a izbet »

Najbolj uspešen? kakor kateri......pri tem načinu je pri meni uspeh 100%. Iz ene veje, nastane lahko tudi več rastlin. Ne samo ena.
Ostali načini (zeleni potaknjenci, oleseneli potaknjenci) imajo v naših razmerah procentualno dosti manjši uspeh. Zdajšnje pridelovanje sadik pa temelji na invitro tehnologiji! Malo kdo od komercijalnih pridelovalcev se v teh časih poslužuje potaknjencev.

Mogoče bom letos poizkusil "ukoreninit" par vejic na aeroponičen način....
ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

Manjši drevesničarji razmnožujejo borovnice z zelenimi potaknjenci,
podobno kot se ukoreninja vrtnice.Treba pa je kar nekaj znanja,ker je čas za potaknjence različen pri raznih sortah.
Če ne rabiš veliko sadik,jih potakni po sistemu "Izbet"._________________Narava vse povrne!
miha34

Odgovor Napisal/-a miha34 »

Letos ne bom obrezoval prej kot proti koncu zime,...lani sem (prvič) jeseni kar dobro obrezal...potem mi je še enkrat "obrezal" žled puli lase ....no, kljub vsemu pa so na novo lepo potegnili novi poganjki...
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

izbet, pri sistemu razmnoževanja s plastenko drenažne luknjice niso potrebne?
Zanima me tudi ali je potrebno dodatno zalivanje?
Hvala in lep pozdrav.
miha.miha

Odgovor Napisal/-a miha.miha »

... sem ravno včeraj (zaradi firbca, če to deluje) poskusil na 4 grmih. Jaz sem na dnu plastenke naredil 3 luknje. Vejo sem obtežil s kamnom ter jo dobro zakril z zastirko, da se poleti ne bo izsušila... sedaj pa samo eno leto počakam in vidimo Very Happy

Pri zelenih potaknjencih je moj procent uspešnosti zelo nizek (1 uspešno ukoreninjena borovnica na 40 poskusov, pri limoni je moj uspeh 80 % Very Happy ). Mi je Fredo letos zaupal kdaj in kateri del veje naj potaknem... čakam na junij in bom s5 eksperimentiral. Imam posajenih 12 borovnic in razmišljam o širitvi.
izbet

Odgovor Napisal/-a izbet »

Zuf... fora plastenke je samo v tem, da se korenine ne razširijo preveč po substratu. Če narediš luknjice za drenažo, dobijo korenine pot v obstoječ substrat in nisi naredil nič. Je treba potem trgat korenine. Drugo jesen pa novo rastlino samo odstraniš od matične rastline že z lepim koreninskim sistemom.
Če zakoplješ plastenko napolnjeno s substratom v "zemljo" kako dodatno zalivanje ni potrebno. Zadostno količino sokov dobi nova rastlinica od matične rastline.
Kateri del zakoplješ v zemljo pa naj mih.miha pove.... Laughing Pri meni gre na tak način kot je v videu. Cvetni brsti so odstranjeni.
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Hvala!
miha.miha

Odgovor Napisal/-a miha.miha »

jaz sem poskušal narediti identično, kot Izbet (z razliko 3 majhnih luknjic za drenažo).

na spodnji povezavi je slika borovnice, ki sem jo dobil po načelu zelenih potaknjencev.

https://plus.google.com/photos/114451325597310635861/albums/6096714512604546481

lepe praznike vsem.

p.s.: menjam okrašeno novoletno jelko za grm poln slastnih modrih borovnic Laughing
seba993

Odgovor Napisal/-a seba993 »

@miha.miha ko kliknem na link mi napiše da nimam dostopa do strani.

Je kaj razlike ali uporabim lanski ali letošni poganjek?

Pa borovnicam se pri moji žlahti malo meša. Slikano 2.1.2015
_________________LP seba993
ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

Če kdo potrebuje N-P-K specialno gnojilo za borovnice,primerno tudi za rododendrone,azaleje in vresovke,mi ga je nekaj ostalo od jesenskega
gnojenja.Lahko dobite v količinah od 1-25 kg in je nekajkrat cenejše kot v trgovini na drobno.Formulacija je 8-24-20+24 SO3.Kalij je v sulfatni obliki.
Poleg tega imam nekaj odraslih grmov,različnih sort,posajenih v 100 lit.
čebrih.S tem nimate nobenega dela,razen zalivanja in obiranja. Very Happy Very Happy
Pišite na ZS!!!_________________Narava vse povrne!
Odgovori