Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2015

Odgovori
marmel

Odgovor Napisal/-a marmel »

mfranc je napisal/a:

Marmel, poskusi malo "naviti" temperaturo nazgor, če lahko seveda? Sicer tudi še nimaš hudo kritične "čakalne dobe" Wink , pa vendar ....

Sam sem zjutraj le opazil prvi kalček Santake, pa čisto malo sem zvečer dvignil temperaturo, od 26 na 28 °C. Zvečer bo 9 dni.

Vidim, da si postal kar velik pridelovalec čilija, morda pa bi le razmislil o nabavi kakšnega kalilnika? Saj niso tako dragi.

LP

Danes me je čakalo presenečenje...Moruga je pokukala ven, Orozco še vedno ne.
Ja mogoče bom res nabavil kalilnik. Sicer lani, ko sem dal v eno setveno ploščo semena iste sorte, ni bilo problem, ker so približno hkrati kalila-imel sem na peči, kjer je precej toplo, ko je kalilo pa sem dal bolj na svetlobo. Sedaj so pa ena že zunaj in če bi imel na peči, kjer je dovolj toplo, se mi pa pretegnejo ta čas, ko čakajo na zamudneže Confused
Velja razmisliti o tvojem predlogu Idea

Hm, nisem ravno velik pridelovalec čilija (trenutno posejanih 20 sort po 2 semena). Ja, bi pa rad pridelal več kot lani, da bi vsaj nekako pokril svoje potrebe. Letos sem si pridelal le za nekaj malega omake in 3/4 maestrove "epruvete" suhega mletega čilija.
No pa malo sem začinil breskovo marmelado heheh
in za probo sem par plodov kandiral. Od vsega skupaj imam sedaj le še kakšen deci omake in par ščepcev mletega, potem pa SUŠA! Neutral
Haroo Shania

Odgovor Napisal/-a Haroo Shania »

Pozdravček vsem

Muči me vprašanje, ko so sadike že toliko velike, da jih prvič presadiš v malo večje lončke in grejo iz "toplega gnezda" ven, seveda je svetloba še vedno pomembna, kaj pa temperatura? Skrbi me ker v stanovanju oz tam kjer bodo potem, ne morem omogočit takšne temperature, kot jo imajo sedaj. Zdaj so v predelanih košaricah, kjer jim je toplo, okoli 25-27 stopinj imajo in jim očitno zelo paše.

Habanero Orange so že veliki okoli 4-5 cm in včeraj zjutraj je na svet prišlo še 5 Carolina Reaper, upam da pride še ostalih 5 Smile

Pa še eno zadeva ki sem jo opazila glede mrtvaških mušic. Seveda sem jih dobila z zemljo in so letale okoli Habanerov kot zmešane, pa sem jim dala not te rumene lepljive plate, pa ni bilo videt kakšne velike razlike, potem pa sem postavila v bljižino mojo veliko rožo-Francko Smile (Zamija ), in tudi njej dala rumene plate in kaj se je zgodilo? vse mušice so se nalepile na rumeno plato pri roži in zdaj jih ne vidim več da bi letale okoli. Upam, da tako tudi ostane

uživajte v dnevu Razz Wink_________________Haroo Shania
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Sama čilijev letos še nisem sejala, sem jih pa imela vsako leto na okenskih policah v dnevni sobi, dokler je bil prostor. Se pravi do setve paradižnikov. Potem sem jih preselila v zimski vrt, kjer je hladneje, okoli 10-15 stopinj, z vsakim dnem spomladi je seveda malo topleje. In tam so se kar dobro počutili.

Zanimivo glede teh mušic. Trenutno nimam problemov z njimi. Zamijo imam pa tudi jaz.

Počasi se moram tudi jaz spraviti k setvi, a še nimam načrta, koliko katerih. Rolling Eyes
Haroo Shania

Plamenka, hvala za odgovor...mi je komplet odgnal moje skrbi Smile

Glede na to, da imate tukaj vsi kar nekaj izkušenj... katere sorte so po okusu najbolj podobne Habanero Orange? Ta me je popolnoma zasvojil Smile_________________Haroo Shania
Uporabniški avatar
Plamenka

Habaneru Orange so po okusu najbolj podobni drugi Habaneri: zeleni, črni, rdeči.... Tudi meni so zelo všeč in letos bom gojila v glavnem Habanere, kot lahko vidiš iz mojega seznama na 1. strani. Wink
Haroo Shania

Imaš pa lepo zbirko Plamenka Smile Imaš morda kak semenček od Habanerov viška ali pa morda kdo drug. Nekako mi je bolj pri srcu imet semenke od vas, ki se ljubiteljsko ukvarjate s tem kod, da kupim v trgovini._________________Haroo Shania
mfranc

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Plamenka, zdaj je pa res že čas, pa ne za načrte, ampak za sejanje Very Happy

Moje lončne čilije bom sejal 26. t.m., vrtne pa nekje v februarju; še nimam plana Laughing

Haroo Shania je napisal/a:
katere sorte so po okusu najbolj podobne Habanero Orange? Ta me je popolnoma zasvojil Smile

Habaneri imajo svoj specifičen okus in so seveda prvi v izboru za probo; saj res Plamenka, kaj pa beli?

Imajo pa oranžni, rumeni čiliji kljub temu specifičen okus, ponavadi so bolj sadnega okusa, kot ostali. Tako, da se ti splača poskusiti z drugimi oranžnimi čiliji.

Zaslugo za barvo imajo naravna barvila, Beta karoteni.

http://www.bodieko.si/beta-karoteni (tule ne omenjajo čilija Shocked Wink )

V oranžnem sadju je karotenoid, imenovan betakarotin, medtem ko v rumenem karotenoid, ki mu pravijo hidroksi-karoten.

LP_________________mfranc
Uporabniški avatar
Plamenka

Haroo Shania, nimam, semena teh Habanerov sem kupila, ker sem se letos odločila zanje. Se pa čiliji za razliko od paradižnikov zelo radi križajo med seboj in tudi če se trudiš z izolacijo, ni nujno, da si shranil čista semena. Zato je največ možnosti, da dobiš čista semena, če jih kupiš, pa tudi pri kupljenih se kdaj najde kak skrižan.Nazadnje urejal/a Plamenka 22 Jan 2015 12:48; skupaj popravljeno 1 krat
Zelenc

Odgovor Napisal/-a Zelenc »

Men so Lemon drop všeč...
sars

Odgovor Napisal/-a sars »

čili in paprika že veselo rasteta. Eno rundo bom pa posejal še čez cca 14 dni.

_________________Lp Sars
Odgovori